Onderzoek Topaz: relaties meest essentieel voor wel­bevin­den en werkplezier

Geplaatst op 1 januari 2018

Josine Engels deed onderzoek naar relaties tussen bewoners, familieleden en verzorging bij zorginstelling Topaz Munnekeweij vanuit de universiteit van Leiden. Dit onderzoek sluit goed aan bij de beweging Radicale vernieuwing waaraan Topaz deelneemt. Engels concludeert in haar onderzoek dat de relatie met de zorgmedewerkers essentieel is voor het welbevinden van de bewoners.

Persoonlijke en aandachtige zorg

Persoonlijke, aandachtige zorg is cruciaal om bewoners te ondersteunen en om hun waardigheid en identiteit te kunnen behouden. Tijdsbeleving, houding, vaardigheden en kennis van de zorgmedewerkers zijn van doorslaggevend belang voor welzijn, terwijl structuur, regels en administratie dit beperken, blijkt uit het onderzoek. De perspectieven van zorgmedewerkers en familieleden op hun onderlinge relatie blijken te verschillen. Ze zijn het er echter wel allemaal over eens dat het noodzakelijk is dat deze onderlinge relatie verder ontwikkeld en verbeterd wordt.

Engels geeft aan dat meer medewerkers en geld niet alleen de oplossing zijn voor het verbeteren van de verpleeghuiszorg: ‘Je kunt dingen ook anders bekijken en doén.’ Er is een grote betrokkenheid en motivatie om het goede te doen bij de betrokkenen. Dit is een sterk uitgangspunt om die thema’s verder te ontwikkelen die als belangrijk werden gezien voor relationele zorg, meent Engels. Daarnaast is het van belang om de zorgmedewerkers te faciliteren in het verlenen van aandachtige, persoonsgerichte, zorg. Daarmee komt voor alle betrokkenen de relatie echt centraal te staan, wordt voor bewoners en familieleden de kwaliteit van leven vergroot, evenals de voldoening en het werkplezier voor de medewerkers.

Het onderzoek bestaat uit interviews en observatie.

Meer weten

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Week van de Radicale vernieuwing
> Terugkijken & verslag lezen

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese