Thema: praktische wijsheid

Geplaatst op 10 september 2021

“Op het moment dat je keuzes te maken hebt, hoe kom je dan tot afwegingen? Hoe doe je dat op een manier waarin je jezelf in het spel zet in relatie tot de ander en dat je zorgt dat je precies aansluit bij wat voor die ander van waarde is, in het geding is? Daar heb je praktische wijsheid voor nodig”, aldus practor Desirée Bierlaagh. “Je leert het niet uit boeken, het gaat verder dan vaardigheden en je kunt niet alleen vertrouwen op regels en protocollen.”

“Als je met praktische wijsheid aan de slag gaat, is er een soort Droste-effect”, stelt de practor van CIV Welzijn & Zorg bij mboRijnland (1). Als je het hebt over praktische wijsheid van studenten, dan heb je het ook meteen over de praktische wijsheid van de docenten en de mensen om hen heen.”

In deze podcast vertelt ze meer over praktische wijsheid en het (onderzoek van het) practoraat. “Ik wilde voorkomen dat we een popcornmachine zouden worden van allerlei kleine onderzoekjes; ik was meteen geïnteresseerd in de bedoeling, de vraag achter de vraag.”

(1)Visueel effect dat ontstaat wanneer een afbeelding telkens weer een verkleinde kopie van zichzelf bevat, waardoor een theoretisch oneindige reeks ontstaat; recursie. Genoemd naar de firma Droste die op haar cacaoverpakkingen een afbeelding heeft staan van een verpleegster met een dienblad met daarop een blikje Drostecacao waarop deze afbeelding zich herhaalt.

Klik op de rode knop hieronder om de podcast te beluisteren:

Over de WaardeCast van RVWO
In het kader van RVWO is er een aantal podcasts opgenomen voor de reeks de WaardeCast®. Hierin gaat Mieke Hollander, projectleider RVWO, in gesprek met deskundigen over interessante onderwerpen met betrekking tot de (ouderen)zorg en het mbo- en hbo zorg- en welzijnsonderwijs. Deze podcasts zijn in eerste instantie bedoeld voor studenten Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs® (RVWO), maar kunnen ook interessant zijn voor overige luisteraars. (Meer informatie over RVWO lees je in de RVWO-nieuwsbrief). Ook andere boeiende (niet RVWO-)podcasts over zorg en welzijn kunnen een plekje krijgen in de WaardeCast.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese