Cliënten met profes­sionals aan het stuur

Geplaatst op 7 augustus 2023

Steeds uitgaan van Waardevol leven, en werken vanuit de relatie, is niet vanzelfsprekend – in een zorg waar regels, protocollen en het medisch model al jarenlang het uitgangspunt zijn geweest. De beweging Radicale vernieuwing zorg is een bruisende broedplaats, waar vanuit verbinding, nieuwsgierigheid en openheid andere denkrichtingen en oplossingen ontstaan. Dat de beweging nu haar zevende levensjaar is ingegaan, bewijst deze meerwaarde. In een serie korte video’s blikken een aantal betrokkenen terug op ontwikkelingen in het afgelopen jaar, en kijken ze vooruit.

Jef Mol, bestuurder Santé Partners, vertelt in deze video: “Tijdens een van de bestuurlijke leernetwerken binnen de beweging hebben we ons in Austerlitz laten inspireren door de kracht van de community. Mensen organiseren datgene wat ze zelf willen en van waarde vinden, met eigen mensen, uit eigen buurten. Dat is iets anders dan dat een organisatie een community binnenkomt, en daar probeert iets te organiseren. … Wanneer loop je als zorgorganisatie in de weg? Wanneer houdt je de gewenste ontwikkeling eigenlijk tegen, door er simpelweg te zijn?”

“Niet vanuit een probleem gedacht, maar omdat collega’s en cliënten daar echt de vruchten van plukken”

“Tijdens het bestuurlijk leernetwerk viel vaak de term ‘samen zeggenschap’. Daarmee bedoelden we dat we cliënten aan het stuur zetten met professionals en dat de organisatie (wat dat dan ook is), dat ondersteunt. … Niet vanuit een probleem gedacht, maar omdat collega’s en cliënten daar echt de vruchten van plukken.”

Lees verder onder de video

Voer (voor) inspiratiegesprekken!

De vijf afleveringen uit deze korte serie zijn een uitnodiging om met elkaar het gesprek te voeren over hoe je de cliënt en wat voor hem van waarde is daadwerkelijk centraal kunt stellen. Net als naasten en medewerkers. De losse afleveringen, of de complete video, kunnen ingezet worden in zowel zorg- en welzijnsorganisaties, bij burgerinitiatieven en in het onderwijs, als bij de wetgevende instanties en toezichthouders. Ook voor cliëntenraden kan deze serie een mooie aanleiding bieden om zelf het gesprek te voeren over een of meer van de onderwerpen die aan bod komen. En daarover ook in gesprek te gaan met de zorgorganisatie.

Bekijk hier alle afleveringen en de complete video.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese