E-zine: echtpaar, medewer­kersinitiatieven en ‘fan­tastische ICT-storing’

Geplaatst op 30 maart 2018

Het nieuwste E-zine over Radicale vernieuwing is weer uit! De papieren versie valt een deze dagen op de mat bij alle deelnemende zorginstelling en andere betrokkenen bij de landelijke vernieuwingsbeweging. Samen met het tijdschrift Zorg & Zeggenschap – platform voor waarde-volle zorg door cliëntenparticipatie – van LOC Zeggenschap in zorg (initiatiefnemer Radicale vernieuwing). Dit keer in het katern weer actuele ontwikkelingen en verhalen uit de vernieuwingsbeweging, zoals de volgende.

Echtpaar over verpleeghuis en ‘radicaal’

Jan en Hermien Olthaar zijn ruim 60 jaar getrouwd. En vertellen over hun ervaringen met verpleeghuis De Lindenhof in de Achterhoek, waar Hermien sinds eind 2017 woont. En wat is eigenlijk ‘Radicale vernieuwing’ volgens meneer?

Registraties geschrapt, en nu?

Bij zorgorganisatie Surplus, deelnemer in het hart van de vernieuwingsbeweging, begint op initiatief van medewerkers echt beweging op gang te komen. Een artikel over  hoe spannend het kan zijn om samen te besluiten om registraties te schrappen. En hoe moeilijk het kan zijn om de vrijgekomen tijd te benutten voor aandacht voor wat voor bewoners belangrijk is. Maar ook een artikel over hoe het nemen van spannende eerste stappen kan leidden tot voldoening en steeds meer betrokkenheid van mensen uit de hele organisatie die nieuwsgierig worden.

Fantastische ICT-storing in verpleeghuis

Bij zorgorganisatie Volckaert vielen in 2017 alle ICT-systemen uit. De zorg kon prima gecontinueerd worden zonder gevaarlijke situaties. Sterker, doordat systemen niet meer werkten, organiseerden medewerkers het leven en werk zó dat bewoners zeiden: dit moeten we vaker zo doen!

Regels wel degelijk een nut

Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg heeft als ondertitel Van regels naar relaties. Er wordt wel eens gedacht dat we dus van de regels af willen om zo meer ruimte te maken voor relaties tussen mensen die zorg nodig hebben en mensen die zorg geven. Maar het ligt wel een stuk genuanceerder. Dat lees je in dit artikel.

Terug- en vooruitblik beweging

Coördinator van de landelijke vernieuwingsbeweging Marie-Antoinette Bäckes blikt tot slot terug op de ontwikkeling van Radicale vernieuwing in het afgelopen jaar, sinds het officiële startcongres. Nieuwe behoeften binnen de beweging vragen om bijsturing in de activiteiten. Steeds vanuit de vraag wat mensen lokaal nodig hebben om de zorg maximaal te laten aansluiten bij de waarden van bewoners, naasten en medewerkers. Hoe, lees je in het E-zine.

Doorbladeren of downloaden

Hieronder is het E-zine digitaal door te bladeren.

Eerdere edities van het E-zine kun je hier vinden.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Week van de Radicale vernieuwing
> Terugkijken & verslag lezen

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese