Thema: LVB

Geplaatst op 20 september 2021

In Nederland heeft naar schatting 1,1 miljoen mensen een licht verstandelijke beperking (LVB). ‘Je komt hen als zorgverlener dus bijna dagelijks tegen’, aldus Koos de Haan, verpleegkundige, verplegingswetenschapper, docent, en expert op het gebied van LVB.

Het is belangrijk om mensen met een LVB te herkennen. ‘Want erkennen volgt op herkennen. En niet om te stigmatiseren, maar om je handelen aan te passen aan hun mogelijkheden.’ Herkennen kan soms wel moeilijk zijn, omdat mensen met een LVB copingsstrategieën hebben ontwikkeld, waardoor het niet opvalt dat het om mensen met een LVB gaat. Koos ontwikkelde daarom een e-learning om (aankomende) zorgverleners hierbij te ondersteunen.

Het aanpassen van de begeleiding, zorg of ondersteuning betekent onder meer dat je informatie op een toegankelijke manier weet over te brengen. ‘En dat je dus niet strooit met allerlei woorden die hartstikke moeilijk zijn.’ Ook is het van belang dat je de belangrijke informatie niet verspreid door het gesprek geeft. En dat je jouw tempo aanpast.

Klik op de rode knop hieronder om de podcast te beluisteren:

Koos de Haan vertelde eerder in de nieuwsbrief RVWO over hoe je kunt afstemmen op mensen met een LVB. Hier lees je er meer over. Ook was hij te gast bij een Capita Selecta-Spiegelbijeenkomst. Het verslag vind je hier.

Over de WaardeCast van RVWO
In het kader van RVWO is er een aantal podcasts opgenomen voor de reeks de WaardeCast®. Hierin gaat Mieke Hollander, projectleider RVWO, in gesprek met deskundigen over interessante onderwerpen met betrekking tot de (ouderen)zorg en het mbo- en hbo zorg- en welzijnsonderwijs. Deze podcasts zijn in eerste instantie bedoeld voor studenten Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs® (RVWO), maar kunnen ook interessant zijn voor overige luisteraars. (Meer informatie over RVWO lees je in de RVWO-nieuwsbrief). Ook andere boeiende (niet RVWO-)podcasts over zorg en welzijn kunnen een plekje krijgen in de WaardeCast.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese