naasten
13 februari 2025
In navolging op hoopvolle eerste 'Kampvuurgesprekken' met deze tweede groep deelnemers aan de beweging Radicale vernieuwing jeugdzorg.
lees verder
20 februari 2025
In navolging op hoopvolle eerste 'Kampvuurgesprekken' met deze eerste groep deelnemers aan de beweging Radicale vernieuwing jeugdzorg.
lees verder
13 november 2024
Zeven zorgorganisaties die actief zijn in de jeugdzorg, jeugdbescherming en jeugdreclassering doen al mee met Radicale vernieuwing jeugdzorg. Voor de zomer kwamen de deelnemers voor het eerst samen tijdens een informeel ‘Kampvuurgesprek’. Welke stip zien zij op de horizon en wat is er nodig om daar te komen?
lees verder
Zeven zorgorganisaties die actief zijn in de jeugdzorg, jeugdbescherming en jeugdreclassering doen al mee met Radicale vernieuwing jeugdzorg. Voor de zomer kwamen de deelnemers voor het eerst samen tijdens een informeel ‘Kampvuurgesprek’. Welke stip zien zij op de horizon en wat is er nodig om daar te komen?
lees verder (2)
Dat wat belangrijk is voor cliënten, naasten en hulpverleners steeds weer het uitgangspunt laten zijn – en niet de regels, protocollen, of gewoontes. Dat is waar de beweging Radicale vernieuwing ook in de langdurige ggz om draait. Om dat mogelijk te maken, richt de landelijke beweging zich op het maken van ruimte voor relaties. Er is in de langdurige ggz uitgebreid onderzoek gedaan naar de vernieuwing, de inzichten kunnen ook voor de jeugdzorg interessant zijn.
lees verder
6 juli is Utrecht het podium voor de Halfjaarlijkse ontmoeting van de beweging Radicale vernieuwing langdurige ggz. Vernieuwers presenteren er updates over de ontwikkelingen in de verschillende actieteams van de vernieuwingsbeweging: ‘Ruimte voor het levensverhaal’, ‘Optrekken met naasten’, ‘Zinvolle daginvulling’ en ‘Zinvol rapporteren, Waardevol leven!’.
lees verder
Eerder dit jaar was het boek 'Zorg' van journalist Lynn Berger aanleiding voor een bijeenkomst over de toekomst van de zorg. Samen met Espria Ledenvereniging ging LOC Waardevolle zorg (initiatiefnemer van Radicale vernieuwing jeugdzorg) in gesprek met Berger. Wat hebben we nodig om goed voor elkaar te zorgen? "Zorg is kwetsbaar, we moeten zorgen voor de zorg."
lees verder
13 oktober 2023
In 2022 en 2023 organiseerden we actiedagen: mensen uit het netwerk Radicale vernieuwing jeugdzorg bundelen de krachten en werken zelf aan alternatieven. Tijdens deze actiedagen komt naar voren dat er…
lees verder
Marlene van Steensel groeit deels op in de jeugdzorg. Later is ze werkzaam in de (jeugd)zorg en het onderwijs. En richt ze een organisatie op voor en door mensen die met jeugdzorg te maken hebben gehad. Haar persoonlijke en professionele ervaring en kennis heeft ze nu ook gebundeld in een roman.
"Het Manifest van Radicale vernieuwing jeugdzorg en de visie van Be4you2 hangen heel erg tegen elkaar aan. Ik zie dat individuen en initiatieven die kijken naar kwaliteiten en het bieden van kansen meer samenwerken. Ik hoop dat die beweging veel meer ruimte krijgt."
lees verder
Er zit veel kracht in lokale initiatieven van burgers en hun vernieuwende aanpak. Tijdens de tweede Meet-up Radicale vernieuwing bij het Rotterdamse initiatief ‘Zorgvrijstaat’, bespreken we hoe zeggenschap van mensen in de buurt tot stand kan komen. Hoe kunnen we ‘zorgzame buurten’ creëren? Hoe organiseren we andersoortige werkwijzen waarbij zorg aanvullend is, aansluit en we slim krachten bundelen? Zulke werkwijzen zijn hard nodig, ook om de toenemende regelzucht, medicalisering en andere belangen het hoofd te bieden. Een verslag.
lees verder
20 juni 2023
De dagen in januari, februari, maart en mei waren vruchtbare dagen: we hebben een eerste inventarisatie gemaakt van wat er nodig is voor fundamenteel andere vormen van jeugdbescherming en zorg voor kinderen, jongeren en ouders. Bij deze de aankondiging dat 20 juni de eerstvolgende bijeenkomst gepland is om hier verder mee aan de slag te gaan.
lees verder
Tijdens de Week van de Radicale vernieuwing, afgelopen november, ontmoetten en inspireerden deelnemers van de verschillende vernieuwingsbewegingen elkaar. Woonzorgboerderij de Reigershoeve, waar mensen met dementie wonen, en de op vooral jongeren gerichte woonleergemeenschap Het Dagelijks Bestaan blijken veel raakvlakken te hebben. Begin dit jaar zochten ze elkaar op.
lees verder
Meer ruimte maken voor lokale zeggenschap, zodat mensen samen hun eigen oplossingen kunnen bedenken. En kunnen aangeven wat zij daarbij van collectieve voorzieningen nodig hebben. In 2023 bezoeken we plekken waar mensen lokaal invulling geven aan 'Waardevol leven'. We starten een dialoog - zonder dat het bij ‘alleen praten’ blijft - en vinden medestanders in de zoektocht naar verbinding. We beginnen bij Het 8ste Werk in Kampen: een initiatief waar mensen er voor elkaar zijn, waardoor de meeste zorg overbodig is.
lees verder
15 mei 2023
Lynn Berger is journalist en schrijver. Ze onderzoekt hoe zorg zich ontwikkelt, wat het voor ons doet en wat we nodig hebben om goed voor elkaar te kunnen zorgen. Op maandagmiddag 15 mei gaan we in Zwolle live met Lynn in gesprek over Zorg. En dan niet alleen de zorg die in bijvoorbeeld huisartspraktijken en verpleeghuizen wordt geleverd, maar juist ook de zorg die jij en ik dagelijks thuis of in onze omgeving leveren.
lees verder
15 mei 2023
De dagen in januari, februari en maart waren vruchtbare dagen: we hebben een eerste inventarisatie gemaakt van wat er nodig is voor fundamenteel andere vormen van jeugdbescherming en zorg voor kinderen, jongeren en ouders. Bij deze de aankondiging dat 15 mei de eerstvolgende bijeenkomst gepland is om hier verder mee aan de slag te gaan.
lees verder
13 maart 2023
De dagen in januari en februari waren vruchtbare dagen: we hebben een eerste inventarisatie gemaakt van wat er nodig is voor fundamenteel andere vormen van jeugdbescherming en zorg voor kinderen, jongeren en ouders. Bij deze de aankondiging dat 13 maart de eerstvolgende bijeenkomst gepland is om hier verder mee aan de slag te gaan.
lees verder
Nog steeds zijn er geen crisisoplossingen en structurele oplossingen in de jeugdbescherming. Daarom schreven we al eerder over onze actiedagen: mensen in de beweging Radicale vernieuwing jeugdzorg bundelen krachten en gaan zelf werken aan alternatieven. Hoe staat het er nu voor?
Over doorgeslagen veiligheidsdenken in onze samenleving, het stimuleren van mogelijkheden van mensen en wat als... iedereen gewoon om hulp kan vragen?
lees verder
13 februari 2023
19 en 30 januari waren vruchtbare dagen, we hebben een eerste inventarisatie gemaakt van wat er nodig is voor fundamenteel andere vormen van jeugdbescherming en zorg voor kinderen, jongeren en…
lees verder
30 januari 2023
19 januari was een vruchtbare dag, we hebben een eerste inventarisatie gemaakt van wat er nodig is voor fundamenteel andere vormen van jeugdbescherming en zorg voor kinderen, jongeren en ouders.…
lees verder
Tijdens de slotdag van de Week van de Radicale vernieuwing stond samen werken aan een waardevol leven centraal. Hoe komen we tot een samenleving waar iedereen van betekenis mag zijn? Wat hebben we daarvoor nodig? Mensen vertelden vol passie hoe zij daar aan werken. Maar ook welke dilemma’s ze daarbij ervaren. Voor 2023 is dan ook een vervolgserie dialoogbijeenkomsten in de maak, lees hieronder de vooraankondiging van een volgende bijeenkomst.
lees verder (2)
19 januari 2023
Gepubliceerd op 24 november 2022 Deze week debatteert de Tweede Kamer opnieuw met het kabinet over toekomstplannen voor de jeugdzorg. Tot teleurstelling van velen, blijven echt structurele oplossingen nog achterwege.…
lees verder
Er wordt aangedrongen op het maken van drastische keuzes in de zorg, omdat er niet genoeg geld en personeel zou zijn. In deze serie onderzoeken we of dat wel klopt.…
lees verder
Sinds januari 2022 werk ik als adviseur belangenbehartiging voor LOC Waardevolle zorg, de initiatiefnemer en ondersteuner van Radicale vernieuwing jeugdzorg. Eerder was ik al bij het LOC-netwerk betrokken als adviseur…
lees verder (2)
De jeugdzorg is dagelijks in het nieuws. Ondanks veel goede bedoelingen geven jongeren, kinderen en ouders massaal aan dat zij zich niet gehoord, gezien en geholpen voelen. Jeugdwerkers lopen weg. Gemeenten klagen over tekorten. Het moet anders. En er zijn ook al veel mensen die aan alternatieven werken. Daarom is er vanuit de beweging Radicale vernieuwing jeugdzorg nu een Manifest met de titel: Geef kinderen hun vrijheid terug. Laat ieder kind zichzelf zijn. Met het Manifest willen de opstellers mensen in het land inspireren om te kiezen voor een radicaal nieuw verhaal. Teken ook en doe mee!
lees verder (4)
25 april 2022
We hebben al veel positieve reacties gekregen op ons Manifest en zijn er met veel mensen en initiatieven over in gesprek. Graag willen we deze positieve energie in de bijeenkomst…
lees verder
Veel mensen die in de psychiatrie werken of er hulp zoeken, concluderen dat het anders kan. DSM-diagnoses voelen beperkend, maar hoe dan wel? Jim van Os en Myrrhe van Spronsen schreven er een boek over. De hulpverlener heeft de waarheid niet in pacht maar kan hem wel vinden: samen met de hulpvrager.
We gingen er met hen over in gesprek, lieten ons inspireren en verkennen nu hoe we elkaar verder kunnen versterken.
lees verder