Meerwaarde van samen ref­lecteren op het vernieuwen

Geplaatst op 13 juni 2023

Elkaar spreken, ontmoeten en reflecteren op wat we doen. En op basis daarvan met elkaar de verdere koers van de beweging bepalen. Daar draaien de halfjaarlijkse ontmoetingen binnen de beweging Radicale vernieuwing zorg om. 1 juni stond de halfjaarlijkse bijeenkomst in het teken van het thema: Vernieuwen, hoe dan? Een sfeerverslag.

Vernieuwen gaat gepaard met lichtpunten, strubbelingen en chaos. Met afbraak en opbouw. Hoe doe je dat eigenlijk, ‘vernieuwen’? Waar krijg je mee te maken als vernieuwer? Hoe hebben andere deelnemers dat aangepakt? Hoe zijn zij omgegaan met onverwachte tegenslagen? Hoe hebben zij uitdagingen overwonnen? Welke houding was daarbij belangrijk? 

Hoe dan?

In de kern is heel helder waar ‘radicale vernieuwing‘ om draait Je gaat in elke situatie opnieuw uit van wat belangrijk is voor de cliënt, naaste en medewerker. Tegelijkertijd is dat makkelijker gezegd dan gedaan. En vallen we, ook nadat we al jaren op weg zijn met allerlei mooie resultaten, maar al te gemakkelijk terug in oude gewoonten. Hoe zorg je ervoor dat de vernieuwing door kan blijven gaan? En dat iedereen deelgenoot uit kan (blijven) maken van de vernieuwing? Wat vergt dat van onszelf? Het zijn kernvragen tijdens de halfjaarlijkse ontmoeting op 1 juni dit jaar, met voornamelijk bestuurders en coördinatoren van de deelnemende organisaties. Maar ook contactpersonen van VWS en Zorginstituut Nederland zijn er.

Bedankt

Al sinds 2017 zet Isabelle van der Wijk (in het wit op de foto) zich in voor Radicale vernieuwing zorg in het verpleeghuis en thuis. Sinds 2021 als coördinator van deze landelijke beweging. 1 juni neemt Vera Jansweijer het coördinatorschap van haar over. Isabelle wordt hartelijk bedankt voor al haar inzet. Ze blijft betrokken maar in een andere rol.

Lees hier een interview met Isabelle en Vera over de wisseling van het coördinatorschap.

Omgaan met comlexiteit in vernieuwing

De halfjaarlijkse ontmoeting biedt volop gelegenheid voor de vernieuwers om met elkaar uit te wisselen over concrete praktijkvoorbeelden van het vernieuwen. Maar ook ruimte voor inspiratie. Bijvoorbeeld uit de geestelijke gezondheidszorg.

Floortje Scheepers, psychiater en hoogleraar innovatie in de GGZ (UMC Utrecht) geeft een presentatie over omgaan met complexiteit bij veranderingsprocessen. Over de omslag van een focus op het lineaire medische model naar complexe relaties en betekenisgeving in netwerken

Met ruimte voor ‘niet-weten’, gelijkwaardigheid en het toestaan van anders denken. Samen leren begrijpen hoe het zit en wat te doen. Floortje Scheepers gaf in de Week van de Radicale vernieuwing een presentatie tijdens de dag van de langdurige ggz. De video van deze presentatie (hier links terug te kijken) wekte dusdanig veel interesse op bij mensen in onze beweging in de verpleeghuiszorg en zorg thuis, dat we besloten er vandaag verder met haar over in gesprek te gaan.

Lunch

Veel ruimte om informeel uit te wisselen.

“Wat heb jij nodig om te kunnen vernieuwen?”

De vragen die vandaag besproken worden, zijn geen nieuwe vragen, Maar juist het steeds weer ruimte creëren voor reflectie op wat je doet, hoe en waarom – en waar dat toe leidt – helpt om je denken en doen te kunnen vernieuwen. Binnen onze vernieuwingsbeweging is in de afgelopen zes jaar een veilige plek gecreëerd waar het vanzelfsprekend is geworden om ook gezamenlijk te kunnen reflecteren.

Je ook van je kwetsbare kant kunnen laten zien en je dilemma’s delen, blijkt keer op keer een kracht in de beweging. Deelnemers ervaren bijvoorbeeld dat zij er niet alleen voor staan en dat ze kunnen leren van soortgelijke ervaringen van anderen. De vernieuwing begint misschien bij elke vernieuwer zelf en in diens organisatie, maar we kunnen elkaar ook steunen, inspireren en versterken door nieuwe manieren van denken en doen te bespreken, en ook gezamenlijk mogelijk te maken.

De reflectiegesprekken vandaag worden begeleid door Indya Duivenbode (Zorgdromers), Bernadette Willemse (de Reigershoeve), Sander Verschure (Surplus) en Vera Jansweijer (LOC Waardevolle zorg).

Canvas

Voor de bijeenkomst is door LOC een speciaal ‘canvas’ gemaakt, als hulp voor de vernieuwers om ieder voor zich een aantal vragen te beantwoorden: Wat is mijn droom; Wie heb ik daarvoor nodig en ‘what’s in it for them’; Wat wil je op tafel krijgen; Wat wordt je volgende stap? Na de individuele reflectie gaan vernieuwers met elkaar in gesprek over de antwoorden.

Meer weten

12 oktober is de volgende halfjaarlijkse bijeenkomst.

Uitgebreid verslag van de vorige halfjaarlijkse bijeenkomst lees je hier.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Radicale vernieuwing in gouden letters vastgehouden door deelnemers

‘Bewegingen Radicale ver­nieuwing bundelen krachten’
> Lees hier meer

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese