Podcasts met bemoedigen­de verhalen in serie Toen & Nu – Jo Visser fonds

Geplaatst op 23 februari 2021

Niet alleen binnen Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs® (RVWO) worden mooie podcasts opgenomen. Ook op andere plekken vind je deze. Zo neemt het Jo Visser fonds podcasts op met bemoedigende verhalen van ouderen.

Het Jo Visser fonds presenteert vanaf januari 2021 in samenwerking met UP! een kijkje in het leven van tien hedendaagse ouderen, die – net als Jo Visser – ingrijpende levensgebeurtenissen zagen als een kans voor verandering van koers. De verhalen laten zien dat het leven nu eenmaal uitdagingen met zich meebrengt en dat eenieder daar op geheel eigen wijze invulling aan geeft. Met deze podcastserie willen de makers een breed publiek inspireren en bemoedigen.

Mieke en Sjef

In de eerste aflevering van de podcast-serie Toen & Nu vertelt Mieke (78) over onder meer het overlijden van haar zoon en van haar tweelingzus. “Omdat Fem bestond, wist ik altijd dat zij er onvoorwaardelijk voor me was”, vertelt ze. In de tweede aflevering van Toen & Nu blikt Sjef (78) terug op zijn levenslange, intense, maar ook deels verborgen relatie en de laatste jaren waarin zijn partner Thom leed aan dementie. Radio 1-journalisten Roos Oosterbaan en Leonie van Noort maakten, samen met theatermaker Jetty Mathurin, de audioportretten. Meer verhalen volgen nog.

Over Jo Visser

De serie is gemaakt ter ere van Jo Visser, die met haar brieven mensen moed insprak als het leven tegenzat. Zij was een daadkrachtige vrouw en stond in 1921 – naar verluidt met een startkapitaal van enkele stuivers – aan de wieg van een lange geschiedenis van zorg voor langdurig zieken toen zij samen met medestanders Vereniging het Zonnehuis oprichtte. Haar wens was een warm tehuis voor chronisch zieken die niet meer thuis verzorgd konden worden. In de Zonnehuizen draait het tot de dag van vandaag om liefdevolle zorg. Haar inspirerende gedachtegoed is herkenbaar in de verhalen in de podcasts van nu.

Over het Jo Visser fonds en UP!

Jo Visser fonds is een klein vermogensfonds in de ouderenzorg dat zich vooral sterk maakt voor kwetsbare ouderen. UP! wil mensen op een persoonlijke, realistische manier met elkaar in gesprek brengen over belangrijke en zingevende thema’s die ertoe doen als je ouder wordt. Ook RVWO werkt samen met Jo Visser fonds.

Blogs

Ter ere van het honderdjarig bestaan zijn (oud-)collega’s, bestuursleden en relaties gevraagd om hun herinneringen vast te leggen in een persoonlijke blog. Deze verschijnen op de website; de eerste werd geschreven door Danielle Swart, manager van het Jo Visser fonds.

Over (de podcasts van) RVWO
Radicale Vernieuwing Waarde-Vol Onderwijs® vernieuwt het zorgonderwijs, zodat de zorg en ondersteuning duurzaam kunnen aansluiten bij de waarde(n) van mensen met een zorgvraag en hun naasten én zorgprofessionals hun werk met plezier doen. (Meer informatie over RVWO lees je in de RVWO-nieuwsbrief). In het kader van RVWO is er een aantal podcasts (inmiddels negentien) opgenomen voor de reeks de WaardeCast®. Hierin gaat Mieke Hollander (projectleider RVWO) in gesprek met deskundigen over interessante onderwerpen met betrekking tot de (ouderen)zorg en het mbo- en hbo zorg- en welzijnsonderwijs. De podcasts zijn in eerste instantie bedoeld voor studenten (RVWO), al zijn ze zeker ook interessant voor anderen.
Ook andere boeiende podcasts over zorg en welzijn kunnen een plekje krijgen op de RVWO-website www.waardevolonderwijs.nl om gebruikt te worden in het RVWO-onderwijs.

Beeld bovenaan: Pixabay.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese