Vraag over veiligheid bij rijden scoot­mobiel

Als ergotherapeut bij Evean hou ik me bezig met rolstoelen en scootmbielen. Ik ben benieuwd hoe jullie omgaan met het dilemma veiligheid versus vrijheid. 

Ik kan (en wil) pas een scootmobiel of electrische rolstoel aanvragen als ik zeker weten dat iemand er veilig mee om kan gaan. Het risico op vervelende gevolgen bij een ongeluk is te groot. Op straat, maar ook binnen de verschillende woonlocaties. Ik neem aan dat dit overal zo geregeld is. Niemand zal willen dat iemand gewond raakt of dat een andere bewoner aangereden wordt. 

Tegelijkertijd ben ik me er erg van bewust dat een scootmobiel veel voor iemand betekent, zeker als mensen er buiten mee rond kunnen rijden. En een electrisch aangedreven rolstoel kan het verschil betekenen tussen zelfstandig zijn en afhankelijkheid. Levensgeluk.

Ik loop er nu tegenaan dat er sinds 2020 geen WMO-rolstoelen en scootmobielen mee mogen met nieuwe WLZ-bewoners. Alle mobiliteitshulpmiddelen moeten via de WLZ, en dat moet binnen twee maanden geregeld worden.

Geen probleem als ik een vergelijkbare rolstoel of scootmobiel kan indiceren. Maar als dat niet meer veilig kan, zal ik uit moeten leggen dat iemand hem in moet leveren zonder vervanging te krijgen. Terwijl de enige aanleiding daarvoor een bureaucratische is, en mensen vaak net hun eigen huis hebben moeten achterlaten. Ook lastig: als iemand geen behandelindicatie heeft, moet ik de herindicatie en het ‘haalbaarheidsonderzoek’ doen vanuit de 1e lijn. Het gaat dan af van de 10 uur ergotherapie die iemand jaarlijks heeft via de zorgverzekering, maar dus ook van de eigen bijdrage als die nog niet opgebruikt is. 

Ik vraag me af of hoe dat in andere huizen geregeld is.

  • Wie kent voorbeelden van beleid hierover?
  • En heeft de cliëntenraad daar over geadviseerd? 

 

Alvast bedankt voor het meedenken. 

 

 

 

 

 

 

 

Download artikel als PDF

Praat mee! (7)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Marjolein 2 maanden geleden

Nav. oa. jouw bericht, zijn wij inmiddels, oa. mbv. de scholing van EN een verbetertraject gestart, is nog niet afgerond, maar gaat zeker eea. veranderen binnen ons beleid.

Reageer op dit bericht
Jimmy van Hout 7 maanden geleden

In de gemeenten waarin wij werkzaam zijn lijken ze wat coulanter te zijn dan jij omschrijft. De mensen mogen hun middelen namelijk houden totdat deze niet meer nodig is of blijkt dat het middel moet worden vervangen/aangepast en er hogere kosten aan verbonden zijn. In dat geval vragen we het middel via het zorgkantoor aan volgens de eerder aangegeven indicatie eisen.

Je geeft aan dat jij degene bent die uit moet leggen dat iemand wellicht zijn/haar middel in moet leveren omdat het gebruik niet meer veilig is. In wezen gaat het hierbij niet om dat dit naar voren komt door de bureaucratie. Als het goed is zou de persoon of zijn/haar omgeving al eerder aan de bel hebben moeten trekken wanneer wordt gesignaleerd dat het rijden niet meer veilig gaat.  Een eventuele herbeoordeling is natuurlijk wettelijk niet verplicht maar heeft zeker wel meerwaarde en voorkomt dat de persoon zichzelf (of anderen) letsel toe kan brengen. De informatie uit de eerder aangegeven cursus van de EN is hier zeker bruikbaar bij.

Reageer op dit bericht
Mariska 7 maanden geleden

Wij hebben als team ergotherapie(wlz instelling) scholing bij Ergotherapie Nederland gevolgd, echt een eye-opener! Wij volgen de indicatie eisen van het zorgkantoor, de uitvoering is aan de van de scholing. De cliëntenraad heeft hier geen inbreng in, hebben ze tenslotte ook niet over medicatie 😉

info.ergotherapie.nl/…bielrijden

Reageer op dit bericht
Trudy Jansen 7 maanden geleden

Hoi Mariska,

Goed om te horen. Ik was al van plan deze te gaan volgen, dus nu zeker. Dankjewel

Reageer op dit bericht
Douwe Dronkert 8 maanden geleden

Hoi Trudy,

Bedankt voor je wezenlijke vraag.

Ik heb die vast via onze LinkedIn-pagina gedeeld (hier).

Was het bewust dat je deze vraag niet ook geplaatst hebt op het LOC-platform clientenraad.nl?
Anders kunnen wij hem achter de schermen ook voor je kopiëren naar die plek, zodat hij daar ook onder de aandacht kan komen van nog veel meer cliëntenraadsleden.

Hartelijke groet Douwe

Reageer op dit bericht
Trudy Jansen 7 maanden geleden

Hoi Douwe,

daarheen kopiëren is fijn. Ik wist niet goed wat ik moest kiezen.

Reageer op dit bericht
Douwe Dronkert 7 maanden geleden

Dag Trudy,

Hij staat nu ook hier: www.clientenraad.nl/…ootmobiel/

Fijne dag,

Douwe

Reageer op dit bericht

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s staan allerlei blogs, vlogs, vragen, antwoorden, tips en oproepen van mensen die betrokken zijn bij Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg en Waarde-vol Onderwijs. Of van mensen met interesse daarvoor. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die Radicale vernieuwing en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat deelnemers uit de vernieuwingsbeweging vanuit hun gedeelde visie vinden.

Praat ook mee >

Vragen? Mail radicalevernieuwing@loc.nl of bel 030 207 4067.

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese