Samen waarde toevoegen aan het leven – inspirerend werkbezoek Gemiva

Geplaatst op 8 mei 2024

Een oude meelfabriek midden in Leiden. Op die plek is een mooie nieuwe samenwerking ontstaan, waar mensen tot hun recht komen. Waar ze samen onderzoeken wat voor iemand belangrijk is in het leven. En hoe ze elkaar kunnen helpen. Gemiva (gehandicaptenzorg) heeft als nieuwste deelnemer aan de beweging Radicale vernieuwing mensen uit de beweging en van het VWS-ministerie uitgenodigd in De Meelfabriek. Er ontstond een mooi gesprek over de zoektocht, de kansen, maar ook de belemmeringen. “Juist dit soort voorbeelden laat zien dat we vanuit de verschillende sectoren binnen de vernieuwingsbeweging elkaar kunnen helpen om de schotten af te breken. “

Gemiva

Sinds dit jaar is Gemiva als één van de eerste organisaties in de gehandicaptenzorg aangesloten bij de beweging Radicale vernieuwing. Een aantal keren per jaar organiseert de beweging een werkbezoek voor deelnemers en onder andere het ministerie van VWS (partner van de beweging). Anita Meijer, manager bij Gemiva, bood spontaan aan om een werkbezoek te organiseren. Zij had daarvoor de nieuwe locatie De Meelfabriek langs de singel in Leiden uitgezocht.

De Meelfabriek

Marcel Benedictus vertelde ons over het terrein. Vroeger stond er een grote meelfabriek, die sloot. Daarna stond het terrein met de gebouwen te verpauperen. Door het anders kijken naar industrieel erfgoed ontstonden er mogelijkheden. In de oude gebouwen van de meelfabriek kwamen luxe appartementen.  Eromheen kwamen studentenwoningen en nieuwe appartementen. In de panden zijn ook diverse ondernemers gekomen en volgend jaar komt er nog onder andere een hotel. Marcel Benedictus is in De Meelfabriek koffiebar Grutsk gestart, waar je ook kunt vergaderen. Daarnaast heeft hij een evenementenbureau. De cadeauwinkel is van Gemiva en heet Cadeau Lokaal. Daar worden diverse producten verkocht, die gemaakt zijn door collega’s van andere locaties en van ondernemers.

Koffiebar en winkel

Joëlle, Madelief en Renate vertellen

In de koffiebar en de winkel werken mensen met veel plezier samen. Ze zoeken naar wat mensen kunnen en willen. Er is hier geen sprake van cliënten, maar van een collegiale sfeer. Zo zijn er medewerkers die heel graag klanten helpen. Anderen vinden het leuk om pakketjes die buurtbewoners op komen halen af te geven. En weer een ander zet in de ochtend graag de tuinmeubels buiten. Marcel voelt zich daarmee geholpen. Renate, Madelief en Joëlle vertellen ons vol vuur over hun werk bij de koffiebar en de cadeauwinkel. Judith helpt hen hierbij. Naast de werkzaamheden in en rondom De Meelfabriek werken ze ook op andere plekken in Leiden, zoals een restaurant of een verpleeghuis.

Samen

Griet Vries en Petra van Teijlingen vertellen hoe zij vanuit hun rol bij Gemiva werken aan een samenleving waar iedereen tot zijn recht komt. Zij zijn heel blij met de samenwerking die bij De Meelfabriek is ontstaan. Mensen krijgen niet het stempel cliënt, maar leveren een waardevolle bijdrage aan wat er in De Meelfabriek gebeurt voor de wijk. Hans Huizer is kort geleden begonnen als bestuurder bij Gemiva. Hij ziet met trots hoe binnen Gemiva veel mensen hard werken om de samenleving mooier en  inclusiever te maken. De Meelfabriek is een prachtig voorbeeld van een nieuwe manier van denken en doen: hergebruik van oude gebouwen, een plek waar de wijk mooier en levendiger van is geworden. En vooral een plek waar mensen zinvol werk doen , waar ze zichtbaar plezier aan beleven.   

Belemmeringen

De systemen en regels maken het niet altijd makkelijk om mensen met een beperking werkelijk volwaardig mee te laten doen in de samenleving. Vervoer is daar een duidelijk voorbeeld van. De strippenkaart was te begrijpen, maar de OV-chipkaart is voor veel mensen met een verstandelijke beperking te ingewikkeld. Daarom gaan sommigen met georganiseerd vervoer, terwijl ze eigenlijk zelfstandig zouden kunnen reizen.

En het georganiseerd vervoer is per doelgroep georganiseerd. Waarom kunnen mensen met een verstandelijke beperking, ouderen en mensen in de geestelijke gezondheidszorg niet met hetzelfde busje reizen? Nu rijden er drie busjes achter elkaar aan, omdat het systeem in doelgroepen denkt. Dat is duur en ongewenst.

Radicale vernieuwing

Juist dit soort voorbeelden laat zien dat we vanuit de beweging radicale vernieuwing elkaar kunnen helpen om de schotten af te breken. En samen te werken aan een samenleving waar iedereen tot zijn recht komt. Het werkbezoek aan Gemiva bood ons allen prachtige handvatten om hard aan het werk te gaan vanuit de verschillende sectoren, die nu samenwerken in de brede beweging Radicale vernieuwing (ouderenzorg, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg).

Luistertip

Tijdens het werkbezoek maakten we kennis met Joëlle, één van de podcastmakers van deze podcast. Een podcast die aandacht vraagt voor mensen, mensen met een beperking, maar vooral en bovenal met heel veel kwaliteiten. 

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Radicale vernieuwing in gouden letters vastgehouden door deelnemers

‘Bewegingen Radicale ver­nieuwing bundelen krachten’
> Lees hier meer

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese