Film ‘Gewoon’ je leven voortzet­ten?!  

Geplaatst op 20 december 2022

Vader Geert en dochter Marlon van Wissen beklommen in de Week van de Radicale vernieuwing 2021 het podium (kijk het hier terug). Nadat Geert de diagnose dementie krijgt en zijn vrouw overlijdt, organiseren ze de benodigde ondersteuning zoveel mogelijk op basis van wat Geert fijn vindt. Marlon zorgt dat hij thuis kan blijven wonen en de gewenste dagstructuur krijgt. Zo blijft Geert midden in de samenleving met ondersteuning van thuiszorg. In het kader van de Week van de Radicale vernieuwing 2022 met het thema ‘Op zoek naar waardevol leven!’ gaat interviewer Oscar Kocken een jaar later bij hen op bezoek. Hoe gaat het nu met Geert en Marlon en welke uitdagingen komen zij tegen?

Denk in mogelijkheden

Bij de diagnose denken mensen vaak dat je niets meer kunt. Geert is nog fit en kan nog veel wél. Marlon merkt dat het hun beiden helpt om je vooral daarop te richten. Ze is dan ook een expert in het denken in mogelijkheden. Marlon: “Denk (samen) na en wijs waar nodig de weg. Er is heel veel mogelijk, als je maar doorvraagt en je blijft verdiepen.” 

Zelfzorg

Een eigen sociaal leven (houden) is belangrijk. Als mantelzorger heeft Marlon daarin het afgelopen jaar ook veel los moeten laten: “Je bent zelf net zo belangrijk als degene die zorg nodig heeft. Als je zelf niet meer gelukkig bent, kan je er ook niet voor een ander zijn.” 

Zelfstandig

Geert gaat inmiddels twee dagen per week naar de Minkhof waar hij o.a. timmerwerk verricht. Hij wil ook graag naar een dagbesteding met mensen met een verstandelijke beperking. Vroeger had Geert twee zussen en een broer met vergelijkbare beperkingen. Het geeft hem voldoening om ook nu nog voor anderen te kunnen zorgen. 

Geert moet wennen aan  nieuwe plekken want dan is hij uit zijn comfortzone. Maar uiteindelijk leidt het overwinnen van die drempels tot een meer zelfstandig eigen leven. Geert: “Dan moet je jezelf overtuigen dat dat het beste voor je is en daar moet je wat voor over hebben.”

In gesprek over waardevol leven

Deze film is een portret over waardevol en betekenisvol leven, dat je kunt gebruiken om over in gesprek te gaan met mensen met dementie, naasten en medewerkers/collega’s.

De korte versie van 6,5 minuut vind je hier.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese