Eigen regie

Gelijkwaar­dig samen­wer­ken met familie en naasten, hoe doet Ons Tweede Thuis dat?

Geplaatst op 29 november 2024
Een goede samenwerking en een gelijkwaardige relatie met naasten van de mensen die aan onze zorg zijn toevertrouwd, draagt bij aan waardevolle zorg en waardevol leven. Deze relatie ontstaat niet…

lees verder

Zorgzame gemeenschap­pen, wie staat aan het stuur? Terugblik Halfjaar­lijkse ontmoeting

Geplaatst op 21 november 2024 - Thema's: Zorgzame gemeenschappen
Zorgzame gemeenschappen, wie staat aan het stuur? Met dit thema ging onze Halfjaarlijkse ontmoeting 7 november van start! Geheel in stijl wordt na de inleiding iedereen uitgenodigd om zélf het programma verder vorm te geven - met wat ondersteuning hier en daar. Remco Mettrop, gastheer bij ggz-deelnemer LEVANTOgroep maakte ter plaatse een lied van de dag én verzorgde er illustraties bij. Onder zijn video lichten we nog een paar onderdelen van de ontmoeting wat verder uit, waaronder een nieuw initiatief van deelnemers om vanuit de praktijk het bestuur van hun organisatie/gemeenschap te vernieuwen.

lees verder

Dor­pelin­gen regelen zelf zorg: “Verschraling hoeft gewoon niet”

Op basis van de behoeften van de dorpelingen zijn inwoners van Austerlitz vanaf 2012 zelf zorg en voorzieningen gaan regelen. Het burgerinitiatief leidt tot meer sociale cohesie, minder zorg en veel mensen die vrijwillig bijdragen aan de leefbaarheid. “We blijven consequent redeneren vanuit de vraag (dus niet vanuit het aanbod).”

lees verder

‘Als mensen er voor elkaar zijn, is de meeste zorg over­bodig’ | Op bezoek bij Het 8ste Werk

Meer ruimte maken voor lokale zeggenschap, zodat mensen samen hun eigen oplossingen kunnen bedenken. En kunnen aangeven wat zij daarbij van collectieve voorzieningen nodig hebben. In 2023 bezoeken we plekken waar mensen lokaal invulling geven aan 'Waardevol leven'. We starten een dialoog - zonder dat het bij ‘alleen praten’ blijft - en vinden medestanders in de zoektocht naar verbinding. We beginnen bij Het 8ste Werk in Kampen: een initiatief waar mensen er voor elkaar zijn, waardoor de meeste zorg overbodig is.

lees verder (2)

Radicale ver­nieuwing zeg­genschap: ‘De mensen zelf aan het stuur’

Een bijzonder diverse groep mensen trok eind maart naar een inspirerende plek in Kampen: Het 8ste Werk. Aanleiding is de gevoelde maatschappelijke noodzaak om voorbij verschillende sectoren en vernieuwingsbewegingen te denken en doen. En een gedeelde droom: een samenleving creëren die draait om Waardevol leven. Waarin alles begint bij hoe mensen zelf willen leven. Om deze zoektocht te ondersteunen worden meer bezoeken gepland aan plekken in het land waar de lokale zeggenschap vernieuwd wordt.

lees verder

Zicht op ver­nieuwing – deel 3

Binnenkijken bij vernieuwers van de verpleeghuiszorg: inzichten, voorbeelden en overdenkingen.

Overzichtspublicatie die laat zien hoe we werken aan zichtbare verbetering van de zorg. En hoe we daarmee de droom van de beweging werkelijkheid maken! Met bijdragen van: Cederhof, De Leyhoeve,…

lees verder

Beknopte publicatie 1e bijeen­komst Wet zorg en dwang

Geplaatst op 1 november 2019 - Thema's: Vrijheid en veiligheid voor levensgeluk cliënten
Als je goed nagaat wat voor een bewoner van betekenis is en daar ook naar handelt, dan helpt de Wet zorg en dwang (Wzd) om tot persoonsgerichte zorg te komen.

lees verder

Mijn Leefplan van Viattence: doen wat belangrijk is voor mensen

‘Op de vraag “Wie is mevrouw Jansen?” antwoordt de ene verzorgende “een bewoner met dementie in een rolstoel” en de andere “die mevrouw die vroeger juf was en het liefst in de tuin is.” Dáár gaat het om: de mens zien achter de aandoening. En afspraken maken die voor mevrouw Jansen van belang zijn.'

lees verder

Methodiek Betekenis­vol­le Rollen laat bewoners/​​bezoekers er weer toe doen

Bewoners die weer lerares worden, winkelier zijn of rondleider. ‘Bij Amstelring kijken we niet naar iemands beperking. Het gaat erom wie iemand is, welke rol hij of zij wil vervullen.’

lees verder

Leefplezierplan bevordert leef- en werkplezier

Een plan niet gebaseerd op protocollen en afvinklijstjes, maar op wat er voor mensen echt toe doet. Het Leefplezierplan slaat aan, en krijgt vervolg.

lees verder

Boek ‘DE RIJKDOM VAN VERSCHIL­LEN’ en ervaringen van Kalorama

Een Rijnlandse organisatie is een werkgemeenschap: vakmensen die met plezier doen wat de bedoeling is, zoals goede zorg en welzijn realiseren voor bewoners. De collega’s zijn samen geïnspireerd door dit gezamenlijke doel. Collega’s werken niet vóór de bewoners maar mét de bewoners. De waarden gelijkwaardigheid, verbinding, vertrouwen en eigenaarschap staan centraal.

lees verder

“Vrij­heid en veiligheid zijn begrippen die iedereen anders invult”

Zorggroep Meander wil bewoners ruimte bieden om veiligheid en vrijheid op maat te ervaren. Ze organiseerden inspiratiesessies vol praktische tips voor zorgverleners en familie.

lees verder

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese