Heb je een goed idee voor fijn oud worden?

Met deze vraag zette Kennisland een nieuwe positieve beweging rondom fijner oud worden in gang: Leven Lang Leven. Samen met Marieke Beekers heb ik, Jessie Wagemakers, beleidsadviseur en coördinator bij Mijzo/ De Riethorst Stromenland, het concept LevensLuister ingediend voor het pioniersprogramma van Leven Lang Leven. LevensLuister ‘luisteren naar een leven om het leven zelf meer luister te geven’. LevensLuister hebben we ontwikkeld tijdens de Health Innovation School Zuid West Nederland in 2019. De Riethorst Stromenland heeft samen met Surplus en GGD West Brabant dit initiatief omarmd. De Riethorst Stromenland vond het een veelbelovend initiatief en heeft de kaartenset van LevensLuister direct als cadeau aan al haar medewerkers verstrekt. Hiermee kwam LevensLuister echt tot leven!

Toen begin dit jaar LevensLuister geselecteerd werd voor het pioniersprogramma van Leven Lang Leven konden we een volgende stap maken. Met steeds onze ambitie als uitgangspunt: waarom werken we aan LevensLuister? Omdat onze droom is oprechte aandacht en gesprekken van betekenis met ouderen, zodat alle ouderen zich gezien en gehoord voelen. Dit is de droom die we in de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg met elkaar delen: echt naar iemand kijken en luisteren, in plaats van standaard zorg aan te bieden. Tijdens de slotbijeenkomst op 15 januari 2021 zullen we presenteren welke ontwikkeling we hebben doorgemaakt.

Aangezien er tijdens de Landelijke Inspiratieweek Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg van 9 t/m 13 november jl. veel belangstelling was voor de workshop LevensLuister wil ik jullie en geïnteresseerde collega’s uit jullie organisaties ook allemaal uitnodigen voor deze slotbijeenkomst. Naast LevensLuister zijn er elf andere mooie initiatieven waarin de relatie, aandacht en samen fijner oud worden centraal staan. Je kunt ze terugvinden op: https://levenlangleven.nu/pioniers/

Check bijvoorbeeld eens Tintelzinnen en Aanraaklab: twee initiatieven over seksualiteit en intimiteit. Een thema wat ook tijdens de Landelijke Inspiratieweek aan bod is geweest. Of Stichting JOW die jongeren en ouderen verbindt, of ‘zo voel ik me thuis’ een tool wat helpt bij het gesprek over wat thuis voor iemand betekent. De diversiteit van de initiatieven is groot. Op 15 januari jl. vond de online slotbijeenkomst plaats.

Kans

Daarnaast leuk om te weten: Kennisland gaat de tweede fase in met Leven Lang Leven en deze tweede fase is gericht op het aanspreken van innovatie-kracht binnen zorgorganisaties. Een vijftal organisaties krijgt de kans om een innovatie, zoals Levensluister of een ander mooi initiatief daadwerkelijk in de eigen organisatie toe te passen. Wellicht ook interessant voor jullie om aan deel te nemen? Ga naar de aanmeldpagina: https://levenlangleven.nu/nieuws/betrokken-bij-de-zorg-deel-jouw-idee-voor-een-betere-ouderenzorg/

Gezamenlijke verdiepende bijeenkomst

Omdat we denken dat de beweging Leven Lang Leven en Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg elkaar kunnen versterken om nog meer impact te maken, willen we na de slotbijeenkomst een gezamenlijke verdiepende bijeenkomst organiseren om hierover door te praten met belangstellenden. We zullen in ieder geval een verdiepende bijeenkomst organiseren op het thema LevensLuister. Afhankelijk van de wensen vanuit jullie kunnen we ook voor een ander thema een verdiepende bijeenkomst organiseren.

Download artikel als PDF

Praat mee! (2)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ymke Kelders 2 jaar geleden

Beste Jessie Wagemakers,

 

Op deze pagina las ik dat jullie ook aandacht besteden/hebben besteed aan seksualiteit en intimiteit. Ik ben werkzaam bij Rutgers en samen met Vilans hebben we een project waarin we seksualiteit en intimiteit een structurele plek geven binnen zorgorganisaties en opleidingen. We hebben tools ontwikkeld die zich richten op het vergroten van  kennis en vaardigheden om (toekomstige) zorgprofessionals minder handelingsverlegen te maken om seksualiteit en intimiteit onderdeel te maken van goede zorg. We zouden het erg leuk vinden om eens met jullie in gesprek te gaan om te verkennen of we samen kunnen optrekken hierin.

Vriendelijke groet,

Ymke Kelders

Reageer op dit bericht
Sarai 2 jaar geleden

Ben je geïnteresseerd in de tweede fase van Leven Lang Leven waarin we met zorgorganisaties aan de slag gaan om de ouderenzorg te vernieuwen. Neem dan eens een kijkje op onze website: levenlangleven.nu/…derenzorg/

Reageer op dit bericht

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s staan allerlei blogs, vlogs, vragen, antwoorden, tips en oproepen van mensen die betrokken zijn bij Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg en Waarde-vol Onderwijs. Of van mensen met interesse daarvoor. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die Radicale vernieuwing en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat deelnemers uit de vernieuwingsbeweging vanuit hun gedeelde visie vinden.

Praat ook mee >

Vragen? Mail radicalevernieuwing@loc.nl of bel 030 207 4067.

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese