WaardeCast
Thema: excellente zorg
Geplaatst op 11 november 2020
‘Verpleegkundigen waren zo trots op hun vak; ik kreeg er gewoon kippenvel van.’ Aldus Eline de Kok (verpleegkundige, verplegingswetenschapper en adviseur beroepsontwikkeling bij V&VN) in deze podcast over excellente zorg,…
Thema: onderzoek in de zorg
Geplaatst op 8 oktober 2020
“Als onderzoeker heb ik het privilege dat ik een kijkje mag nemen in organisaties, in het werkleven van mensen en in het leven van mensen die zorg ontvangen. Dat is…
Thema: medezeggenschap
Geplaatst op 6 oktober 2020
Per juli 2020 is de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) van kracht geworden. Waarom is zo’n wet nodig? “Vooral als stok achter de deur. Veel organisaties maken goede afspraken over…
Thema: mantelzorg
Geplaatst op 5 oktober 2020
“Ben ik nu verzorger of zorg ik gewoon goed voor hem?” Die vraag stelt zich Liza Soffner, mantelzorger van haar partner René, die drie jaar terug te horen kreeg dat…
Thema: agressie in de zorg
Geplaatst op 30 september 2020
‘Grofweg kun je twee vormen van agressie onderscheiden: agressie die voortkomt uit emotie en agressie die voortkomt uit ratio, dus die bewust wordt ingezet om iets voor elkaar te krijgen.…
Thema: geestelijke verzorging en moreel beraad
Geplaatst op 28 augustus 2020
“Als geestelijk verzorger kom ik binnen om te zitten en te luisteren. Hoe mooi is dat?” In deze podcast vertelt geestelijk verzorger Maya Walburg van zorgorganisatie ActiVite over haar werkzaamheden…
Thema: Evidence Based Practice (EBP)
Geplaatst op 19 augustus 2020
“EBP is een uitgesproken modewoord; als je zoekt op Google krijg je meer dan 10 miljoen hits. De betekenis is heel onduidelijk geworden, omdat iedereen het maar klakkeloos gebruikt”, stelt…
Thema: kwalitatief onderzoek naar de ervaringen van statushouders in het AZC
Geplaatst op 13 augustus 2020
“Onderzoek is belangrijk om bewijslast te verzamelen voor het werk wat we doen.” Dat stelt Ferdy Pluck, verpleegkundig specialist in de verslavingszorg én onderzoeker. Zijn onderzoek richt zich specifiek op…
Thema: leefplezier
Geplaatst op 12 augustus 2020
‘Op een ochtend stond ik onder de koude douche en dacht: waar gaat het eigenlijk over als je het hebt over welbevinden? En toen dacht ik: leefplezier!’, vertelt Leontien Giezen.…
Thema: storytelling
Geplaatst op 17 juli 2020
‘Storytelling lost niets op, maar het kan wel verbinden en inspireren.’ Ingrid Meijering van stichting GetOud vertelt hoe het haar trof dat er in het begin van de coronacrisis vooral…
Thema: onbegrepen gedrag bij mensen met dementie
Geplaatst op 16 juli 2020
“Onbegrepen gedrag heeft soms een hele logische verklaring die niet meteen voor de hand ligt.” Gedrag dat mensen en zorgprofessionals niet snappen en waar ze zich moeilijk in kunnen verplaatsen,…
Thema: casemanagement dementie
Geplaatst op 9 juli 2020
Casemanagers dementie zijn er voor de persoon met dementie en zijn mantelzorgers om hen te begeleiden bij het ziekteproces. “Ik zeg altijd: een casemanager dementie biedt zowel sociale en emotionele…
Thema: culturele sensitiviteit
Geplaatst op 22 juni 2020
“Ik spreek beide talen: die van de migrantengroepen en de taal van de Nederlandse beleidsmakers en zorgprofessionals. En ik wil een ‘linking pin’ zijn om de zorg toegankelijk, mooi en…
Thema: het brein
Geplaatst op 10 juni 2020
“Als je in het contact met ouderen de ander een ster maakt, dan gaat alles zoveel makkelijker”, zegt Barbara Oppelaar, directeur van Ervarea. “Je geeft de oudere het gevoel: ik…
Thema: waarde van missie & visie
Geplaatst op 9 juni 2020
Waarom heeft een verpleeghuis een missie en visie nodig? En waarom werd drie jaar terug de beweging Radicale Vernieuwing Verpleeghuiszorg ingezet? Eva van Zelm, projectleider ‘Van regels naar relaties’ bij…
Thema: eenheid van taal
Geplaatst op 9 juni 2020
“Zorg ervoor dat jij als wijkverpleegkundige in verschillende systemen kan meepraten en meedenken en maak je er hard voor dat anderen jouw taal leren kennen”, adviseert Marloes Twigt, opleidingsfunctionaris van…
Thema: veilig werken in de zorg
Geplaatst op 8 juni 2020
“Creativiteit is onmisbaar in de zorg, ook als het gaat om veilig werken”, zegt opleidingsfunctionaris Marloes Twigt van ActiVite in deze podcast over veilig werken in de zorg (intramuraal en…
Thema: HuidHonger
Geplaatst op 7 juni 2020
“Ook mensen met dementie hebben behoefte aan aanraking.” In deze podcast vertelt Margreet Melman van Melman Producties over HuidHonger, een dans- en beweegprogramma over aanraking. Dit is bedoeld voor cliënten,…
Thema: Muzikale Ontmoetingen
Geplaatst op 6 juni 2020
“Het project Muzikale Ontmoetingen doet een appèl op waar ouderen nog goed in zijn: zingen, contact maken. Muziek verbindt”, zo stelt Margreet Melman van Melman Producties in deze podcast. Enthousiast…