Waar­deCast. Thema: stomazorg

Geplaatst op 29 april 2022

Een stoma, je zult er maar een hebben. Soms is een stoma noodzakelijk en de beste (tijdelijke) oplossing. Toch kunnen mensen met een stoma gevoelens ervaren van schaamte en onzekerheid. Ook kunnen ze angst hebben voor lekkages, een vervelende geur en voor ‘ontdekking’ door de buitenwereld. Dat is niet moeilijk voor te stellen.

In gesprek met ervaringsdeskundige Marianne van Tilburg

Marianne van Tilburg is ervaringsdeskundige. In onderstaande podcast vertelt zij hoe het is om te leven met een stoma. Ook handig om te weten: onderaan deze podcast vind je nog meer info en cijfers!

Meer weten? Lees dan de informatie onder deze podcast!

Wat is een stoma?

Een stoma is een kunstmatige uitgang voor ontlasting of urine. Deze wordt aangelegd als de ontlasting of urine het lichaam niet via natuurlijke weg kan verlaten. Het betreft een uitgang die niet afgesloten wordt door een kringspier. Zo’n spier maakt dat de urine of ontlasting het lichaam gecontroleerd kan verlaten. Bij een stoma is dat niet het geval en daarom is een stomadrager altijd afhankelijk van goed sluitend opvangmateriaal.

Hoeveel mensen hebben een stoma?

In Nederland hebben ongeveer 38.000 mensen een stoma, zo staat op de website van de Stomavereniging. Uit cijfers van de Maag Lever Darm Stichting blijkt  dat jaarlijks 7.000 mensen een stoma krijgen. Dat zijn behoorlijke aantallen. Op de site van Stichting Stomaatje valt bovendien te lezen dat ongeveer 10 procent van deze mensen jonger dan 40 jaar is.

Waarom een stoma?

Waarom krijgen mensen een stoma? De redenen zijn heel divers en variëren van een aangeboren afwijking, tot een darmziekte, tot kanker. Een stoma kan tijdelijk zijn of definitief.

Welke soorten stoma’s zijn er?

Er zijn drie soorten stoma’s. De namen ervan refereren aan de plaats waar de ‘uitgang’ is gemaakt. De colostoma is een uitgang, aan de linkerkant van de buik, van de dikke darm (colon) op de buikwand. De ileostoma is een uitgang van de dunne darm, meestal rechts boven, op de buikwand. De urostoma wordt aangelegd voor de afvoer van urine uit de blaas en bevindt zich meestal rechts onder op de buik.

Stomazorg vraagt om kennis, vaardigheden, sensitiviteit

Van de zorgprofessionals vraagt stomazorg – naast kennis en vaardigheid ­– veel tact, invoelend vermogen en zorgvuldigheid. Verhalen van de ervaringsdeskundigen kunnen helpen dit te ontwikkelen en geven handvatten om de zorg en begeleiding te optimaliseren.

Over de WaardeCast van RVWO

In de WaardeCast® vind je podcasts en films over interessante onderwerpen met betrekking tot de Verzorging, Verpleging en Thuiszorg (VVT) en het mbo- en hbo zorg- en welzijnsonderwijs. Deze podcasts zijn in eerste instantie bedoeld voor RVWO-studenten, maar ze zijn ook interessant voor anderen. Gespreksleider is steeds Mieke Hollander (Zorg4Effect), bedenker van RVWO. (Meer informatie over RVWO lees je in de RVWO-nieuwsbrief). #waardevolonderwijs
Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs® (RVWO) wil het zorgonderwijs vernieuwen, zodat de zorg en ondersteuning duurzaam kunnen aansluiten bij de waarde(n) van mensen met een zorgvraag en hun naasten én zorgprofessionals hun werk met plezier doen.

Social media (RVWO/vernieuwing zorgonderwijs)

www.facebook.com/waardevolonderwijs

www.instagram.com/waardevolonderwijs/

twitter.com/waardevolonderw

www.linkedin.com/company/waardevolonderwijs

www.youtube.com/channel/UCHY9f9Bp73OYuJy5yOMhJiw

Mieke Hollander | LinkedIn


Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese