Brief bes­tuurders aan Zor­ginstituut: Onvol­doende meerwaarde aanleveren indicatoren basis­veilig­heid

Geplaatst op 6 juni 2023

Update: Zorginstituut Nederland heeft ons intussen uitgenodigd voor een gesprek.

13 zorgorganisaties hebben vandaag een brief gestuurd aan Zorginstituut Nederland. De zorgorganisaties werken samen binnen de landelijke beweging Radicale vernieuwing zorg in het verpleeghuis en thuis. Ze willen in gesprek over de aanlevering van de zogeheten ‘indicatoren basisveiligheid’. “Een aantal van ons is op het punt gekomen dat we deze vanaf dit jaar dan ook niet meer zullen aanleveren. En voor een aantal geldt dat wij de verplichting om de indicatoren aan te leveren in ieder geval dit jaar nakomen, maar ons ook sterk afvragen of op deze manier het beoogde doel wordt bereikt. Voor ons allemaal is duidelijk dat we het gesprek aan willen gaan.”

De bestuurders leggen in de brief uit waarom ze onvoldoende meerwaarde zien in het aanleveren van informatie omtrent de indicatoren basisveiligheid:

“Op dit moment zien wij onvoldoende meerwaarde in het aanleveren van de indicatoren basisveiligheid. We vinden het namelijk vanzelfsprekend dat we op de genoemde indicatoren werken aan kwaliteit en hierover in gesprek zijn met onze zorggebruikers en zorgprofessionals. Het aanleveren van cijfers zorgt voor verwarring omdat onduidelijk is hoe de indicatoren moeten worden geïnterpreteerd, het kost sommige organisaties veel tijd de cijfers aan te leveren, en het levert geen extra inzichten of kwaliteitsverbetering op.”

Ook cliëntenraden en een verpleegkundige en verzorgende adviesraad hebben de brief ondertekend.

Waardevolle zorg

De zorgorganisaties hebben er niets op tegen om transparant te zijn naar de samenleving over de dingen die ze doen en wat dat oplevert, als dat bijdraagt aan het realiseren van waardevolle zorg. Ze gaan dan ook graag met het Zorginstituut in gesprek over waarom deze manier van meten voor hen geen toegevoegde waarde heeft. Ze willen bespreken welke alternatieve manieren zij zien, waarbij de kern is: waarom willen we meten? Wat doen we met de uitkomsten? Wat zijn de consequenties? En hoe kunnen we samen komen tot manieren van werken die daadwerkelijk bijdragen aan de kwaliteit van leven van de mensen om wie het gaat?

Opgave

We hebben te maken met grote maatschappelijke opgaven, de samenleving vraagt om nieuwe oplossingen. Om ervoor te kunnen zorgen dat we nu én later waardevolle zorg kunnen blijven leveren, hebben we een omslag nodig. Een transformatie in denken en doen in de zorg. Hierbij hebben we nieuwe dingen te doen, maar we hebben ook iets te laten. Het vraagt dus ook afscheid nemen van gewoonten, werkwijzen, patronen die geen waarde meer toevoegen. In ons netwerk Radicale vernieuwing zorg zijn we gewend om in een open sfeer over dit soort vraagstukken na te denken. Het motto van onze beweging is niet voor niets: van regels naar relaties.

Meer weten

Lees daarover bijvoorbeeld ook:

Brief downloaden

Lees hier de hele brief.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese