Vliegwielen op gang! Beknopte publicatie praktijkvoorbeelden
Een knap staaltje werk van allerlei betrokkenen in de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. Stap voor stap zien we dat mensen met elkaar leren om alles te richten op wat voor bewoners en naasten van waarde is. Wat is er nu nodig om de op gang gebrachte vliegwielen door te laten draaien? En zo de verpleeghuiszorg echt elke dag en in alle situaties een persoonlijker, vrijer, normaler, attenter en liefdevoller gezicht te kunnen geven?
- Rondom die vraag deelden 240 mensen uit organisaties betrokken bij de beweging Radicale vernieuwing op 13 mei 2019 in Spant! in Bussum inspirerende praktijkvoorbeelden én dilemma’s: zie ook deze beknopte presentatie (ook met foto’s & animatiefilm).
- Steeds vaker stellen medewerkers en bestuurders zich openlijk de vraag: levert alles wat ik doe ook een bijdrage aan de wensen en behoeften van bewoners, naasten en medewerkers? En hoe kan ik volgende stappen zetten om dit te realiseren? Ook als dat heel lastig is, een verschil maken? Dit is waar het allemaal begint. En dit is wat de verpleeghuiszorg verdiept.
- Er is inmiddels breder het besef dat je ‘hoe het altijd ging’, afspraken, verhoudingen, regels en systemen echt om kan gooien. Nu zoeken mensen elkaar meer op om ook echt samen het verschil te maken; in de dagelijkse organisatie mogelijk te maken wat voor bewoners, naasten en collega’s belangrijk is. Ook als het niet vanzelf gaat in of tussen teams en afdelingen.
- Binnen de beweging is een dynamiek op gang gekomen waarin betrokkenen bij de verpleeghuiszorg op alle niveaus elkaar doorgaand opzoeken. De afstand tussen organisaties wordt kleiner. Verbinden en vernieuwen wordt makkelijker en leuker. Nu doorzetten!
Presentaties inspiratiebijeenkomst
13 mei 2019 verzorgden allerlei betrokkenen uit de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg doe- en denksessies. De powerpoints van een aantal presentaties zijn hieronder terug te bekijken.
Vrijheid en veiligheid (IGJ)
De inspectie ziet toe op het onderwerp vrijheid en veiligheid. De IGJ heeft deze taak omdat dat in verschillende gezondheidswetten staat; zoals de wet Bopz, de Wkkgz en straks ook in de wet Zorg en Dwang. Hoe doet de inspectie dat? En waar kijkt de IGJ dan precies naar? Uit de praktijk blijkt dat dit onderwerp vaak erg ingewikkeld is.
Tijdens deze workshop ging de IGJ in op praktijkvoorbeelden. Wanneer is iets vrijheidsbeperkend? En als je zo’n maatregel neemt, hoe maak je dan een zorgvuldige afweging? Wie moeten daar allemaal bij betrokken zijn? Kortom: hoe zorg je dat een bewoner zo vrij mogelijk en tegelijkertijd ook veilig is?
Begeleider(s): Charlotte Winter-de Ree, teamcoördinator van de inspecteurs die toezichtbezoeken brengen aan verpleeghuizen en Sandra Zwijsen, Senior inspecteur
Over uitrollen, doorrollen en rollebollen (Surplus)
Na mooie ervaringen met de beweging op de pilotafdelingen wil Surplus het verbreden in de organisatie. In deze sessie hoorden deelnemers over de aanpak en ervaringen bij Surplus – ambassadeur in de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. Tipje van de sluier: het start bij inspiratie en ruimte. Mensen moeten mee willen, niet mee moeten.
Begeleider: Sander Verschure, coördinator Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg bij Surplus
Intensief samenspel Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg en Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs®
Onder de vlag van Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs zijn zowel op mbo- als hbo-niveau opleidingen gestart (helpende, VIG, MZ, verpleegkunde niv 4 en 6) die doorspekt zijn met het opbrengsten van Radicale Vernieuwing Verpleeghuiszorg. En verrijkt met zorg ict, zorgtechnologie, gastvrijheid en ruimte voor inbreng van ervaringsdeskundigen en hun naasten. Het gaat uit van interprofessioneel werken en (werkplek-)leren.
De zorgvrager en zijn naasten staan veel nadrukkelijker zowel in het onderwijs als de praktijk, centraal. Er is sprake van verrijkte onderwijsprogramma’s waarbij veel gebruikt gemaakt wordt van ervaringsdeskundigen en experts middels gastlessen en de medewerkers in de praktijk werken aan een verbeterd leerklimaat. De aandacht voor welzijn, gastvrijheid, zorgtechnologie en -ict is toegenomen, de medische bril is minder dominant. Centrale vraag in deze sessie: Hoe ziet het onderwijs eruit dat studenten optimaal toerust op werken in de moderne (keten) ouderenzorg?
Begeleider(s): Aart Eliens, mede-aanjager Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs
Hoe kun je communicatie benutten voor de vernieuwing?
Ben jij ook op zoek naar manieren waarop je communicatie kan inzetten om je eigen ervaringen met het vernieuwen te delen? Vraag je je af hoe je zorgmedewerkers, naasten, cliënten of studenten (verder) kunt betrekken bij de vernieuwing? Ben je op zoek naar inspiratie of ideeën om de vernieuwing te verbreden? In de beweging Radicale vernieuwing zijn we op allerlei manieren druk met nieuwe vormen van communicatie en daar gingen we in deze sessie op in. Iedereen was welkom, of je nu naaste bent, zorgmedewerker, bestuurder, communicator of nog anders.
Begeleider(s): Douwe Dronkert, communicatie-generator Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg
Download artikel als PDFLees meer artikelen over:
Trefwoorden: Amstelring De Rietvinck, Behandelaars, Bestuurders, Bewoners, Carintreggeland, Eigen regie, Inspectie, Medewerkers, Naasten, Regels, Stichting Waardeburgh, Surplus, Viattence, Waarde-vol onderwijs Leiden
