‘Het raakt alles en iedereen’

Geplaatst op 15 augustus 2023

Steeds uitgaan van Waardevol leven, en werken vanuit de relatie, is niet vanzelfsprekend – in een zorg waar regels, protocollen en het medisch model al jarenlang het uitgangspunt zijn geweest. De beweging Radicale vernieuwing zorg is een bruisende broedplaats, waar vanuit verbinding, nieuwsgierigheid en openheid andere denkrichtingen en oplossingen ontstaan. Dat de beweging nu haar zevende levensjaar is ingegaan, bewijst deze meerwaarde. In een serie korte video’s blikken een aantal betrokkenen terug op ontwikkelingen in het afgelopen jaar, en kijken ze vooruit.

Judith de Ridder, teamleider zorg bij Woonzorggroep Samen, vertelt in deze video: “Wij hebben in de beweging, samen met veertien andere organisaties, aandacht gevraagd voor hoe de Wet zorg en dwang ondersteuning geeft aan de vrijheid, veiligheid en levensgeluk van cliënten. … Binnen Woonzorggroep Samen helpt Radicale vernieuwing om te blijven denken vanuit de bedoeling. De aandacht voor de visie op persoonsgerichte zorg en onbegrepen gedrag is hierdoor enorm gegroeid. Inmiddels zijn we gestart met het openen van de deuren van de gesloten locaties. De eerste ervaringen zijn heel positief. Bewoners die voorheen niet de mogelijkheid hadden zelfstandig van de eigen leefomgeving te kunnen gaan, kunnen dit nu wel.”

“De bewoner als vertrekpunt nemen is complex”

Bekijk de video waarin de teamleider uitlegt hoe ze zover zijn gekomen, welke uitdagingen ze tegenkwamen en hoe de vernieuwingsbeweging daar zoal behulpzaam bij is. “De bewoner als vertrekpunt nemen is complex. We slaan bruggen door veel ruimte te nemen voor het goede gesprek. Met elkaar de dialoog aangaan waar ruimte is voor iedereen zijn inbreng. En telkens weer de bewoner als uitgangspunt nemen: waar ligt de behoefte en wens van die bewoner?”

Lees verder onder de video

Voer (voor) inspiratiegesprekken!

De vijf afleveringen uit deze korte serie zijn een uitnodiging om met elkaar het gesprek te voeren over hoe je de cliënt en wat voor hem van waarde is daadwerkelijk centraal kunt stellen. Net als naasten en medewerkers. De losse afleveringen, of de complete video, kunnen ingezet worden in zowel zorg- en welzijnsorganisaties, bij burgerinitiatieven en in het onderwijs, als bij de wetgevende instanties en toezichthouders. Ook voor cliëntenraden kan deze serie een mooie aanleiding bieden om zelf het gesprek te voeren over een of meer van de onderwerpen die aan bod komen. En daarover ook in gesprek te gaan met de zorgorganisatie.

Bekijk hier alle afleveringen en de complete video.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese