Ver­nieuwingsbeweging wordt steeds sterker

Geplaatst op 8 december 2020

Uit de verhalen van vernieuwers blijkt dat in het afgelopen jaar – ondanks de coronasituatie – de actieve inzet van deelnemers in de landelijke beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg groter is geworden. Goed nieuws voor iedereen met de droom dat de zorg weer om mensen draait.

Twee keer per jaar organiseert de vernieuwingsbeweging een voortgangsbijeenkomst. Daarbij zijn alle deelnemende organisaties aanwezig net als LOC Waardevolle zorg en het ministerie van VWS (partner van de beweging). Tijdens de bijeenkomsten wordt teruggekeken naar de resultaten en impact van de beweging in het laatste half jaar en deelnemers bepalen agendapunten voor het volgende half jaar. Omdat iedereen in de beweging een actieve rol heeft, wordt tijdens de bijeenkomst ook besproken wie de ideeën voor het vervolg oppakt en omzet in concrete acties. Hiervoor kunnen bestaande actieteams verder benut worden of nieuwe actieteams gevormd. 

Tijdens de laatste voortgangsbijeenkomst in oktober vertelden de deelnemers dat zij de verbindingen in het netwerk ervaren als inspirerend en leerzaam. 

Landelijke actieteams

Uit de verhalen bleek dat in het afgelopen half jaar – ondanks de coronasituatie – de actieve inzet van deelnemers in de landelijke beweging groter is geworden. Naast hun inzet voor radicale vernieuwing in de eigen organisatie, neemt een toenemend aantal mensen uit de verschillende deelnemende zorgorganisaties bijvoorbeeld actief deel in actieteams. Actieteams zijn gericht op het verder brengen van vraagstukken, mogelijkheden en dilemma’s die van belang zijn gebleken om radicaal te kunnen vernieuwen. Door op deze manier naast de vernieuwing in de eigen organisatie ook op landelijk of regionaal niveau krachten te bundelen werken deelnemers op verschillende niveaus aan de beweging ‘van regels naar relaties’.

Het programma van de voortgangsbijeenkomst was zo opgesteld dat alle actieteams een kort inzicht konden geven in de voortgang die zij maken. De laatste stand van zaken per actieteam is te volgen via www.radicalevernieuwing.nl. Op de startpagina vind je de thema’s waar de actieteams zich voor inzetten met achtergrondartikelen, blogs, video’s, praktijkvoorbeelden en publicaties.

Radicale vernieuwing en technologie

Deelnemer De Leyhoeve heeft het initiatief genomen om een nieuw actieteam te starten: Radicale vernieuwing en technologie. Elly van der Wijk, coördinator Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg bij De Leyhoeve, merkt dat technologie vaak vooral wordt bekeken vanuit wat er technisch mogelijk is. Zij zou graag kennis en ervaring willen uitwisselen en elkaar willen helpen met de vraag: welke technologie draagt bij aan de visie van Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg? In een van de bestuurlijke leernetwerken binnen de beweging is dit ook een inspirerend thema van gesprek geweest. De volgende organisaties hebben ook interesse om deel te nemen in dit actieteam: ‘t Zorghuus, Carintreggeland, Woonzorggroep Samen, Sensire, en Mijzo. De andere organisaties in het netwerk zullen worden benaderd met de vraag of zij ook belangstelling hebben.

Overzichtspublicatie

De beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg begon begin 2017 met een groep enthousiastelingen. Zij hadden een gezamenlijke droom en wilden laten zien dat die werkelijkheid kan worden. Ze wilden dat het in de zorg weer om mensen draait. Ze zijn hard aan het werk gegaan om dat te bereiken. Inmiddels werken ze met 23 zorgorganisaties, verspreid over het land, dagelijks aan deze droom die meer en meer werkelijkheid wordt. In januari 2021 verschijnt de nieuwe publicatie ‘Zicht op vernieuwing 4’ waarin zichtbaar gemaakt wordt hoe er aan de vernieuwing gewerkt wordt. De publicatie bevat veel verhalen over ingrediënten die vitaal blijken om duurzaam aan deze verandering te kunnen werken. Houd de media/nieuwsbrief van Radicale vernieuwing in de gaten!

Eerdere publicaties zijn hier te bekijken.

Download artikel als PDF

Praat mee! (1)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anoniem 2 jaar geleden

Is er al meer info m.b.t. de online bijeenkomst a.s. donderdag over zorgtechnologie? Ik kan alleen maar oude informatie vinden.

Reageer op dit bericht
‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese