“Werken in de thuiszorg is geweldig te combineren met een jong gezin”

Geplaatst op 26 augustus 2019

Anita van der Zwan doet de hbo-v-opleiding Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs® (RVWO).  De zorg zat al jong in haar bloed. “Als vierjarige ging ik al als zuster verkleed naar school.” Anita begon in het ziekenhuis; toen ze in relatief korte tijd vier kinderen kreeg, maakte ze de overstap naar de thuiszorg. “Werken in de thuiszorg is goed te combineren met een jong gezin.”

“Een van de dingen die ik zo leuk vind aan de thuiszorg, is dat je mensen in hun eigen ‘bedoening’ ziet”, vertelt Anita, die bij zorgorganisatie ActiVite werkt. “Je ziet mensen in hun eigen leefomgeving: door een huis krijg je een idee wie je voor je hebt. Souvenirs van verre reizen, foto’s van de kleinkinderen… het zegt iets over iemand. Je komt in aanraking met verschillende culturen en achtergronden. Bij de een krijg je vanwege hun cultuur sloffen aan, bij de ander staat een grote schaal koekjes klaar. In het ziekenhuis mis je die context.”

“In de thuiszorg heb je veel vrijheid. Je bent alleen aan het werk, dat geeft een vrij gevoel. De dankbaarheid van de cliënten en hun familie is voor mij een grote stimulans. Omdat jij er bent, komt er voor de familie en mantelzorgers een stuk rust. Mensen zeggen dat ook: ‘Ik ben zo blij dat jullie er zijn’, hoor ik dan. Laatst zei zelfs iemand over ons team: ‘Ik hou van jullie.’ Bijzonder vind ik dat. Fijn als mensen ergens naartoe kunnen met hun vragen, dat er een oog van buitenaf meekijkt. Daardoor neem je ook een stukje spanning bij mantelzorgers weg.”

“Als wijkverpleegkundige ben ik overstijgend bezig met de zorg; ik kan als ik straks klaar ben met de opleiding bijvoorbeeld gaan indiceren. Je komt dan als eerste bij de cliënt en maakt een inschatting van de zorg die nodig is. Door deze opleiding te volgen heb ik in mijn vak meer opties gekregen.”

In het hbo-v-traject Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs® (RVWO) biedt ActiVite, samen met andere zorg- en onderwijsorganisaties, een nieuwe manier van leren en zorg verlenen aan. “Ik vind het mooi dat ik leer met een andere blik naar zorg te kijken, meer van nu. Je leert ook dichter bij de cliënt en zijn naaste te staan en te focussen op wat zij écht belangrijk vinden. De opleiding heeft een focus op gesprekstechnieken. Ik wil de cliënt echt leren kennen om de best mogelijke zorg te kunnen bieden, en nu leer ik daar nóg beter vorm aan te geven.”

Tekst: Leontine van Dijk-Siezenga (ActiVite). Beeld: ActiVite.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese