Waar­deCast. Thema: pal­liatieve zorg

Geplaatst op 25 januari 2022

Voor zorgprofessionals in de palliatieve zorg zijn natuurlijk kennis en vaardigheden belangrijk, net als het kunnen terugvallen op richtlijnen en het Kwaliteitskader Palliatieve Zorg. Naast de kennis over palliatieve zorg is duidelijke en heldere communicatie, die aansluit bij de zorgvrager en zijn naasten, van essentieel belang. Maar hier wringt de schoen nogal eens, blijkt uit ervaringen van patiënten en hun naasten.

Programma Palliantie voor verbeteringen in zorg, onderwijs, onderzoek

ZonMw, een financieringsorganisatie van innovatie en onderzoek in de gezondheidszorg, constateerde dat er werk aan de winkel was. ZonMw heeft de laatste jaren, in samenwerking met onder meer het Integraal Kankercentrum Nederland en de Artsenfederatie KNMG gewerkt aan het programma ‘Palliantie, meer dan zorg’ en aan ‘Palliantie II’. Dit langlopende programma is bedoeld om verbeteringen te realiseren in zorg, onderzoek en onderwijs.

Palliatieve zorg in mbo, hbo en wo

Het deelproject ‘Optimaliseren Onderwijs Palliatieve Zorg (O²PZ)’ heeft als doelstelling het onderwijs over palliatieve zorg te optimaliseren voor het mbo, hbo en wo. Voor de zes deelnemende scholen[1] is een implementatieplan gemaakt en er werd een docentenscholing georganiseerd en geëvalueerd. Het onderwijsmateriaal is in een digitale toolbox geplaatst op www.palliaweb.nl.

Competenties palliatieve zorg

Dit  deelproject heeft ook het rapport Competenties palliatieve zorg opgeleverd. Een van de conclusies is dat het goed zou zijn als er in de opleidingen meer aandacht zou komen voor communicatievaardigheden, attitude, het omgaan met zingevingsvragen en zelfreflectie.

Palliatieve zorg draait om compassie

In de palliatieve zorg gaat het bovenal om het professioneel bijstaan van de mens en zijn naasten, met gevoel voor compassie en medemenselijkheid. Of zoals Christine Brouwer, klinisch psycholoog-psychotherapeut bij de BOSgroep, het verwoordt. “Om uiteindelijk te constateren dat goede zorg in de laatste levensfase alle betrokkenen een geborgen en veilig gevoel geeft.” Dan komen het leveren van maatwerk, gezamenlijke besluitvorming en teamwork bijna als vanzelf.   

Praktijkervaringen: verhaal van Christiaan Rhodius (specialist ouderengeneeskunde)

Hoe palliatieve zorg er in de praktijk uit kan zien, toont Christiaan Rhodius, specialist ouderengeneeskunde (werkzaam in Hospice Bardo), in zijn boek Omdat we leven, met zicht op het einde. Hiermee geeft hij een inkijkje in zijn werkzaamheden. De verhalen spreken voor zich en laten heel goed zien waar palliatieve zorg in de breedste zin van het woord voor staat.

Meer weten over palliatieve zorg? Beluister de 2 podcasts of bekijk de linkjes eronder!

1. Podcast over palliatieve zorg uit de WaardeCast

Beluister hieronder de podcast Palliatieve zorg, creëren van mogelijkheden uit de WaardeCast van Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs® (RVWO, zie kader onderaan voor meer info). In deze podcast gaat Mieke Hollander, bedenker en aanjager van RVWO, met Christaan Rhodius van Hospice Bardo in gesprek.

2. En hieronder vind je een podcast van Hospice Bardo


Interessante websites met info over palliatieve zorg vind je hier:

www.hospicebardo.nl/

www.pharos.nl/kennisbank/?thema=palliatieve-zorg

www.zonmw.nl/nl/over-zonmw/onderwijs/programmas/programma-detail/palliantie-meer-dan-zorg/

palliaweb.nl/zorgpraktijk/kwaliteitskader-palliatieve-zorg-nederland

Interessante websites over Radicale vernieuwing zorgonderwijs:

www.radicalevernieuwing.nl/themas/onderwijs/

www.waardevolonderwijs.nl

Social media (RVWO/vernieuwing zorgonderwijs):

www.facebook.com/waardevolonderwijs

www.instagram.com/waardevolonderwijs/

twitter.com/waardevolonderw

www.linkedin.com/company/waardevolonderwijs

www.youtube.com/channel/UCHY9f9Bp73OYuJy5yOMhJiw

Mieke Hollander (@HollanderPasma) / Twitter

Mieke Hollander | LinkedIn

Artikelen op www.waardevolonderwijs.nl over palliatieve zorg:

Studente Maaike Steenland over haar werk in een hospice

In de palliatieve zorg is verbinding alles”


Over de WaardeCast van RVWO

Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs® (RVWO) wil het zorgonderwijs vernieuwen, zodat de zorg en ondersteuning duurzaam kunnen aansluiten bij de waarde(n) van mensen met een zorgvraag en hun naasten én zorgprofessionals hun werk met plezier doen.
In de WaardeCast® vind je podcasts en films over interessante onderwerpen met betrekking tot de Verzorging, Verpleging en Thuiszorg (VVT) en het mbo- en hbo zorg- en welzijnsonderwijs. Deze podcasts zijn in eerste instantie bedoeld voor RVWO-studenten, maar ze zijn ook interessant voor anderen. Gespreksleider is steeds Mieke Hollander (Zorg4Effect), bedenker van RVWO. (Meer informatie over RVWO lees je in de RVWO-nieuwsbrief). #waardevolonderwijs

[1] Deelnemende scholen: ROC Leeuwenborgh Maastricht, ROC Arcuscollege Heerlen, ROC Gilde Opleidingen Roermond,
ROC Ter Aa Helmond, Zuyd Hogeschool Heerlen en Fontys Hogeschool Eindhoven

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Week van de Radicale vernieuwing
> Terugkijken & verslag lezen

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese