Werkbezoek actieteam Ruimte voor dementie

Geplaatst op 11 april 2022

Uitgaan van vrijheid en beseffen dat ‘het gek is dat we het normaal vinden’ dat deuren van verpleeghuizen gesloten zijn, raakt de essentie van de beweging Radicale vernieuwing. Ons actieteam onderzoekt wat het vraagt om de deuren te openen. Zoals een voortdurende dialoog met cliënten, naasten, zorgprofessionals, leidinggevenden, omgeving en de maatschappelijke dialoog. We denken na wat we concreet kunnen ondernemen om deze bewustwording te vergroten. Zowel binnen de zorgorganisaties als in de publieke opinie.

In het actieteam delen we kennis en goede voorbeelden. We gingen op werkbezoek bij een organisatie waar de deuren nooit zijn gesloten.

Goed voorbeeld: open deuren bij Ouderenlandgoed Grootenhout in Mariahout

Op maandag 7 maart zijn we met 25 deelnemers op bezoek geweest bij het Ouderenlandgoed Grootenhout in Mariahout. Op dit landgoed zijn zes boerderijen waar mensen met dementie kunnen wonen. Er zijn geen gesloten afdelingen, alle deuren zijn open.

Tijdens het bezoek hebben we een inspirerende rondleiding gehad. We hebben gesprekken gevoerd met medewerkers en naasten. En we hebben gediscussieerd wat er nodig is om de deuren te openen. Wat is eigenlijk onze visie op vrijheid vanuit de samenleving? Wat betekent dat voor jou en daar waar je werkt? Wat heb je dan te doen met elkaar? 

We vatten de uitkomsten samen in een korte vlog. (tekst gaat door onder de video)

De vijf meest belangrijke lessen van deze dag:

  1. Vrijheid is van levenslang
  2. Vervang je bril: kijk vanuit vrijheid en bedenk hoe het thuis gaat. Zo word je niet geleid door denkbare risico’s en kan je werken vanuit aantoonbare risico’s. 
  3. Betrek buurtbewoners en andere partijen in de omgeving bij je visie en missie: denk aan informeren (kennis delen) én aan samenwerken (relaties opbouwen)
  4. Je hebt lef nodig en moet het samen willen
  5. Begin klein. Elke stap is er één. Gewoon doen!

In de video zag je Gerjo Gloudemans van Raffy-Lâle-De Leystroom, Jolanda Siebring van Sensire en Paul ten Brink van Zonnehuisgroep IJssel-Vecht hun ervaringen van het werkbezoek. 

Lees meer over het actieteam in de wetenswaardigheden januari-maart 2022

Interesse? Wil je ook samen leren en werken aan open deuren? Meld je dan aan voor de eerstvolgende bijeenkomst op 23 mei via radicalevernieuwing@loc.nl 

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese