Diabetes – Podcast Tergooi Ziekenhuis

Geplaatst op 18 augustus 2021

Diabetes is een chronische ziekte en verpleegkundigen en verzorgenden zullen veel bewoners en cliënten met diabetes tegenkomen. Elin Seebus, internist en endocrinoloog en ervaringsdeskundige, en haar collega Jeroen de Sonnaville, eveneens internist en endocrinoloog, vertellen bevlogen over wat diabetes is in deze podcast van het Tergooi Ziekenhuis.

Het Tergooi Ziekenhuis maakt podcasts over ziekten, zoals diabetes. Deze podcasts geven veel informatie en zijn goed te volgen.

Diabetes Mellitus, oftewel diabetes, is een chronische ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer of onvoldoende in evenwicht kan houden. Dat komt doordat het lichaam te weinig van het hormoon insuline heeft of niet meer goed reageert op insuline. Hierdoor is de hoeveelheid suiker in het bloed vaak te hoog, met alle gevolgen van dien. Diabetes zorgt daarnaast voor veel andere problemen in het lichaam, zogenaamde complicaties.

Elin en Jeroen vertellen in dit interview over hun betrokkenheid bij diabetes. Ze leggen uit wat diabetes precies is en hoe je merkt dat je het hebt. Ze vertellen welke complicaties kunnen optreden en ze staan uitgebreid stil bij het verschil tussen diabetes type 1 en type 2. Ook vertellen ze hoe er wordt samengewerkt in het diabetesteam van Tergooi en staan ze stil bij de ontwikkeling in de behandelmethodes en verschillen tussen vroeger en nu. Natuurlijk is er ook aandacht voor preventie en leefstijl: veel diabetes type-2 patiënten kunnen door gezonder te leven met minder medicijnen toe. Daarnaast werpen Elin en Jeroen een blik op de toekomst: wat staat er binnen de diabeteszorg te gebeuren?

Ruim 100.00 mensen hebben diabetes type 1, de variant van diabetes die vaak op jonge leeftijd begint. Diabetes type 2 komt vaak pas aan het licht als mensen zich bij hun huisarts of het ziekenhuis melden met klachten. In Nederland hebben 1,1 miljoen mensen diabetes type 2.

Wil je meer te weten komen over bloedsuiker-sensoren, kijk dan naar dit filmpje:

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Week van de Radicale vernieuwing
> Terugkijken & verslag lezen

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese