The making of…. Waar­deCast!

Geplaatst op 6 mei 2020

The making of….  WaardeCast!

Barbara Oppelaar en Margreet Melman werkten mee aan de eerste afleveringen van de WaardeCast, bedoeld voor (vooral) studenten Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs® (RVWO). Een goed initiatief, vinden zij. “Het is mooi dat we studenten in deze tijd via audioverhalen, videobeelden en leeropdrachten toch kunnen vertellen over goede initiatieven in de ouderenzorg.”

Door de coronacrisis zijn de ‘live ’verrijkingslessen’ voor studenten Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs® (RVWO) stil komen te liggen. Om de inhoud van deze boeiende lessen toch te kunnen overbrengen, wordt een aantal podcasts opgenomen, van elk ongeveer 30 minuten. Hierin gaat Mieke Hollander (projectleider RVWO) in gesprek met deskundigen. Producent Laurens Joënsen van Studio Monde zorgt voor de praktische realisering en muzikale omlijsting van de WaardeCast. De eerste afleveringen zijn inmiddels zo goed als gereed; eind mei zullen ze geplaatst worden in de rubriek ‘WaardeCast’, op de website www.waardevolonderwijs.nl

Barbara Oppelaar

Vrij spontaan

In twee afleveringen van De WaardeCast gaat Mieke in gesprek met Barbara Oppelaar, directeur van Ervarea, een organisatie die trainingen geeft en theatervoorstellingen maakt. Barbara heeft zich met name toegelegd op het trainen van zorgprofessionals in de ouderenzorg. Zij spreekt met Mieke over het brein/de hersenontwikkeling en zoomt vervolgens in op het ouder wordende brein. Ook gaat zij in op onbegrepen gedrag, bij mensen met een cognitieve stoornis. Barbara vertelt hoe de opnames verliepen: “Mieke en ik kwamen op 10 april bijeen in een studio in Dordrecht, omdat die op korte termijn ruimte voor ons had. Vooraf hadden wij de onderwerpen doorgesproken. En daarna zijn we gewoon maar gaan opnemen, vrij spontaan. Eigenlijk ging dat meteen heel goed. Ervarea is nu al enkele jaren betrokken bij RVWO. Onze acteurs spelen bij de introductiedag van nieuwe studenten altijd een aantal praktijkscènes. Daarnaast verzorgen we gastlessen voor studenten RVWO en workshops op zorglocaties die zijn betrokken bij RVWO. Tijdens het gesprek met Mieke had ik de doelgroep, de studenten RVWO, steeds goed voor ogen. Ik wilde mijn verhaal voor hen zo praktisch en herkenbaar mogelijk maken. Daarom gaf ik veel voorbeelden. En ik heb geprobeerd er luchtigheid in te brengen, ondanks de serieuze onderwerpen.”

Margreet Melman


Aan het hart

Ook Margreet Melman van Melman Producties maakte samen met Mieke twee afleveringen voor de WaardeCast. Margreet is de motor achter het project Muzikale Ontmoetingen, waarbij jong en oud samen een koor vormen. En zij is de bedenker van het dans- en beweegprogramma HuidHonger. Aan beide initiatieven is een aflevering gewijd.
Net als Barbara is Margreet al langere tijd betrokken bij RVWO; zo verzorgen de dansers en bewegingstherapeuten van HuidHonger workshops voor studenten. “Ook ik had deze studenten steeds voor ogen tijdens de opnames met Mieke”, vertelt ze. “We kwamen bijeen in een studio in Amsterdam-Noord. Mieke had als gespreksleider nagedacht over welke informatie ze graag van mij wilde horen en hield steeds goed de lijn van het gesprek in de gaten. Ik vertelde over de inhoud van de projecten. Die liggen mij na aan het hart, en ik vertel er vaak over, dus ik weet de kernpunten goed te verwoorden. Het was mooi om dit nu een keer in de vorm van een podcast te doen. Ik ben heel benieuwd wat de studenten er straks van vinden!”

Mieke Hollander

Mooi naslagwerk

Margreet en Barbara zijn erg enthousiast over de WaardeCast. “Het is supermooi dat we op deze manier toch de mogelijkheid hebben gekregen om onze inzichten over te brengen naar studenten”, zegt Barbara. “Zij kunnen bovendien op hun eigen moment de podcasts beluisteren. Dat is een pluspunt.”
Beiden missen wel de échte interactie met de studenten. Margreet: “Je kunt studenten niets laten ervaren. Het programma HuidHonger gaat over hoe je fysiek contact maakt met ouderen. Dat wil je natuurlijk oefenen met studenten. Maar dat is door de coronacrisis nu eenmaal niet mogelijk. Hopelijk kan het op een later moment alsnog. En misschien kunnen we dan wel een mooie podcast maken over hun ervaringen?” Barbara: “De WaardeCast is hoe dan ook – nu, maar eveneens voor de toekomst! – een mooi naslagwerk voor studenten, waarin ze straks veel interessante informatie zullen vinden!”

Meer weten over het project Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs®?

Kijk dan op: www.waardevolonderwijs.nl, volg onze sociale media of meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Tekst: Femke van den Berg (Bureau Bisontekst). Beeld Joy Haan Fotografie (foto Barbara), Sem de Boer (foto Margreet), Laurens Joënsen (foto’s in opnamestudio).

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese