‘Deel je suc­cessen’: in bioscoop vlogs bekijken uit eigen organisatie | Mét Hugo Borst

Geplaatst op 11 april 2019

Tijdens een startbijeenkomst Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg bij Woonzorggroep Samen kwam de vraag op tafel: rondom welke thema’s kunnen we de vernieuwing vormgeven?

Esther de Boer (teamleider De Zandstee, pilotlocatie Radicale vernieuwing): “Daar zijn vijf mooie hoofdthema’s uit voortgekomen: bureaucratie en administratielast; cliënt centraal, en dan met name in relatie tot de ondersteunende diensten; de maatschappij betrekken en de leefwereld van de cliënt vergroten; vrijheid en veiligheid, en de ‘olievlek’, het verspreiden van de vernieuwing binnen de organisatie Woonzorggroep Samen.

Judith de Ridder (teamleider De Elshof, pilotlocatie Radicale vernieuwing): “De olievlek blijft soms ingewikkeld.”

Esther: “We hebben het er regelmatig over met andere collega’s, hoe we ons enthousiasme kunnen delen en hoe we van elkaar kunnen leren. Een jaar of twee geleden hadden we daarvoor de actie ‘Vier je successen’. De bedoeling daarvan was dat alle teams aan elkaar presenteerden waar ze trots op waren en collega’s gingen denken: dat is leuk, dat wil ik ook met mijn team! Daar hebben we net een vervolg op georganiseerd. Eind maart zaten we met z’n allen in de bioscoop om naar elkaars successen te kijken. Hugo Borst was er ook bij als spreker.

Bij de vorige organisatie waar ik werkte, hadden we ‘Jouw Baan, Mijn Baan’. De bedoeling daarvan was, dat je kon ervaren wat een ander voor werk doet. Dat doen we hier nu ook. Collega’s die willen, kunnen vier uur bij elkaar meelopen. Dat kan leuke ideeën opleveren voor je eigen afdeling. Maar je krijgt ook begrip voor waar de ander mee bezig is. ‘Jouw Baan, Mijn Baan’ wordt betaald uit het potje van Waardigheid & Trots. De Centrale Cliëntenraad had er zelfs een prijs aan verbonden. Als je bij een ander team een idee opgedaan had dat je afdeling over kon nemen, dan kregen allebei de teams 1.000 euro. Dat zou een jaar lopen, maar het wordt nu voortgezet.

180 medewerkers

We hebben teams door de hele organisatie heen gevraagd om een vlog te maken onder het motto: vier je successen. Wat doen jullie nou, waarvan je zegt: dit zouden ze eigenlijk overal moeten doen. 180 medewerkers zijn aanwezig en bekijken de vlogs in de bioscoop.” De redactie van radicalevernieuwing.nl was uitgenodigd en merkte in de zaal op dat de voorbeelden uit de vlogs tot de verbeelding spraken. Als kwartjes kon je ideeën horen vallen bij de aanwezigen: o, dat is leuk, dat kunnen we ook doen! Een heel aantal afspraken tussen werknemers om bij collega’s/andere locaties een kijkje te nemen ter inspiratie, werden al gemaakt.

Bekijk hier de vlog van de bijeenkomst (op de Facebookpagina van Woonzorggroep Samen).

Uitgebreid interview
Bovenstaande tekst komt grotendeels uit een uitgebreider interview met verschillende medewerkers bij Woonzorggroep Samen, dat binnenkort verschijnt in een nieuwe uitgebreide publicatie over Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg in Nederland met als titel ‘Zicht op vernieuwing 2’. Lees ook deze aankondiging van de publicatie en hou onze media in de gaten.

Op de deelnemerspagina van Woonzorggroep Samen kun je al meer informatie vinden over hoe zij vernieuwen.
Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Week van de Radicale vernieuwing
> Terugkijken & verslag lezen

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese