Studente Maaike Steenland over haar werk in een hospice

Geplaatst op 14 mei 2021

“KENNIS EN ERVARING VERZAMELEN IN MIJN RUGZAK”

Maaike Steenland-van Klaveren, studente RVWO (zie kader onderaan) van het eerste uur, werkt sinds elf maanden als hbo-verpleegkundige in opleiding bij Hospice Issoria. Hier kan ze al haar kennis, kunde en kwaliteiten inzetten én zich nog verder ontwikkelen.

Vanuit de zorgorganisatie ActiVite is Maaike gedetacheerd bij Hospice Issoria. Werken in een hospice was een oude wens van haar, vertelt ze:  “Ik wilde het eigenlijk al jaren, maar het kwam er steeds niet van. Het leek me lastig te combineren met mijn thuissituatie, mijn gezin. Ook toen ik hoorde dat ik bij Hospice Issoria aan de slag kon, heb ik vooraf nog even getwijfeld of dit haalbaar zou zijn voor mij. Vooral vanwege de flexibiliteit die van je gevraagd kan worden. Het hospice heeft een klein team van vaste medewerkers dat 24-uurszog levert. Als er iemand uitvalt, moet een medewerker van het vaste team de dienst overnemen.”

Fijn team

Maaike besloot de sprong toch te wagen. Daar heeft ze geen spijt van. “Ik heb het enorm naar mijn zin. Ik kan hier echt werken vanuit mijn passie, vanuit mijn hart.” Ze vertelt dat ze terechtkwam in een warm team van verpleegkundigen (niveau 4 en 6), waar onderling veel saamhorigheid heerst. Ook werkt ze samen met een grote club vrijwilligers: mensen van heel diverse achtergronden en met verschillende kwaliteiten.
Maaike merkt, dat het een voordeel is dat zij al wat langer als verpleegkundige werkte toen ze in het hospice begon. “Je moet hier best stevig in je schoenen staan. Het is een voordeel als je weet wie je bent en waar je voor staat, zowel professioneel als persoonlijk.”

Waardig

Wat spreekt Maaike nu specifiek aan in het werken in het hospice? “Dat het niet uitmaakt wat onze gasten eerder in hun leven hebben gedaan of meegemaakt: bij Issoria krijgen ze de zorg, liefde en begeleiding die ze nodig hebben”, zegt ze.“We helpen onze gasten, zodat ze het laatste stukje van hun leven op een waardige manier kunnen afsluiten. Hierin geven we ook alle ruimte aan hun naasten.” Maaike vindt dat deze ‘insteek’ goed aansluit bij haar RVWO-opleiding, waarin er immers ook veel oog is voor welzijn en waardecreatie. “We willen hier de totale mens zien. En er is veel wederkerigheid. Dat wat je geeft, krijg je terug.”

Afstudeeronderzoek

Maaike verwacht dit jaar af te studeren als verpleegkundige niveau 6.  Voor haar afstudeeropdracht gaat zij een vernieuwing implementeren: ze zal onderzoeken hoe je aromatherapie op een goede manier kunt invoeren in het hospice. Ze ziet namelijk dat de gasten soms niet alleen behoefte hebben aan goede reguliere zorg, maar ook aan complementaire zorg, omdat ze veel bezig zijn met levensvragen, spirituele vragen en afscheid nemen. “Stel, iemand werkte vroeger graag in z’n tuin en had daar veel rozen. Dan is het mooi als je die herinnering weer kunt oproepen met een passende etherische olie”, geeft ze aan. “Zo kun je aansluiten bij wie mensen zijn en bij wat ze een prettig gevoel geeft.”
Zelf heeft Maaike goede ervaringen met aromatherapie. “Ik heb gemerkt dat het bijvoorbeeld rust en ontspanning kan geven.” Haar streven is nu om te gaan onderzoeken wat aromatherapie kan bewerkstelligen en te onderbouwen hoe en wanneer je dit op een goede manier kunt inzetten in de palliatieve zorg. 

Gegroeid

Terugkijkend vindt Maaike dat ze veel geleerd heeft, de afgelopen jaren. “De opleiding heeft me absoluut verrijkt als professional en ook op persoonlijk vlak. Ik ben echt anders gaan kijken naar de zorg. Het was een hele bijzondere periode; ik zou het zo wéér doen.”
Maaike is gegroeid in de CanMEDS-rollen en geeft aan dat ze veel beter dan voorheen kan onderbouwen waarom je bepaalde interventies wel of niet inzet. Ook is ze beter geworden in ‘leiderschap pakken’. “Vroeger zag ik mezelf niet als een leider. Ik dacht: dat is iemand die op een stoel zit en de baas speelt”, zegt ze. “Nu weet ik dat leiderschap breder is en ook kan inhouden: mensen inspireren en meenemen in een bepaalde gedachtewereld.”
Nieuwe studenten wil Maaike meegeven om vooral hun gevoel en intuïtie te volgen: “Dat klopt eigenlijk altijd en wijst je de weg, ook op het professionele vlak”, vindt ze.

Ondernemerschap

De laatste maanden van haar opleiding in het hospice ­– en vooral ook de tijd erna – wil Maaike gebruiken om haar rugzak nog verder te vullen met veel kennis en ervaring, zo geeft ze aan. En dan? “Op termijn zou ik in mijn eigen woonplaats zelf wel een hospice willen opzetten”, zegt ze. “Ik heb ervaren hoe belangrijk het voor onze gasten is om in hun nabije omgeving hun laatste maanden door te brengen. Dat gun ik meer mensen.”

Maaike kwam eerder aan het woord in de nieuwsbrief RVWO, zie dit artikel  en dit stuk.

OVER RVWO
Radicale Vernieuwing Waarde-Vol Onderwijs® vernieuwt het zorgonderwijs, zodat de zorg en ondersteuning duurzaam kunnen aansluiten bij de waarde(n) van mensen met een zorgvraag en hun naasten én zorgprofessionals hun werk met plezier doen. De praktijk-leerroute wordt uitgevoerd door zorgorganisaties ActiVite, DSV|verzorgd leven en Topaz. (Meer informatie over RVWO lees je in de RVWO-nieuwsbrief).

Over het Kwaliteitskader Palliatieve Zorg
Wil je meer weten over palliatieve zorg, dan is het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland (2017)
zeker de moeite van het lezen waard. Of beter gezegd: het is een must voor elke verzorgende en verpleegkundige. Dit kader is door vertegenwoordigers van patiënten en naasten, zorgverleners en zorgverzekeraars ontwikkeld. Op de website Kwaliteitskader palliatieve zorg | Kennisplein Zorg voor Beter vind je achtergrondinformatie, een handige factsheet en andere tools.

Interview: Mieke Hollander. Tekst: Femke van den Berg. Foto’s: Maaike Steenland-van Klaveren en Pixabay.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Week van de Radicale vernieuwing
> Terugkijken & verslag lezen

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese