Thema: casemanagement dementie

Geplaatst op 9 juli 2020

Casemanagers dementie zijn er voor de persoon met dementie en zijn mantelzorgers om hen te begeleiden bij het ziekteproces. “Ik zeg altijd: een casemanager dementie biedt zowel sociale en emotionele steun als praktische steun en een heel stuk informatie”, aldus Marijke van Haeften, programmamanager dementie bij zorgorganisatie ActiVite.

Klik hieronder op de rode startknop op de podcast te beluisteren.

Over de WaardeCast van RVWO

In de WaardeCast®  vind je podcasts en films over interessante onderwerpen met betrekking tot de VVT en het mbo- en hbo zorg- en welzijnsonderwijs. Deze podcasts zijn in eerste instantie bedoeld voor studenten Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs® (RVWO), maar ze zijn ook interessant voor anderen. Gespreksleider is steeds Mieke Hollander (Zorg4Effect), bedenker van RVWO. (Meer informatie over RVWO lees je in de RVWO-nieuwsbrief).

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee! (2)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nel Koppers 3 jaar geleden

Er is meer ondersteuning nodig voor de mantelzorgers. De casemanager speelt hierin een sleutelrol. Naast iedere persoon met dementie en zijn relatie hoort namelijk een casemanager te staan. Begeleiding door een casemanager is van groot belang voor veel mantelzorgers om de zorg thuis vol te houden. De casemanager is niet alleen een vast aanspreekpunt voor de persoon met dementie en voor de mantelzorgers, maar geven ook belangrijke steun: ze bieden emotionele en praktische begeleiding (kennen de wet-en regelgeving), onderhouden contacten met hulpverleners in de regio en schakelen hulp in als dat nodig is. Uit de Dementiemonitor Mantelzorg blijkt casemanagement 1 van de belangrijkste vormen van ondersteuning te zijn om de zorg thuis goed vol te houden. Mantelzorgers zijn onmisbaar in de zorg voor mensen met dementie. Alzheimer Nederland vindt het daarom belangrijk om te weten wat er leeft onder mantelzorgers. Zo kunnen zij beter opkomen voor hun belangen en voor de belangen van de mensen waar zij voor zorgen. Wat vindt de mantelzorger belangrijk? Hoe ervaart de mantelzorger de zorg voor zijn naaste? Het is dan ook belangrijk dat deze door de casemangers onder hun cliënten verspreid wordt.
> Lees meer over casemanagement en download gratis boekje

Reageer op dit bericht
Mieke Hollander 3 jaar geleden

Wat een waardevolle aanvulling op de podcast. Want helemaal mee eens de dementiemonitor Mantelzorg en het boekje casemanagement is meer dan het lezen waard. Nel Koppers, veel dank voor de aanvulling 

Reageer op dit bericht
‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese