“Een boeiend gesprek over leefplezier”

In maart werd iedereen geconfronteerd met corona, met alle gevolgen van dien. Het onderwijs aan de RVWO-studenten mag daar niet onder lijden, zo is mijn opvatting. Maar hoe doe je dat, verrijken van onderwijs zonder de ‘live’ interactie met studenten? Na het nodige puzzelen en nadenken, bleek het maken van podcasts met veld- en ervaringsdeskundigen soelaas te bieden. Vervolgens aangevuld met bestaand en bijpassend filmmateriaal en als klap op de vuurpijl een online les. Het online drieluik was geboren.

Op 23 juli mocht ik Leontien Giezen en Egbert Bosma ontvangen om met hen een podcast Leefplezier op te nemen. Dit leverde een zeer boeiend en interessant gesprek op.

Twee gedreven mensen die hun visie over de langdurige zorg baseren op ervaring, kennis en bovenal interesse in de medemens met een zorgvraag en diens naasten. Zo is Leefplezier ontstaan, een totaalconcept van inclusie, medemenselijkheid, waardecreatie. Immers, zoals op de website over Leefplezier staat: ‘Momenten van leefplezier zijn de bouwstenen voor onze kwaliteit van leven.’

Het gesprek ging ook over de waarde van netwerken. Niet in de zin van ‘ons kent ons’. Het ging wél over het zaaien van kennis-zaadjes en de behoefte aan het delen  en versterken van die kennis, in het belang van valorisatie. In die zin is de adoptie van Leefplezier door Leyden Academy een compliment.

Kijkend naar Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs® (RVWO) in relatie tot Leefplezier, zie je overeenkomsten. Waarde-vol Onderwijs gaat eveneens uit van de waarde en behoeften van de medemens, van respect voor diens waarden en normen en de levensgeschiedenis. Daarnaast is uiteraard de feitenkennis belangrijk in het onderwijs.

Vanuit de overeenkomsten en gedeelde waarden is het een logische stap naar verbinding. En dat gebeurt: er wordt een keuzedeel ‘onbegrepen gedrag bij mensen met dementie’ ontwikkeld voor het mbo-zorgonderwijs, niveau 3 en 4, waarbij gebruik gemaakt wordt van het modulaire onderwijs van Leefplezier. Dit keuzedeel wordt exclusief voor RVWO ontwikkeld, in samenwerking met het Friesland College, maar mag straks ook landelijk gedeeld worden. De podcast Leefplezier is eveneens een voorbeeld.

Het blijft een uitdaging om steeds te zoeken naar de juiste vorm van verantwoord online onderwijs. Daarbij helpt ‘kennisdelen en zaadjes planten’, zo blijkt maar weer uit de verbinding met Leefplezier.

Meer weten?

Nieuwsgierig geworden naar alle podcasts van Waarde-vol Onderwijs? Kijk op www.waardevolonderwijs.nl en klik op de icoon ‘De WaardeCast’, in de rechterkolom!

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee! (2)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aukje Lausberg-Boland 3 jaar geleden

Hoi Mieke, vandaag heb ik de podcast Leefplezier geluisterd van de WaardeCast (https://soundcloud.com/waardevolonderwijs/waardecast-leefplezier). Wouw, veertig jaar ervaring in het zoeken naar de (meer)waarde voor cliënten, daar spat een hoop wijsheid en plezier vanaf! Heel leerzaam en inspirerend. Hartelijke groeten, Aukje 

Reageer op dit bericht
Douwe Dronkert 3 jaar geleden

Hoi Mieke,

Interessant om te lezen over het keuzedeel ‘onbegrepen gedrag bij mensen met dementie’, waarbij gebruik wordt gemaakt van Leefplezier! Je hebt me nieuwsgierig gemaakt naar de inhoud, hoe die thema’s zich tot elkaar kunnen verhouden. Wie weet kan ik er in de toekomst via de communicatie over Waarde-vol Onderwijs nog meer over gaan lezen, ik hou het in de gaten 😉

Hartelijke groeten Douwe

Reageer op dit bericht

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s staan allerlei blogs, vlogs, vragen, antwoorden, tips en oproepen van mensen die betrokken zijn bij Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg en Waarde-vol Onderwijs. Of van mensen met interesse daarvoor. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die Radicale vernieuwing en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat deelnemers uit de vernieuwingsbeweging vanuit hun gedeelde visie vinden.

Praat ook mee >

Vragen? Mail radicalevernieuwing@loc.nl of bel 030 207 4067.

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese