Werken aan fun­damen­ten voor Waardevol leven – Terugblik Week van de Radicale ver­nieuwing

Geplaatst op 24 november 2022

Leuk en aardig die radicale vernieuwing, maar ik krijg mijn roosters gewoon niet rond! Mooi, ‘dat wat belangrijk is in het leven van mensen voorop stellen’, maar hoe dan? Uitdagingen in de zorgpraktijk van alledag waren niet eerder zo groot als nu. Maar in het hele land wordt hard gewerkt aan praktische, duurzame oplossingen.

Maandag 7 november start de Week van de Radicale vernieuwing met een programma vanuit de beweging Radicale vernieuwing zorg. Allerlei mensen van deelnemende zorgorganisaties, partners en andere betrokkenen organiseren deze inspiratiedag – met ondersteuning van LOC Waardevolle zorg. Doel: de vele ervaringen met radicaal vernieuwen benutten, inspiratie opdoen hoe je volgende stappen kunt zetten en krachten bundelen.

Bijna honderd mensen nemen actief deel aan het programma in Utrecht. Vierhonderd mensen kijken tijdens de Week online mee. Via ons YouTube-kanaal is dat terug te kijken. Ook organiseren zorgorganisaties een speciaal programma op eigen locaties. Sommige mensen nemen de tijd om naar Utrecht te reizen, om er even uit te zijn. Uít de routines en ideeën over wat nu écht moet – en of zij dat eigenlijk wel zelf moeten doen, of dat dingen misschien ook anders kunnen. Velen doen mee om met frisse blik en nieuwe ideeën en mogelijkheden in de praktijk weer aan de slag te kunnen. 

Op zoek naar Waardevol leven

De gesprekken met andere vernieuwers worden dan ook erg gewaardeerd, vele vervolgafspraken worden gemaakt. Thema van de dag is: Op zoek naar Waardevol leven! Iedereen is op zoek naar hoe hij een waardevol leven kan leiden, dat aansluit op wat er voor hem toe doet. In de zorg zijn we op zoek hoe we elkaar en anderen daarbij kunnen helpen: cliënten, naasten en medewerkers. 

Mensen gaan snel de diepte in rondom onderwerpen waar zij mee bezig zijn of mee aan de slag willen. Zoals werken aan sociale gemeenschappen in de buurt en regio, voorbij de muren van de eigen zorgorganisatie, waar mensen weer meer voor elkaar kunnen zorgen. Zodat de zorg meer voorzorg kan worden, in plaats van vooral nazorg. Door steeds in gesprek te gaan met cliënten, naasten en andere belanghebbenden, over hun behoeften, waarden en kwaliteiten. Door in het gesprek samen betekenis te geven aan waardevol leven en waardevolle zorg. En hen te ondersteunen om daar zelf activiteiten voor te ondernemen.

Fundamenten

Bij de Reigershoeve is zo een netwerk ontwikkeld van mensen met dementie die op de wachtlijst stonden en hun naasten. Samen met professionals van de Reigershoeve organiseren zij vanuit hun eigen creativiteit en kracht activiteiten, die aansluiten op hun wensen en behoeften. Zodat zij steun vinden bij elkaar, een fijner leven hebben en het thuis langer zelfstandig volhouden. De mantelzorgers ondersteunen ook elkaar, waardoor zij meer ruimte krijgen voor wat belangrijk is in hun leven. De broer van iemand met dementie geeft bijvoorbeeld schilderworkshops aan mensen met dementie en hun naasten. Dat heeft een dusdanig ontspannend effect op een deelnemer met dementie, dat diens dochter aangeeft dat zij eindelijk weer voor langere tijd samen iets leuks kunnen ondernemen.

“Mensen krijgen meer ruimte voor wat belangrijk is in hun leven”

Een bewoner van een ander verpleeghuis (die voorheen zelf in de zorg werkte) vertelt dat zij in de zorgorganisatie voorstelt om cliënten aan het begin van elke week te laten kiezen door welke zorgverleners zij graag geholpen willen worden. In plaats van dat de zorgverleners kiezen welke cliënten zij die week verzorgen. Dat leidt tot een betere klik, minder problemen/weerstand en zo tot betere zorg, gezondheid en welbevinden van bewoners. En het levert tijd en energie op.

Meer tijd en ruimte

Zo worden vele voorbeelden besproken, van hoe we kwaliteiten, waarden, ideeën en vaardigheden van mensen breder kunnen waarderen en benutten. Op zoek naar Waardevol leven organiseren vernieuwers de zorg op nieuwe manieren die ook maken dat er meer tijd en ruimte ontstaat. Zo worden bijvoorbeeld administratie slimmer geregeld en regels afgeschaft. VWS en inspectie juichen dit toe.

In een van de sessies gingen de VWS-directeur langdurige zorg, een inspecteur van de inspectie, een vertegenwoordiger van een zorgkantoor en mensen van deelnemer Carintreggeland hierover in gesprek. Dat was ook via livestream te volgen en is hieronder terug te kijken. Zorgvisie schreef er ook een artikel over, hier kun je daar meer over lezen.

Lees verder onder de video

Nuttige informatie inspiratiesessies

Bij sommige sessies werden video’s en presentaties gedeeld, waar een ieder nu ook zijn voordeel mee kan doen:

Video-interview Geert en Marlon

Vader Geert en dochter Marlon van Wissen beklommen in de Week van de Radicale vernieuwing 2021 het podium. Nadat Geert de diagnose dementie krijgt en zijn vrouw overlijdt, organiseren ze de benodigde ondersteuning zoveel mogelijk op basis van wat Geert fijn vindt. Marlon zorgt dat hij thuis kan blijven wonen, en de gewenste dagstructuur krijgt – midden in de samenleving met ondersteuning van thuiszorg. Zijn ervaring met paarden combineren ze bijvoorbeeld met het feit dat Marlon professioneel dressuur-amazone is. Vanuit zijn voetbal-achtergrond geeft hij jeugdtrainingen, enzovoorts. Hoe gaat het nu met ze, en wat zijn de uitdagingen?

Met het video-interview hieronder startten we tijdens de Week van de Radicale vernieuwing 2022 deze inspiratiesessie. Binnenkort delen we ook een uitgebreidere versie in onze media. Het hele inspiratiegesprek na de vertoning van het video-interview was ook via livestream te volgen en is hier terug te kijken.

Lees verder onder de video

Hoe kan iedereen communicatie benutten voor de vernieuwing?

Op verzoek van deelnemers stellen we hier ook de presentatie beschikbaar van de inspiratiesessie over hoe iedereen communicatie kan benutten voor de vernieuwing. Deelnemers zijn op zoek naar mogelijkheden om de vernieuwing in de eigen organisatie te verbreden en verdiepen, en er meer hulpverleners, naasten, (ex-)cliënten bij te betrekken. In de beweging Radicale vernieuwing zijn we voor deze en andere doelen, op allerlei manieren druk met nieuwe vormen van communicatie. Iedereen – niet alleen ‘de mensen van de communicatie’ – kan communicatiemogelijkheden benutten. Hoe precies, is het gespreksonderwerp van deze sessie. In de presentatie vind je allerlei voorbeelden daarvan.

Download hier de presentatie.

Week van de Radicale vernieuwing

Dinsdag 8 november stond in het teken van Radicale vernieuwing langdurige ggz. Dit programma inspireerde al veel mensen uit de vernieuwingsbeweging in de zorg in het verpleeghuis en thuis. Het ochtendprogramma is opgenomen en terug te kijken en we schreven een artikel over deze tweede dag van de Week, kijk & lees hier verder.

Woensdag 9 november namen jongeren en mensen die met kinderen en jongeren werken het podium. Lees hier een terugblik op deze dag.

De vrijdag van de Week staat in het teken van de vraag: Hoe creëren we een samenleving die draait om Waardevol leven? Op die dag kwamen mensen uit de verschillende vernieuwingsbewegingen en anderen bij elkaar. De video’s van elk programma-onderdeel zijn hier terug te kijken.

Meer informatie over de Week van de Radicale vernieuwing is te vinden op de speciale programma-website: weekvanderadicalevernieuwing.nl.

Samenvatting van de hele Week in 12 minuten:

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese