Prog­rammamakers Omroep Brabant op bezoek bij De Leyhoeve

Geplaatst op 25 januari 2018

Programmamakers Mascha de Rooij en Manon Peeters (M&M) van Omroep Brabant vertoefden een poos in De Leyhoeve in Tilburg, een ‘woonlandschap’ voor 55-plussers. Zij filmden zes weken lang over de radicale verpleeghuiszorg in De Leyhoeve.

In de maanden dat Mascha en Manon rondlopen in De Leyhoeve proberen ze er achter te komen hoe het nu is om oud te worden in een omgeving waar iedereen al wat ouder is en in principe blijft tot het einde. Waar wordt gelachen en gehuild, tijd is voor gezellige kopjes koffie, schilderklasjes en culturele uitstapjes maar ook gewoon de piepers op tafel moeten, luiers worden verschoond en katheters worden vervangen. Zes weken lang waren programmamakers M&M te volgen via Omroep Brabant.

Aflevering 1

Mascha en Manon maken kennis met Els (69), die sinds anderhalf jaar in De Leyhoeve woont. Vijf dagen voor de verhuizing overleed haar man. Ze vertelt over hoe het met haar gaat sinds de verhuizing naar De Leyhoeve juist in zo’n moeilijke periode. Bekijk deze aflevering:

Aflevering 2

In deze aflevering zien we onder meer hoe meneer en mevrouw Heesch niet meer zelfstandig samen kunnen wonen, maar in De Leyhoeve toch onder een dak kunnen leven. Meneer Heesch kan daardoor elke dag bij zijn vrouw zijn. Bekijk het filmpje van zaterdag 9 december.

Aflevering 3

De bewoners van De Leyhoeve gaan een dagje naar De Efteling, begeleid door een aantal vrijwilligers. Een van de kinderen van een bewoner vertelt hoe je probeert zo lang mogelijk de zorg zelf te doen. En dat er een moment kan komen waarop dat niet meer gaat. Wat betekent het als je je moeder naar een plek kunt brengen waar ze zich weer thuis kan gaan voelen? Bekijk het filmpje van zaterdag 16 december.

Aflevering 4

Bewoner Roos helpt op haar heel eigen manier bij het bezorgen van boodschappen vanuit het winkeltje in De Leyhoeve. Wendy, die het winkeltje runt, vertelt over het reilen en zeilen ervan. Verder zien we hoe mevrouw Van Herel vertelt over hoe dementie en haar beleving daarvan. En we kunnen zien hoe het ontvangen van bezoek in de ambiance van De Leyhoeve bijdraagt aan de kwaliteit van leven. Bekijk het filmpje van zaterdag 23 december.

Aflevering 5

We zien hoe de bewoners werken aan hun fysieke gezondheid, onder meer met begeleiding van de fysiotherapeut maar zeker ook door aanmoediging van elkaar. En bewoners Joke en Toine doen uit de doeken hoe zij verliefd op elkaar zijn geworden in De Leyhoeve. Bekijk het filmpje van zaterdag 30 december 2017.

Aflevering 6

Een bezoek aan de muzikale bingo, die georganiseerd wordt voor de bewoners die zorg nodig hebben. Maar met hulp van bewoners die dat niet hebben. Zo leren mensen elkaar ook op een andere manier kennen. Ook wordt er teruggekeken op wat de programmamakers de afgelopen maanden meemaakten in De Leyhoeve. En vertelt ‘huiskamervader’ Gijs Kramer over zijn  band met en het  afscheid van mevrouw Van Herel, die we in aflevering 4 ontmoetten. Bekijk het filmpje van zaterdag 6 januari 2018.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese