WaardeCast

Welkom in de WaardeCast! De meeste podcasts hieronder (‘WaardeCasts’), zijn eerder gemaakt voor de beweging Radicale vernieuwing zorgonderwijs. Ze zijn door Mieke Hollander gemaakt om het zorg- en welzijnsonderwijs te verrijken. Maar de thema’s die aan bod komen zijn minstens zo interessant voor mensen met een zorgvraag, hun naasten, cliëntenraden, en andere belangstellenden.

Nieuw
Voor LOC Waardevolle zorg (initiatiefnemer van de beweging Radicale vernieuwing) maakt Mieke Hollander vanaf de zomer in 2023 weer een aantal podcasts. Steeds zo, dat die aansluiten bij een centraal thema in LOC-tijdschrift ‘Zorg & Zeggenschap‘.

Ook op je favoriete podcast-app
Beluister de WaardeCast via de berichten hieronder. Of (binnenkort ook) via je favoriete podcast-app: zoek op LOC Waardevolle zorg – Verhalen uit ons landelijke netwerk.



Waar­deCast. Thema: Radicale ver­nieuwing

Geplaatst op 15 november 2023 - Thema's: Betrekken directe omgeving
Marie-Antoinette Bäckes stond als coördinator aan de wieg van de beweging Radicale vernieuwing. In deze Waardecast gaat Mieke Hollander met haar in gesprek over het ontstaan, de kracht en invloed van deze beweging. En ze vertelt over het advies aan het nieuwe kabinet over de vernieuwing in de ouderenzorg, dat ze schrijft voor LOC. 

lees verder

Waar­deCast. Thema: van medezeg­genschap naar zeg­genschap

Geplaatst op 18 september 2023
LOC Waardevolle zorg (initiatiefnemer van de beweging Radicale vernieuwing) gaat de komende tijd weer een aantal podcasts aanbieden, die aansluiten bij thema’s in LOC-tijdschrift ‘Zorg & Zeggenschap‘. De eerste ‘WaardeCast’…

lees verder

Waar­deCast. Thema: net­werkzorg

Geplaatst op 13 juli 2022
Netwerkzorg bestaat al geruime tijd. Maar wat is het eigenlijk? Marlou de Kuiper vertelt er meer over.

lees verder

Waar­deCast. Thema: stomazorg

Geplaatst op 29 april 2022
Soms is een stoma noodzakelijk en de beste (tijdelijke) oplossing. Ervaringsdeskundige Marianne van Tilburg vertelt hoe het is om te leven met een stoma.

lees verder

Waar­deCast. Passende zorg – Podcast Voorzorg

Geplaatst op 3 maart 2022
De laatste tijd komt in nota’s van de rijksoverheid en in vaktijdschriften regelmatig de term #passendezorg voorbij. Maar wat is dat eigenlijk? Je hoort er meer over in deze podcast.…

lees verder

Waar­deCast. Duur­zaam­heid – Podcast Voorzorg

Geplaatst op 3 maart 2022
De zorgsector is vervuilender dan de luchtvaart. Wie had dat gedacht? Maar het is niet alleen maar kommer en kwel in de gezondheidszorg, als het gaat om #duurzaamheid. In deze…

lees verder

Waar­deCast. De Siri voor de zorg komt eraan – Podcast Voorzorg

Geplaatst op 1 maart 2022
#Zorgtechnologie is hot. Zeker nu er een arbeidsmarktprobleem is, hoor je regelmatig dat zorgtechnologische oplossingen helpend kunnen zijn.  Zo kan zorgtechnologie zorgorganisaties helpen om bijvoorbeeld de administratieve druk te verminderen.…

lees verder

Waar­deCast. Thema: Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)

Geplaatst op 27 januari 2022
Iedereen die in de zorg werkt, kent de Inspectie Gezondsheidzorg en Jeugd (IGJ). Maar lang niet iedereen weet wat de inspectie nou precies doet en hoe ver de invloed en…

lees verder

Waar­deCast. Thema: pal­liatieve zorg

Geplaatst op 25 januari 2022
Voor zorgprofessionals in de palliatieve zorg zijn natuurlijk kennis en vaardigheden belangrijk, net als het kunnen terugvallen op richtlijnen en het Kwaliteitskader Palliatieve Zorg. Naast de kennis over palliatieve zorg…

lees verder

Thema: profes­sionele beroep­siden­titeit

Geplaatst op 14 januari 2022
Als je geboren wordt, krijg je van je ouders een naam. De ambtenaar van de burgerlijke stand bekrachtigt naam, geboortedatum en dergelijke in een officieel document. Je hebt een identiteit…

lees verder (5)

Thema: inclusie

Geplaatst op 8 december 2021
Regelmatig hoor je van  mensen die aan de vooravond van hun pensioen staan dat ze bang zijn in ‘een gat te vallen’.  En dat ze het gevoel hebben maatschappelijk niet…

lees verder

BNR/​​Beter – De natuur als co-therapeut

Geplaatst op 6 december 2021
Harmke Pijpers gaat in gesprek met GZ-psycholoog Irina Poleacov  en met Jolanda Maas, assistent-professor bij de sectie Klinische Psychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij deed onderzoek naar hoe de…

lees verder

Kippenvel – Wijkgericht werken

Geplaatst op 3 december 2021
Ben je als verzorgende of verpleegkundige werkzaam in de wijk? En kom je bij mensen thuis waar heel veel problemen spelen? Zoek dan ook eens de sociaal werker op die…

lees verder

Thema: niet-aan­geboren her­sen­let­sel (NAH)

Geplaatst op 16 november 2021
Het is nogal wat: 1 op de 4 Nederlanders heeft een hersenaandoening, zo blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), in opdracht van de Hersenstichting. En dit betreft…

lees verder

Kin­der­mis­han­deling herkennen – Podcast Argos

Geplaatst op 6 november 2021
Je staat er niet bij stil,  maar tienduizenden kinderen zijn jaarlijks in Nederland slachtoffer van kindermishandeling. Tijdens de coronacrisis nam dit cijfer volgens deskundigen zelfs toe. In 2020 werden er…

lees verder

Thema: samen beslissen

Geplaatst op 24 september 2021
‘Wij zijn in Nederland polderaars. Wij willen altijd meepraten en vinden het heel normaal om samen te beslissen. Er is niemand die naar een winkel gaat om een jurk te…

lees verder

Een­zaam­heid – De Podcast Psycholoog

Geplaatst op 21 september 2021
Eenzaamheid is een thema dat helaas ook in de langdurende zorg niet onbekend is. Natuurlijk voelt iedereen zich wel eens min of meer eenzaam. Dat is niet gekoppeld aan leeftijd.…

lees verder

Thema: LVB

Geplaatst op 20 september 2021
In Nederland heeft naar schatting 1,1 miljoen mensen een licht verstandelijke beperking (LVB). ‘Je komt hen als zorgverlener dus bijna dagelijks tegen’, aldus Koos de Haan, verpleegkundige, verplegingswetenschapper, docent, en…

lees verder

Over Morgen – Podcast Actiz

Geplaatst op 14 september 2021
Een podcast maken en beluisteren is in een razend tempo ingeburgerd. Er komen er steeds meer bij. Ook Actiz, de brancheorganisatie van VVT-organisaties, heeft een vierdelige serie gemaakt met actuele…

lees verder

Opname in de psychiat­rie – Podcast Human

Geplaatst op 11 september 2021
Omroep Human maakt interviews die gaan over maatschappelijke kwesties, levensvragen of filosofische vraagstukken en die prikkelen tot nadenken. Zoals deze podcast, over (gedwongen) opnames in de psychiatrie. Jaarlijks worden duizenden…

lees verder

Thema: praktische wijsheid

Geplaatst op 10 september 2021
“Op het moment dat je keuzes te maken hebt, hoe kom je dan tot afwegingen? Hoe doe je dat op een manier waarin je jezelf in het spel zet in…

lees verder

Thema: Wet zorg en dwang

Geplaatst op 24 augustus 2021
‘Zorg en dwang gaat over insluiting, de deur dicht doen, beperking van de bewegingsvrijheid, leefregels. Het raakt echt heel erg veel’. Aldus Jeroen Schumacher, programmamanager Zorg en dwang bij Vilans,…

lees verder

Angsten en depressies – Podcast Her­senstichting

Geplaatst op 19 augustus 2021
Karin Uijtdewillegen is als tweejarige in een kelder op haar hoofd gevallen en heeft er een niet-aangeboren hersenletsel aan overgehouden. Dit heeft zich geopenbaard in angsten, depressies en dwangstoornissen. Hierover…

lees verder

Manisch dep­res­siviteit – Podcast Her­senstichting

Geplaatst op 19 augustus 2021
In de deze podcast vertelt Mike Boddé over zijn manisch depressiviteit en de psychose die hij heeft doorgemaakt. Hij zet uiteen hoe hij dit beleeft en hoe gerichte therapie en…

lees verder

Diabetes – Podcast Tergooi Ziekenhuis

Geplaatst op 18 augustus 2021
Diabetes is een chronische ziekte en verpleegkundigen en verzorgenden zullen veel bewoners en cliënten met diabetes tegenkomen. Elin Seebus, internist en endocrinoloog en ervaringsdeskundige, en haar collega Jeroen de Sonnaville,…

lees verder

Hartrit­mes­toor­nis­sen – Podcast Tergooi Ziekenhuis

Geplaatst op 18 augustus 2021
Veel oudere mensen hebben op een of andere wijze hartklachten. Cardioloog Ward Jansen van het Tergooi Ziekenhuis heeft zich gespecialiseerd in hartritmestoornissen, ook wel  boezemfibrilleren of atriumfibrilleren genoemd. Dit is…

lees verder

Thema: intimiteit en sek­sualiteit in het verpleeg­huis

Geplaatst op 21 juni 2021
Stel, twee bewoners van het verpleeghuis raken smoorverliefd op elkaar. Maar ze hebben allebei ook nog een partner. Bespreek je dit dan? En hoe doe je dat? ‘De behoefte aan…

lees verder

Kippenvel – Podcast Zorg+Wel­zijn

'Als ik een vraag stelde in de juiste richting, zag ik haar trillen. Het ene moment koos ik ervoor om door te gaan, het andere moment juist niet', zo vertelt hulpverlener Adrie Vermeulen in een podcast van Zorg+Welzijn over gesprekken met een cliënte die het slachtoffer was van stalking.

lees verder

Profes­sionele nabijheid – Podcast De Cor­res­pon­dent

Geplaatst op 28 mei 2021 - Thema's: Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs®
Een jonge huisarts pleit voor 'professionele nabijheid in plaats van professionele distantie' in een artikel en podcast van De Correspondent.

lees verder

Thema: ervaringsdes­kun­dig­heid en dwangneurose

Geplaatst op 18 mei 2021
In deze podcast gaat Mieke Hollander (programmamanager RVWO) in gesprek met Annemarie de Vries en Ruben Zelissen (van LOC) over ervaringsdeskundigheid en OCD.

lees verder

Café Dood­nor­maal – Jon­gerenaf­deling NVVE

Café Doodnormaal is een podcast van de jongerentak van de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie. Doel: het bespreekbaar maken van het vrijwillige levenseinde bij jongeren.

lees verder

Podcast over wel­bevin­den – BNR Nieuwsradio

Niet alleen binnen RVWO worden mooie podcasts opgenomen. Ook op andere plekken vind je deze. Zo heeft BNR Nieuwsradio een mooie podcast gemaakt over welbevinden.

lees verder

Zoek en … weer een mooie serie van vijf podcasts gevonden – Mediq

Geplaatst op 1 maart 2021 - Thema's: Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs®
In vijf afleveringen gaat Meer Mens, de podcast Van Mediq, op zoek naar kansen en oplossingen om mensen zich minder patiënt te laten voelen.

lees verder

Podcasts met bemoedigen­de verhalen in serie Toen & Nu – Jo Visser fonds

Geplaatst op 23 februari 2021 - Thema's: Vernieuwing onderwijs, Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs®
Jo Visser fonds neemt mooie podcasts op met bemoedigende verhalen van ouderen.

lees verder

Het beluis­teren waard – Skipr en Zorgvisie

Geplaatst op 1 februari 2021 - Thema's: Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs®, Coronavirus
Welke podcasts over de zorg mag je niet missen? De redacties van Skipr en Zorgvisie maakten de serie Voorzorg, waarin zorgbestuurders en beslissers in de zorg vertellen over wat hen bezighoudt.

lees verder

Thema: excellente zorg

Geplaatst op 11 november 2020
‘Verpleegkundigen waren zo trots op hun vak; ik kreeg er gewoon kippenvel van.’ Aldus Eline de Kok (verpleegkundige, verplegingswetenschapper en adviseur beroepsontwikkeling bij V&VN) in deze podcast over excellente zorg,…

lees verder

Thema: onderzoek in de zorg

Geplaatst op 8 oktober 2020
“Als onderzoeker heb ik het privilege dat ik een kijkje mag nemen in organisaties, in het werkleven van mensen en in het leven van mensen die zorg ontvangen. Dat is…

lees verder

Thema: medezeg­genschap

Geplaatst op 6 oktober 2020
Per juli 2020 is de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) van kracht geworden. Waarom is zo’n wet nodig? “Vooral als stok achter de deur. Veel organisaties maken goede afspraken over…

lees verder

Thema: mantelzorg

Geplaatst op 5 oktober 2020
“Ben ik nu verzorger of zorg ik gewoon goed voor hem?” Die vraag stelt zich Liza Soffner, mantelzorger van haar partner René, die drie jaar terug te horen kreeg dat…

lees verder

Thema: agressie in de zorg

Geplaatst op 30 september 2020
‘Grofweg kun je twee vormen van agressie onderscheiden: agressie die voortkomt uit emotie en agressie die voortkomt uit ratio, dus die bewust wordt ingezet om iets voor elkaar te krijgen.…

lees verder

Thema: gees­telij­ke verzorging en moreel beraad

Geplaatst op 28 augustus 2020
“Als geestelijk verzorger kom ik binnen om te zitten en te luisteren. Hoe mooi is dat?” In deze podcast vertelt geestelijk verzorger Maya Walburg van zorgorganisatie ActiVite over haar werkzaamheden…

lees verder

Thema: Evidence Based Practice (EBP)

Geplaatst op 19 augustus 2020
“EBP is een uitgesproken modewoord; als je zoekt op Google krijg je meer dan 10 miljoen hits. De betekenis is heel onduidelijk geworden, omdat iedereen het maar klakkeloos gebruikt”, stelt…

lees verder

Thema: kwalitatief onderzoek naar de ervaringen van status­houders in het AZC

Geplaatst op 13 augustus 2020
“Onderzoek is belangrijk om bewijslast te verzamelen voor het werk wat we doen.” Dat stelt Ferdy Pluck, verpleegkundig specialist in de verslavingszorg én onderzoeker. Zijn onderzoek richt zich specifiek op…

lees verder

Thema: leefplezier

Geplaatst op 12 augustus 2020
‘Op een ochtend stond ik onder de koude douche en dacht: waar gaat het eigenlijk over als je het hebt over welbevinden? En toen dacht ik: leefplezier!’, vertelt Leontien Giezen.…

lees verder

Thema: storytel­ling

Geplaatst op 17 juli 2020
‘Storytelling lost niets op, maar het kan wel verbinden en inspireren.’ Ingrid Meijering van stichting GetOud vertelt hoe het haar trof dat er in het begin van de coronacrisis vooral…

lees verder

Thema: onbegrepen gedrag bij mensen met dementie

Geplaatst op 16 juli 2020
“Onbegrepen gedrag heeft soms een hele logische verklaring die niet meteen voor de hand ligt.” Gedrag dat mensen en zorgprofessionals niet snappen en waar ze zich moeilijk in kunnen verplaatsen,…

lees verder

Thema: casemanagement dementie

Geplaatst op 9 juli 2020
Casemanagers dementie zijn er voor de persoon met dementie en zijn mantelzorgers om hen te begeleiden bij het ziekteproces. “Ik zeg altijd: een casemanager dementie biedt zowel sociale en emotionele…

lees verder (2)

Thema: culturele sen­sitiviteit

Geplaatst op 22 juni 2020
“Ik spreek beide talen: die van de migrantengroepen en de taal van de Nederlandse beleidsmakers en zorgprofessionals. En ik wil een ‘linking pin’ zijn om de zorg toegankelijk, mooi en…

lees verder

Thema: het brein

Geplaatst op 10 juni 2020
“Als je in het contact met ouderen de ander een ster maakt, dan gaat alles zoveel makkelijker”, zegt Barbara Oppelaar, directeur van Ervarea. “Je geeft de oudere het gevoel: ik…

lees verder

Thema: waarde van missie & visie

Geplaatst op 9 juni 2020
Waarom heeft een verpleeghuis een missie en visie nodig? En waarom werd drie jaar terug de beweging Radicale Vernieuwing Verpleeghuiszorg ingezet? Eva van Zelm, projectleider ‘Van regels naar relaties’ bij…

lees verder

Thema: eenheid van taal

Geplaatst op 9 juni 2020
“Zorg ervoor dat jij als wijkverpleegkundige in verschillende systemen kan meepraten en meedenken en maak je er hard voor dat anderen jouw taal leren kennen”, adviseert Marloes Twigt, opleidingsfunctionaris van…

lees verder

Thema: veilig werken in de zorg

Geplaatst op 8 juni 2020
“Creativiteit is onmisbaar in de zorg, ook als het gaat om veilig werken”, zegt opleidingsfunctionaris Marloes Twigt van ActiVite in deze podcast over veilig werken in de zorg (intramuraal en…

lees verder

Thema: HuidHonger

Geplaatst op 7 juni 2020
“Ook mensen met dementie hebben behoefte aan aanraking.” In deze podcast vertelt Margreet Melman van Melman Producties over HuidHonger, een dans- en beweegprogramma over aanraking. Dit is bedoeld voor cliënten,…

lees verder

Thema: Muzikale Ontmoetin­gen

Geplaatst op 6 juni 2020
“Het project Muzikale Ontmoetingen doet een appèl op waar ouderen nog goed in zijn: zingen, contact maken. Muziek verbindt”, zo stelt Margreet Melman van Melman Producties in deze podcast. Enthousiast…

lees verder

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese