Kippenvel – Podcast Zorg+Wel­zijn

Ken je de nieuwe podcastserie Kippenvel van Zorg+Welzijn al? Hierin interviewt journalist Maarten Dallinga sociaal werkers en hulpverleners over een kippenvelmoment in hun carrière.

Zo vertelt in een van de afleveringen hulpverlener Adrie Vermeulen over een cliënte die slachtoffer was van stalking. Misschien denk je nu: wat moet ik met een podcast over dit onderwerp? Toch denk ik dat deze podcast de moeite van het beluisteren waard is. Een verzorgende of verpleegkundige in de thuiszorg komt ten slotte bij iedereen over de vloer die daarvoor geïndiceerd is. Soms kun je niet voorvoelen waarom iemand terughoudend is. Hoe dring je tot diegene door? Welke gesprekstechnieken kun je gebruiken? De manier waarop Adrie Vermeulen (hulpverlener bij Moviera in Utrecht) hierover vertelt, is aansprekend.

Adrie helpt slachtoffers van huiselijk geweld. De cliënte die het slachtoffer was van belaging en stalking, was haar geloof in de hulpverlening volledig kwijtgeraakt: ‘In de eerste gesprekken merkte ik dat de vrouw erg op haar hoede was. Ze tastte af: is dit een hulpverlener die mij serieus neemt, die mij hoort en ziet? Als ik een vraag stelde in de juiste richting, zag ik haar trillen. Het ene moment koos ik ervoor om door te gaan, het andere moment juist niet. Doseren’, zo stelt Adrie op de site van Zorg+Welzijn.

Uiteindelijk wist Adrie haar vertrouwen te herstellen. ‘Collega’s zagen de tranen in mijn ogen. Het is zo mooi dat iemand die van zo ver komt, zo groeit.’

Een samenvatting van het interview kun je teruglezen op het journalistiek platform Zorg+Welzijn, van Bohn Stafleu van Loghum. (En hier kun je eveneens de podcast beluisteren.)

Beeld bovenaan: Pixabay.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s staan allerlei blogs, vlogs, vragen, antwoorden, tips en oproepen van mensen die betrokken zijn bij Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg en Waarde-vol Onderwijs. Of van mensen met interesse daarvoor. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die Radicale vernieuwing en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat deelnemers uit de vernieuwingsbeweging vanuit hun gedeelde visie vinden.

Praat ook mee >

Vragen? Mail radicalevernieuwing@loc.nl of bel 030 207 4067.

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese