Thema: Wet zorg en dwang

Geplaatst op 24 augustus 2021

‘Zorg en dwang gaat over insluiting, de deur dicht doen, beperking van de bewegingsvrijheid, leefregels. Het raakt echt heel erg veel’. Aldus Jeroen Schumacher, programmamanager Zorg en dwang bij Vilans, kenniscentrum voor de langdurende zorg.

Per 1 januari 2020 is de Wet zorg en dwang van kracht geworden. Wat betekent deze wet voor zorgprofessionals in verpleeghuizen en in de wijk?

Het uitgangspunt van de nieuwe wet, die vooral aan de orde is bij mensen met gedragsproblematiek, is ‘Nee, tenzij’. Dat betekent dat vrijheidsbeperking of onvrijwillige zorg in principe niet mag worden toegepast, tenzij er sprake is van ernstig nadeel voor de cliënt of zijn omgeving.

‘Ons gaat het vooral om het terugdringen van onvrijwillige zorg, voor zover mogelijk. Hoe faciliteert de wet persoonsgerichte zorg?’, vertelt Jeroen Schumacher. Vanuit die insteek ontwikkelde Vilans kennisproducten, waaronder de Alternatievenbundel, waarin 85 alternatieven staan voor het toepassen van onvrijwillige zorg. Ook ontwikkelde Vilans een Wzd-wijzer: een digitale leeromgeving met 4 modules die teams meeneemt door de toepassing van de wet.

Klik op de rode knop hieronder om de podcast te beluisteren:

Over de WaardeCast van RVWO
In het kader van RVWO is er een aantal podcasts opgenomen voor de reeks de WaardeCast®. Hierin gaat Mieke Hollander, projectleider RVWO, in gesprek met deskundigen over interessante onderwerpen met betrekking tot de (ouderen)zorg en het mbo- en hbo zorg- en welzijnsonderwijs. Deze podcasts zijn in eerste instantie bedoeld voor studenten Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs® (RVWO), maar kunnen ook interessant zijn voor overige luisteraars. (Meer informatie over RVWO lees je in de RVWO-nieuwsbrief).
Ook andere boeiende (niet RVWO-)podcasts over zorg en welzijn kunnen een plekje krijgen in de WaardeCast.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Week van de Radicale vernieuwing
> Terugkijken & verslag lezen

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese