Thema: ervaringsdes­kundig­heid en dwangneurose

Geplaatst op 18 mei 2021

“Ik héb dwang, maar ik bén niet mijn dwang. Ik ben gewoon Annemarie”, aldus Annemarie de Vries uit Drachten in deze podcast over OCD (dwangstoornissen) en ervaringsdeskundigheid.

Annemarie vertelt hoe zij een jaar of twintig geleden op een kinderdagverblijf werkte. Nadat een moeder tegen haar had gezegd dat ze héél erg moest oppassen met een koortslip, omdat dit gevaarlijk kon zijn voor kleine kinderen, ontwikkelde Annemarie onder meer smetvrees. “Ik heb nooit van mijn hele leven een koortslip gehad, maar vanaf toen dacht ik bij elke kleine tinteling: o jee!”

Annemarie vertelt welke invloed haar dwang op haar leven heeft (gehad). Ze gaat onder andere in op haar ervaringen in de ggz, waar lang niet elke hulpverlener even empathisch bleek.

Inmiddels zet Annemarie haar ervaringsdeskundigheid in, bijvoorbeeld door het geven van gastlessen aan aankomende zorgprofessionals. Ze benadrukt hoe belangrijk het is “dat er naar je geluisterd wordt en dat je als persoon gezien wordt”.

Ook Ruben Zelissen, adviseur en expert medezeggenschap bij LOC Waardevolle zorg, komt aan het woord in deze podcast. Hij vertelt onder meer over de rol van cliëntenraden in de ggz.

Over de WaardeCast van RVWO
In de WaardeCast®  vind je podcasts en films over interessante onderwerpen met betrekking tot de VVT en het mbo- en hbo zorg- en welzijnsonderwijs. Deze podcasts zijn in eerste instantie bedoeld voor studenten Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs® (RVWO), maar ze zijn ook interessant voor anderen. Gespreksleider is steeds Mieke Hollander (Zorg4Effect), bedenker van RVWO. (Meer informatie over RVWO lees je in de RVWO-nieuwsbrief).

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese