Thema: intimiteit en sek­sualiteit in het verpleeg­huis

Geplaatst op 21 juni 2021

Stel, twee bewoners van het verpleeghuis raken smoorverliefd op elkaar. Maar ze hebben allebei ook nog een partner. Bespreek je dit dan? En hoe doe je dat?

‘De behoefte aan intimiteit, warmte en nabijheid is niet aan leeftijd gebonden. Als mensen in een verpleeghuis wonen, kan die behoefte er ook best nog zijn. Maar je merkt dat daar een taboe op rust’, zegt Noëlle Sant (van Vilans). ‘Zorgmedewerkers vinden het lastig om die behoeften te zien én te bespreken.’ Met elkaar, met bewoners én met de naasten van bewoners.

Samen met Ymke Kelders (van Rutgers) staat Noëlle aan de wieg van het (door ZonMw gesubsidieerde) project SIVIL. Dit heeft als doel heeft de aandacht voor en het bespreekbaar maken van intimiteit en seksualiteit in de ouderenzorg te verbeteren.

Het zorg- en welzijnsonderwijs kan daar een belangrijke rol in spelen. ‘We willen graag dat dit een vaste plek krijgt in de opleidingen’ stelt Ymke. Samen met Mieke Hollander (van RVWO) onderzoeken Noëlle en Ymke of het thema ‘intimiteit en seksualiteit’ ondergebracht kan worden in een keuzedeel.

In onderstaande podcast vertellen ze er meer over. En ook in dit artikel.

Over de WaardeCast van RVWO
In het kader van RVWO is er een aantal podcasts opgenomen voor de reeks de WaardeCast®. Hierin gaat Mieke Hollander, projectleider RVWO, in gesprek met deskundigen over interessante onderwerpen met betrekking tot de (ouderen)zorg en het mbo- en hbo zorg- en welzijnsonderwijs. Deze podcasts zijn in eerste instantie bedoeld voor studenten Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs® (RVWO), maar kunnen ook interessant zijn voor overige luisteraars. (Meer informatie over RVWO lees je in de RVWO-nieuwsbrief).
Ook andere boeiende (niet RVWO-)podcasts over zorg en welzijn kunnen een plekje krijgen in de WaardeCast.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese