Thema: samen beslissen

Geplaatst op 24 september 2021

‘Wij zijn in Nederland polderaars. Wij willen altijd meepraten en vinden het heel normaal om samen te beslissen. Er is niemand die naar een winkel gaat om een jurk te kopen en die dan tegen de verkoopster zegt: zegt u maar welke het moet worden. Ook als mensen naar de huisarts gaan vinden ze het tegenwoordig heel normaal om hun eigen zegje te doen. Maar aan de andere kant vinden ze het ook vaak irritant als de dokter tegen ze zegt: “Wat denkt u zelf dat het is?”’

Aldus Ruth Pel, onderzoeker en expert op het gebied van ‘samen beslissen’ bij Vilans, het landelijke kenniscentrum voor langdurende zorg. Ruth, die van huis uit verpleegkundige is, promoveerde in 2020 op ‘samen beslissen’ in de ouderenzorg. Zij schreef het proefschrift Shifting from ‘What is the matter?’ to ‘What matters for you?’

In deze podcast gaat ze in op samen beslissen (oftewel shared decision making) in de intramurale zorg en in de wijk. Hoe krijg je de wensen en verlangens van mensen met een zorgvraag boven tafel? Hoe breng je als professional jouw kennis en kunde in een gesprek in en help je de mens met een zorgvraag goede beslissingen te nemen?

In het gesprek staat Ruth ook stil bij onderzoek naar gezamenlijke besluitvorming en vertelt ze over projecten om dit in de (ouderen)zorg handen en voeten te geven. Ook licht zij toe hoe er binnen een van deze projecten wordt samengewerkt met een mbo- en een hbo-onderwijsinstelling.

Klik hieronder op de rode ‘start’-knop met de witte pijl om de podcast te beluisteren.

Over de WaardeCast van RVWO
In het kader van RVWO is er een aantal podcasts opgenomen voor de reeks de WaardeCast®. Hierin gaat Mieke Hollander, projectleider RVWO, in gesprek met deskundigen over interessante onderwerpen met betrekking tot de (ouderen)zorg en het mbo- en hbo zorg- en welzijnsonderwijs. Deze podcasts zijn in eerste instantie bedoeld voor studenten Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs® (RVWO), maar kunnen ook interessant zijn voor overige luisteraars. (Meer informatie over RVWO lees je in de RVWO-nieuwsbrief). Ook andere boeiende (niet RVWO-)podcasts over zorg en welzijn kunnen een plekje krijgen in de WaardeCast.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese