Vooraan zitten

Maandagochtend de elfde van de elfde stond in het teken van de landelijke inspiratiebijeenkomst. De ochtend startte met een programma bijeenkomst voor bestuurders en projectleiders/ coördinatoren van de deelnemende organisaties, VWS en LOC. Eva van Zelm trapte af: waarom ga je vooraan zitten? Met intrinsieke motivatie, omdat je vooraan moet zitten omdat je anders niet oplet of omdat je als laatste binnen komt en er vooraan nog wel een plaats vrij is.  

Voor welk probleem is vooraan zitten eigenlijk de oplossing? En is de oplossing dan passend voor het probleem? Vanuit welk perspectief is er eigenlijk een probleem? Wat is dan de bedoeling van vooraan zitten?  

Van snelle oplossing

De inspiratiebijeenkomst van radicale vernieuwing gaf mij veel mooie inzichten in hoe we steeds in de oplossing schieten. Oplossingen nog voor we de daadwerkelijke uitdaging in zicht hebben. Wat gaat er allemaal in iemand om? Dat maakt het toneelspel van Spijker & Hamer meer dan duidelijk.

De heftige emoties die terug te zien zijn als je inzoomt op de “ondertoon”, maar niet altijd direct te begrijpen is vanuit het zichtbare gedrag. Wat als iemand nauwelijks reageert. Ben je dan nors en chagrijnig of is het onvermogen nog iets anders te kunnen doen? Hoe is het om nooit meer bij je voornaam genoemd te worden? Nooit meer aangeraakt te worden? Nooit meer mensen om je heen te hebben die je echt kennen zoals je bent. Zo intens gespeeld, zo dichtbij. Zo’n gevoel om wel de verbinding aan te willen gaan met de mevrouw die achter het gedrag zit. Hoe maken we de verbinding als dat wat zichtbaar wordt in gedrag zo anders is dan bedoeld?  Hoe nemen we waar wat er gebeurt? Hoe interpreteren we het gedrag?  

Bij de workshop van stichting Presentie werden duidelijke handvatten gegeven, vanuit het zorgethisch model, op welke wijze je een situatie kunt analyseren en stil kunt staan bij welke perspectieven er zijn om vanuit daar te bekijken wat voor bijdrage je kan leveren aan de uiteindelijke bedoeling van de zorg. 

Naar oprechte belangstelling

Tijdens het livetheater! Beren op de weg & samenwerkingskansen zat iedereen op de voorste rij en konden we actief de spelers tips geven de situatie te beïnvloeden. We mochten ook zelf vragen stellen. Als de herkenbaarheid en betrokkenheid bij de situatie zo groot is valt het niet mee om echt benieuwd, echt nieuwsgierig te zijn en echt met belangstelling en warmte vragen te stellen. Het was een confronterende spiegel van vragen uit het publiek met oordelen en oplossingen. Maar we zaten vooraan en durfde het te proberen en gelukkig konden we het, na wat sturing, best wel 🙂 

Mooi dat we met ruim 20 organisaties vooraan zitten voor de doorstart van de beweging radicale vernieuwing. Vernieuwen op thema’s als vrijheid en veiligheid, het zorgonderwijs en het betrekken van de omgeving rond het verpleeghuis. Vooraan om te werken aan de bedoeling: de relatie centraal om bij te dragen aan het levensgeluk van onze cliënten en bewoners.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s staan allerlei blogs, vlogs, vragen, antwoorden, tips en oproepen van mensen die betrokken zijn bij Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg en Waarde-vol Onderwijs. Of van mensen met interesse daarvoor. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die Radicale vernieuwing en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat deelnemers uit de vernieuwingsbeweging vanuit hun gedeelde visie vinden.

Praat ook mee >

Vragen? Mail radicalevernieuwing@loc.nl of bel 030 207 4067.

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese