Nu live: mini-documen­taires ‘Vrij­heid, veiligheid en levensgeluk’

Geplaatst op 15 juli 2021

Acht zorgprofessionals over Vrijheid, veiligheid en levensgeluk. Wanneer je de mens centraal zet, helpt de Wet zorg en dwang om hier over na te denken. Hoe zorg je voor vrijheid, veiligheid en levensgeluk van bewoners/cliënten? Hoe maken zij de omslag van regels naar relaties? Daarover zijn zij met elkaar in gesprek in deze vierdelige documentaireserie. Je bekijkt de afleveringen hieronder:

Mini-documentaire 3: Extramurale zorg, met Marin Kuipers (wijkverpleegkundige Sensire) en Marco Repko (specialist ouderengeneeskunde, Sensire)

Mini-documentaire 4: Rapporteren ECD, met Ron Obbens (projectleider aanlevering toezichtsinformatie) en Laura van Son (teamcoördinator de Leyhoeve)

Vergroot het levensgeluk

De serie is ontwikkeld in het verlengde van de pilot ‘Vrijheid, veiligheid en levensgeluk, waar 14 deelnemende zorgorganisaties binnen de beweging Radicale vernieuwing zorg sinds eind 2019 samen aan werken. Aanleiding voor de pilot was de introductie van de Wet zorg en dwang. Deze wet heeft als doel dat cliënten in de zorg zoveel mogelijk vrijheid en levensgeluk ervaren. Maar hoe borg je dat in de praktijk? Hoe zorg je ervoor dat de wensen en behoeften van cliënten in het verpleeghuis het uitgangspunt van handelen zijn?

In de pilot zijn veel inzichten opgedaan. Waar lopen we tegenaan, wat werkt wel en wat niet? In de mini-documentaires gaan acht medewerkers uit diverse geledingen van de zorg in koppels met elkaar in gesprek over deze inzichten. Het zijn krachtige verhalen geworden die de hoofdboodschap van de pilot ondersteunen:

‘Steek energie in het onderzoeken wat cliënten belangrijk vinden in hun leven. Kijk vervolgens hoe wetgeving, verantwoording en systemen daar het beste bij ondersteunen. Want het gaat niet primair over zorg en dwang, maar over vrijheid, veiligheid en levensgeluk.’  

Voer het gesprek

De afleveringen uit deze korte serie nodigen uit om met elkaar het gesprek te voeren over hoe je de cliënt daadwerkelijk centraal kunt stellen. Ze kunnen ingezet worden in zowel zorgorganisaties en het onderwijs als bij de wetgever en toezichthouder. Komend najaar deelt Radicale vernieuwing via dit platform suggesties die gebruikt kunnen worden als gespreksleidraad.

Adviezen over vrijheid, veiligheid en levensgeluk van bewoners

Naar aanleiding van de pilot heeft de actiegroep van 14 zorginstellingen een aantal adviezen gemaakt. Voor zowel de wetgever als voor de zorgorganisaties en medewerkers. Bekijk alle adviezen.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese