Visie op Veiligheid en Vrijheid

Geplaatst op 8 februari 2019

Woonzorggroep Samen zet zich in, ook in het kader van Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg, voor meer cliëntgericht werken en wil cliënten meer veilige vrijheid bieden. Om beter in te kunnen spelen op dilemma’s rondom de vrijheid en veiligheid van bewoners, die familie, het zorgteam, specialisten ouderengeneeskunde en bijvoorbeeld de bestuurder in de dagelijkse praktijk tegenkomen, ontwikkelde Woonzorggroep Samen een visie op het essentiële thema vrijheid en veiligheid.

Regionaal Symposium Veiligheid en Vrijheid

Dit is de achtergrond van het regionale Symposium Veiligheid en Vrijheid, dat Woonzorggroep Samen eind 2018 heeft georganiseerd over dit thema. De inspectie heeft aan dit symposium een actieve bijdrage geleverd. Er is stilgestaan bij vragen als:

  • Welke mogelijkheden zijn er om tijdens je werk invulling te geven aan meer veilige vrijheid van cliënten?
  • Hoe verhoudt de veilige vrijheid zich tot de BOPZ en tot de wet zorg & dwang?

Blijf in gesprek

Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg heeft als doel om zorg waardevolle zorg te laten zijn. Zorg waarin wat belangrijk is voor mensen steeds het uitgangspunt is. Vrijheid en veiligheid zijn belangrijk voor mensen. Afhankelijk zijn van zorg en ondersteuning heeft gevolgen voor het gevoel van vrijheid en veiligheid. Iedereen is anders en daarmee verschilt de beleving van vrijheid en veiligheid ook van persoon tot persoon. Het maakt uit of iemand graag buiten is bijvoorbeeld. Maar ook of de grootste hobby wandelen of lezen is. Om te komen tot waardevolle zorg is een belangrijk uitgangspunt dat mensen verschillen en dat we daar op aan moeten sluiten. Dat geldt voor mensen die zorg ontvangen, maar ook voor mensen die zorg verlenen. We zullen steeds het gesprek moeten blijven voeren wat vrijheid en veiligheid voor iemand inhoudt.

Terugblik: filmpje

Op 27 november 2018 organiseerde Woonzorggroep Samen, als actieve deelnemer van de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg, een symposium over Veiligheid & Vrijheid in de ouderenzorg. Tijdens het symposium, dat druk bezocht werd door medewerkers, collega’s van andere zorginstellingen en aansluitende netwerken, ging men dieper in op hoe in het dagelijks werk uitvoering gegeven kan worden aan de thema’s Veiligheid & Vrijheid. We blikken terug op een succesvolle en inspirerende middag, waarna de aanwezigen met veel enthousiasme en praktische ideeën naar huis gingen. In dit filmpje vertelt onder meer de bestuurder over deze bijeenkomst, die in het kader van RVV georganiseerd is.

Meer Veiligheid en Vrijheid

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese