Kwaliteitsplan, kwaliteitsverslag en radicale ver­nieuwing

  • 22 februari 2022
  • 13:30 - 15:00
  • Online

Gerjo Gloudemans, voorheen manager Wonen en Behandeling bij deelnemer Santé Partners en per februari 2022 interim manager bij deelnemer Raffy-Lâle-De Leystroom, heeft het initiatief genomen en nodigt deelnemers vanuit de beweging uit om dit gesprek aan te gaan:

“Binnen de beweging Radicale vernieuwing zorg delen we dezelfde gedachte: “van regels naar relaties”. Niemand kan zonder relaties, maar kan ook niemand zonder regels? We hebben als organisaties met wet- en regelgeving te maken, daar kunnen we niet omheen. Maar hoe zinvol zijn de regels en wat doen we ermee? Wat hebben de cliënten eraan, wat schieten de medewerkers ermee op en hoe zinvol zijn ze voor ons als organisatie? Soms dwingt wet- of regelgeving ons om met een andere bril te kijken, zaken in een breder perspectief te zien, of ons eenvoudigweg te verantwoorden voor de dingen die we doen. We werken immers allemaal in maatschappelijke organisaties en moeten ons dus ook maatschappelijk verantwoorden.

Hoe is dat met het kwaliteitskader verpleeghuiszorg? Waarom schrijven we dat? Voor wie? Wie leest het? Wie schiet er wat mee op? Is het een administratieve last? Of is het zinvol om ermee aan de slag te gaan? Van wie is het kwaliteitsplan in een organisatie? Van de clienten, familie, medewerkers, managers, Raad van Bestuur? Dwingt het ons om 1x per jaar stil te staan bij wat we doen? Of is het een levend document in de organisatie, onze paraplu bij alles wat we doen? En hoe verhoudt het kwaliteitsplan zich dan met b.v. een jaarplan, locatieplan, teamkaders etc. ? Of is het kwaliteitsverslag het jaarplan? En hoe zit dat met het kwaliteitsverslag?

Veel vragen. Ik ben erg benieuwd hoe andere organisaties dit zien en hiermee omgaan. Binnenkort moeten we ons kwaliteitsverslag weer publiceren. Volgens mij een mooi moment om de verslagen eens tegen het licht te houden in relatie tot het gedachtegoed van Radicale vernieuwing en van anderen te horen hoe ze met het kwaliteitsplan en kwaliteitsverslag binnen de organisatie omgaan.”

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese