Thema: niet-aan­geboren her­senlet­sel (NAH)

Geplaatst op 16 november 2021

Het is nogal wat: 1 op de 4 Nederlanders heeft een hersenaandoening, zo blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), in opdracht van de Hersenstichting. En dit betreft echt niet alleen ouderen. Want, valt te lezen op de site van de Hersenstichting, ongeveer 20.000 jongeren lopen jaarlijks niet-aangeboren hersenletsel (NAH) op.

Wetenschappelijk onderzoek staat gelukkig niet stil, maar voorkomt NAH niet. Des te belangrijker is het om te luisteren naar de ervaringsverhalen van mensen die een hersenaandoening hebben. Luisteren is voor zorgprofessionals sowieso een belangrijke competentie. Door goed te luisteren, kunnen wij als zorgprofessionals veel van deze verhalen en mensen leren.

In 2019 heeft de patiëntenvereniging van mensen met NAH een ambassadeursnetwerk ingericht. In deze podcast laten wij twee ambassadeurs aan het woord, Sandra en Paul. Zij vertellen hoe het is om te leven met niet-aangeboren hersenletsel. Wat zij meegemaakt hebben en nog meemaken. En bovenal dat zij van hun nood een deugd maken door zich in te zetten. Hoe? Door bijvoorbeeld een gastles te geven aan studenten RVWO en mee te werken aan deze podcast.

Klik hieronder op de rode ‘start’-knop met de witte pijl om de podcast te beluisteren

Over de WaardeCast van RVWO
In het kader van RVWO is er een aantal podcasts opgenomen voor de reeks de WaardeCast®. Hierin gaat Mieke Hollander, projectleider RVWO, in gesprek met deskundigen over interessante onderwerpen met betrekking tot de (ouderen)zorg en het mbo- en hbo zorg- en welzijnsonderwijs. Deze podcasts zijn in eerste instantie bedoeld voor studenten Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs® (RVWO), maar kunnen ook interessant zijn voor overige luisteraars. (Meer informatie over RVWO lees je in de RVWO-nieuwsbrief). Ook andere boeiende (niet RVWO-)podcasts over zorg en welzijn kunnen een plekje krijgen in de WaardeCast.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese