Woon­zorggroep Samen

Algemeen

Woonzorggroep Samen is dé partner bij het ouder worden in de gemeenten Schagen en Hollands Kroon. In en vanuit twintig locaties levert Samen zorg, welzijnsdiensten en behandeling, ook bij mensen thuis. Samen met de cliënt kijkt Samen naar wat er nodig is en waar naasten kunnen bijspringen. Zo helpt zij ouderen hun kwaliteit van leven zoveel mogelijk te behouden, of soms zelfs te verbeteren.

Cliënten op de eerste plaats

In onze ogen is Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg juist niet ‘radicaal’, maar heel logisch en normaal. Bij Woonzorggroep Samen zetten we de cliënt op de eerste plaats.De cliënten en medewerkers samen zijn bepalend voor hoe wij zorg aanbieden. Zij zorgen ervoor dat cliënten blijven wonen zoals ze dat thuis gewend waren.

Minder belemmerende regels

Woonzorggroep Samen heeft als doel de zorg maximaal te organiseren vanuit de relatie tussen de cliënt, zijn/haar naasten en de zorgverlener in plaats vanuit regels. We willen minder kijken naar regels die ons belemmeren. De omgeving van onze cliënten moet aanvoelen als ‘thuis’. Woonzorggroep Samen heeft de volgende centrale thema’s benoemd:

 • Veiligheid & Vrijheid
 • Leefwereld vergroten
 • Maatschappelijke betrokkenheid
 • Het ervaren van gerichte ondersteuning
 • Verminderen administratieve lasten en
 • Verspreiden olievlek van initiatieven binnen Samen

Aanpak

Initiatieven die wij als Woonzorggroep Samen reeds hebben ondernomen om de zorg maximaal te organiseren zijn:

 • We gaan samen met de bewoners op pad om boodschappen te doen. Vervolgens gaan we gezamenlijk aan de slag met koken. Dit draagt bij aan het thuisgevoel. We vragen familieleden en naasten van de cliënten om hun inspraak. Zodat we samen het beste bieden aan onze cliënten.
 • We merken dat er een dunne lijn is tussen vrijheid en veiligheid. Hoe houden we ons aan bepaalde wet- en regelgeving? En hoe zorgen we er tegelijkertijd voor dat de cliënten de beste zorg krijgen? Één van de intitiatieven om hier meer vorm en inhoud aan te geven is de organisatie van het symposium ‘veiligheid en vrijheid’ in november 2018.
 • We hebben ‘Omdenk-kaartjes’, ondersteund met een vlog, gelanceerd met als doel alle medewerkers in alle lagen van de organisatie bewust te maken om open te staan voor nieuwe ideeën en het gesprek aan te durven gaan als zij ‘nee’ te horen krijgen.
 • De bijeenkomst ‘Deel je successen’ waarbij elk team zijn successen heeft gedeeld door middel van een presentatie over de afdeling of locatie.
 • Jouw baan mijn baan: medewerkers binnen Samen krijgen de mogelijkheid om 4 uur met een collega in de organisatie mee te lopen met als doel meer inzicht te krijgen in de werkplek en werkzaamheden van de ander om zo goede ideeën mee te kunnen nemen naar de eigen werkplek.
 • Vanuit betrokkenheid gaan medewerkers gezamenlijk met de cliënten koffie drinken, lunchen en dineren.

We voeren een pilot uit t.a.v. cliëntgericht schoonmaken. We verrichten huishoudelijke zorgverlening daar waar de cliënt het nodig vindt en wenst. Daar waar mogelijk wordt samen met de cliënt schoongemaakt.

Verzorgende, verpleegkundige en teamleiders over Radicale vernieuwing:

Meer lezen over Woonzorggroep Samen

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Trefwoorden: Woonzorggroep Samen

Gerelateerd

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.