Thema: inclusie

Geplaatst op 8 december 2021

Regelmatig hoor je van  mensen die aan de vooravond van hun pensioen staan dat ze bang zijn in ‘een gat te vallen’.  En dat ze het gevoel hebben maatschappelijk niet mee te tellen. Ook menen jongeren regelmatig dat ouderen niet meer van waarde zijn voor de maatschappij.

Maar hoezo schrijven we op basis van leeftijd mensen af? Het leven stopt immers niet bij 67 jaar? En levenservaring blijkt toch vaak van grote waarde?

Dat moet anders, dachten Enny van Arkel en Ilse Nieuwland. In 2014 hebben zij de Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan opgericht. Zij menen dat ieder mens, ongeacht leeftijd, van waarde is en dat ook ouderen graag cognitief uitgedaagd worden.  Vanuit deze inclusiegedachte hebben zij seniorencolleges ontwikkeld, gegeven door studenten aan ouderen. Op deze manier willen zij een structurelere verbinding tussen generaties realiseren. Dit prachtige initiatief staat inmiddels als een huis.

In deze podcast met Enny wordt duidelijk welke doelstelling het team van Oud Geleerd Jong Gedaan voor ogen heeft. De podcast is nog maar een begin in de verkenning van hoe de initiatieven Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs® (RVWO, zie kader onderaan) en de seniorencolleges elkaar kunnen versterken!

Klik op de rode knop met de witte pijl hieronder om de podcast te beluisteren.

Over (de WaardeCast) van RVWO
Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs® (RVWO) wil het zorgonderwijs vernieuwen, zodat de zorg en ondersteuning duurzaam kunnen aansluiten bij de waarde(n) van mensen met een zorgvraag en hun naasten én zorgprofessionals hun werk met plezier doen.
In de WaardeCast® vind je podcasts en films over interessante onderwerpen met betrekking tot de Verzorging, Verpleging en Thuiszorg (VVT) en het mbo- en hbo zorg- en welzijnsonderwijs. Deze podcasts zijn in eerste instantie bedoeld voor RVWO-studenten, maar ze zijn ook interessant voor anderen. Gespreksleider is steeds Mieke Hollander (Zorg4Effect), bedenker van RVWO. (Meer informatie over RVWO lees je in de RVWO-nieuwsbrief).

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Week van de Radicale vernieuwing
> Terugkijken & verslag lezen

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese