Tijdlijn acties #stop­depaar­sekrokodil

Geplaatst op 22 april 2024

Zorgorganisaties binnen de vernieuwingsbeweging hebben het afgelopen jaar van alles in het werk gesteld om – in uitgebreid overleg met landelijke partijen – onderbouwd te stoppen met het meten van de indicatoren basisveiligheid. Omdat we in het contact met landelijke partijen vastlopen – alle landelijke partijen wijzen naar elkaar – hebben we acties in gang gezet.

WAT VOORAF GING.
Ons landelijke netwerk van zorgorganisaties (ondersteund door LOC Waardevolle zorg) werkt al sinds 2017 actief aan een droom. We willen dat de zorg draait om mensen en niet om regels, geld of andere belangen. Radicale vernieuwing begint in de praktijk bij elke deelnemende zorgorganisatie. Als zij tegen regels aanlopen die de vernieuwing in de weg zitten en daar zelf niets meer aan kunnen doen, gaan we in gesprek met landelijke partners in de beweging. Zoals het VWS-ministerie, de inspectie, zorgkantoren, zorgautoriteit en Zorginstituut Nederland, zodat belemmeringen weggenomen kunnen worden. Dat heeft er regelmatig toe geleid dat regels geen belemmering meer hoeven te zijn.

BEGIN 2023.
1️⃣ 14 deelnemers sturen brief aan Zorginstituut: onvoldoende meerwaarde jaarlijkse aanlevering kwaliteitsgegevens, landelijke organisaties geven aan dat er niets mee gedaan wordt. Nog veel meer mensen in het land laten weten hier achter te staan.
2️⃣ Skipr – het platform voor beslissers in de zorg – schrijft over de brief.

ZOMER 2023.
1️⃣ Sommige organisaties leveren de gevraagde informatie niet aan.
2️⃣ Zorgorganisaties in gesprek met Zorginstituut: aanlevering informatie gaat ten koste van zorg aan cliënten en werkplezier. Dit kan toch niet? Iedereen weet dat we voor grote uitdagingen staan in de zorg en alle tijd en aandacht nodig hebben om die uitdagingen het hoofd te bieden.
📍 Zorginstituut stelt ons voor: fungeer als ‘buitenboordmotor’ bij ontwikkeling Kwaliteitskompas. Om noodzakelijke vernieuwing aan te jagen en te experimenteren (uitwerken werkende principes van alternatieve manieren van leren en verantwoorden waar zorgorganisaties in de praktijk al aan werken).
📍 Zorginstituut stelt voor: voor aanlevermoment in 2024 kijken wat mogelijk is om met zorgorganisaties te regelen dat aanlevering niet meer hoeft.

HERFST 2023.
1️⃣ Zorginstituut laat NZa weten: zorgorganisaties hebben niet aangeleverd. NZa dreigt met boetes tot €500.000,- mét verplichting alsnog aan te leveren.
2️⃣ Onder protest leveren enkele zorgorganisaties alsnog de informatie aan, op één na (die uiteindelijk geen boete kreeg). De zorgorganisaties nemen initiatief om vanuit de beweging Radicale vernieuwing werkende principes van de alternatieve manieren van leren en verantwoorden in kaart te brengen. In samenspraak met oa. Zorginstituut, VWS, de inspectie zorgkantoren.
3️⃣ De Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) noemt het initiatief van de zorgorganisaties om de informatie niet aan te leveren een goed voorbeeld, in hun rapport ‘Is dit wel verantwoord?
4️⃣ “We zeggen allemaal dat het anders moet, dit is een kans om dat ook daadwerkelijk te doen.” Aldus de bestuurder van vernieuwer Woonzorggroep Samen. In dit interview met Actiz vertelt ze verder: “Mijn hoop is dat meer organisaties zich aansluiten bij Radicale vernieuwing of in ieder geval de actie om kwaliteitsgegevens niet aan te leveren te steunen door mee te doen.”

WINTER – VOORJAAR 2024.
1️⃣ Zorgvisie publiceert artikelen over vernieuwer Mijzo die een aanwijzing van de NZa kreeg omdat ze niet aanleverden. De vernieuwer krijgt bijval vanuit Raad voor Volksgezondheid & Samenlevingslid Ageeth Ouwehand.
2️⃣ Zorginstituut en VWS: wij volgen strikt de regels, zien geen mogelijkheden om ruimte te geven aan jullie betere alternatieven die géén schadelijke effecten hebben. VWS geeft aan niet verantwoordelijk te zijn voor deze kwestie – en dus voor de schadelijke effecten van toch opnieuw aanleveren. Alle partijen zijn er bovendien van op de hoogte dat dit in de gehandicaptenzorg al lang anders geregeld is.

VOORJAAR 2024.
1️⃣ Reden voor de zorgorganisaties uit de vernieuwingsbeweging om de krachten nog verder te bundelen via de actie #stopdepaarsekrokodil. Ze vragen collega-zorgorganisaties (ongeacht of zij deelnemen aan Radicale vernieuwing) om ook deze kwaliteitsgegevens niet langer aan te leveren. In verschillende regio’s in het land worden nu brieven gemaakt voor het Zorginstituut. Waarin de zorgorganisaties hen informeren dat zij het niet langer verantwoord vinden om de informatie (‘indicatoren basisveiligheid’) nog langer aan te leveren. De brieven onderbouwen waarom dat echt niet meer kan in deze tijd. Meedoen? Neem contact op via radicalevernieuwing@loc.nl of 030 – 207 4067.
2️⃣ LOC Cliëntenraden en NCZ staan achter deze actie en roepen alle cliëntenraden op om de eigen zorgorganisatie aan te zetten om aan deze actie mee te doen, of de organisatie hierbij te steunen. Lees hier de brief van LOC.
3️⃣ www.stopdepaarsekrokodil.nl geeft een overzicht van onze acties en ludieke mogelijkheden om mee te doen om de onzinnige bureaucratie te stoppen.
4️⃣ Het eerste leer-werkbezoek om werkende principes van de alternatieve manieren van leren en verantwoorden in kaart te brengen is afgelegd, aan vernieuwer Samen.
5️⃣ In dit blog schetst Marthijn Laterveer (initiatiefnemer Radicale vernieuwing) dat we een breder patroon zien van tegenwerking van vernieuwende initiatieven – in een tijd waarin iedereen het er juist over eens is dat alle tijd en geld naar het realiseren van toekomstbestendige, Waardevolle zorg moet. Daarna meer over onze brede actie #stopdepaarsekrokodil en wat organisaties in het land (ook in de ggz en jeugdzorg) kunnen doen.

ZOMER 2024.
Tweede leer-werkbezoek is gepland.

HERFST 2024.
Derde leer-werkbezoek is gepland.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Radicale vernieuwing in gouden letters vastgehouden door deelnemers

‘Bewegingen Radicale ver­nieuwing bundelen krachten’
> Lees hier meer

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese