Bottom-up beweging Radicale ver­nieuwing voorbeeld in pub­licaties VWS

Geplaatst op 29 oktober 2018

Zo’n 40 partijen sloten in maart van dit jaar een Pact voor de Ouderenzorg, een samenwerkingsverband waarin iedereen die voor en met ouderen werkt de krachten bundelt. Inmiddels is het aantal deelnemende partijen gegroeid tot ruim 170. Met het Pact komen de deelnemers samen in actie om eenzaamheid bij ouderen te signaleren en te doorbreken, goede zorg en ondersteuning thuis te organiseren en de kwaliteit van de verpleeghuiszorg te verbeteren. Het VWS-ministerie heeft een aantal publicaties uitgebracht met interessante informatie hierover. Daarin komt ook de bottom-up beweging Radicale vernieuwing herhaaldelijk aan bod. ‘Minister De Jonge erkende een fan te zijn’.

Gezamenlijke aanpak

In Nederland leven steeds meer ouderen. Nu al zijn er 1,3 miljoen 75-plussers en in 2030 zijn dat er 2,1 miljoen. Dat betekent veel voor de inrichting van kwalitatief goede en waarde-volle zorg. Een overkoepelend samenwerkingsverband waarin iedereen die voor en met ouderen werkt de krachten bundelt, ontbrak. De intentie om eenheid, gezamenlijkheid en richting te brengen in de aanpak hiervan bestond wel.

Met het afsluiten van het Pact slaan alle betrokken partijen de handen ineen. Onder wie ouderenbonden, bedrijven, zorgverzekeraars, zorg- en hulporganisaties, gemeenten en woningcorporaties, en initiatiefnemer van Radicale vernieuwing LOC Zeggenschap in zorg. Ze willen alle goede voornemens en woorden tot samenwerking vertalen in concrete daden.

Drie centrale punten

In het Pact staan drie punten centraal:

  1. De trend keren van stijgende eenzaamheid onder ouderen;
  2. Zorgen dat ouderen langer thuis willen en kunnen blijven wonen met de juiste zorg en ondersteuning;
  3. Verbeteren van de verpleeghuiszorg zodat ouderen de juiste zorg en aandacht krijgen die zij verdienen, zoveel mogelijk vergelijkbaar met thuis.

Concrete uitwerking

De ondertekenaars onderstrepen met het sluiten van dit landelijk Pact voor de Ouderenzorg de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van leven van ouderen. De betrokken partijen verbinden zich aan het meedenken en meedoen met concrete plannen en acties. Ze werken het Pact uit en maken afspraken over de specifieke invulling van acties en wie daarvoor aan zet is.

Begin van een proces

De ondertekenende partijen zien dit Pact als het begin van een proces. Ze willen hiermee de ouderen in Nederland laten merken dat de zorg en ondersteuning voor hen en de generaties daarna, beter wordt. Er wordt natuurlijk ook voortgebouwd op wat er in het land al gaande is aan goede initiatieven en ontwikkelingen. Zoals de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg, die gevormd wordt door meer dan 50 zorgorganisaties uit het land. Op initiatief van LOC. Betrokkenen uit de intussen 170 deelnemers aan het Pact voor de ouderenzorg kwamen 11 oktober bijeen tijdens een ‘Parade’. In de stampvolle zaal bruiste het van de ideeën. En ook de op die dag officieel aangestelde Raad van Ouderen maakte duidelijk dat ze een bijdrage wil leveren om het pact tot een succes te maken.

Radicale vernieuwing op podium

Marthijn Laterveer, mede-initiatiefnemer van de vernieuwingsbeweging, was een van de geïnterviewden tijdens de Parade Pact voor de ouderenzorg. In de publicatie van de Parade is te lezen dat hij vertelde:

‘In de ouderenzorg gaat het om de relatie tussen de zorgvrager, diens mantelzorger en de zorgverlener. We zijn gestart met het programma Radicale vernieuwing om te kijken hoe we vanuit die relatie de zorg kunnen organiseren. Dat kan overal anders zijn. Sensire doet dit bijvoorbeeld door de verbinding met de gemeente en de lokale samenleving te zoeken, om de muur tussen verpleeghuis en samenleving te slechten. ‘t Zorghuus Noord-Limburg doet het door voorzieningen te creëren die ouderen in staat stellen om in het dorp te blijven wonen waar ze hun hele leven hebben gewoond.

We moeten niet denken dat we één blauwdruk kunnen maken. We moeten vooral aansluiten op wat er lokaal al gebeurt, om te zorgen dat ouderen een goed leven kunnen blijven leiden.’

VWS-minister De Jonge erkende een fan van Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg te zijn. Hij noemde het: even aan de kant zetten wat je altijd al deed en jezelf opnieuw uitvinden op basis van de vraag hoe je zelf de zorg zou willen ontvangen.

‘Het is indrukwekkend om te zien wat dan mogelijk is’, zei hij. ‘Tijdens een werkbezoek in Brabant hoorde ik een verpleegkundige zeggen: “Ik heb gewoon een uur per dag extra om zorg te kunnen bieden”, gewoon door de zorgregistratie anders in te richten. Prachtig.’

Voortgang ‘Thuis in het verpleeghuis’

Een andere pas uitgebrachte publicatie geeft zicht op ontwikkelingen en verbeteringen specifiek in de verpleeghuiszorg. Het nieuwe programma ‘Thuis in het verpleeghuis, Waardigheid en trots op elke locatie’ richt zich erop dat ouderen de juiste zorg en aandacht krijgen die zij verdienen, zoveel mogelijk vergelijkbaar met thuis. In de interessante voortgangspublicatie is daar van alles over te lezen. Zie de infographic hieronder voor resultaten op hoofdpunten.

Ook resultaten van en voorbeelden uit de bottom-up beweging Radicale vernieuwing worden besproken in de voortgangsrapportage (pagina 13 en 16) en de begeleidende brief aan de kamer (pagina 8).

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese