Dieren­buddy, een steuntje in de rug voor ouderen met een huisdier

Dierenbuddy is een onderdeel van de Dierenbescherming, een non-profit organisatie die zich onder andere inzet voor het voorkomen van dierenleed- en verwaarlozing. Met Dierenbuddy richt de Dierenbescherming zich op ouderen, chronisch zieken en mensen met een beperking, die niet meer in staat zijn om volledig zelfstandig voor hun huisdier te zorgen. Voor veel van hen is een huisdier van groot belang voor hun geluk en kwaliteit van leven. Echter kunnen fysieke beperkingen resulteren in moeite met het verzorgen van hun geliefde huisdier. Uithuisplaatsing is voor zowel het dier- als het baasje erg verdrietig en iets wat de Dierenbescherming dan ook graag wil voorkomen. 

Dierenbuddy regelt dat vrijwilligers klaarstaan om hulpbehoevenden te helpen met de verzorging van hun huisdier. Het gaat hierbij om aanvullende structurele hulp voor één of meerdere momenten per week. Het maken van een match tussen een hulpvrager en aantal (vaste) dierenbuddy’s is maatwerk, maar zorgt ervoor dat het dier goed verzorgt bij zijn baasje kan blijven wonen. Zo wordt dierenwelzijn gewaarborgd en eenzaamheid tegengegaan.

De diensten van Dierenbuddy zijn gratis, maar uitsluitend bedoeld voor mensen die door ouderdom, chronische ziekte of beperking niet meer zelfstandig voor hun huisdier kunnen zorgen, zelf geen financiële draagkracht hebben om voor hulp (bijvoorbeeld uitlaatservices) te betalen en niet voldoende hulp kunnen vinden binnen hun sociale netwerk. De hulp die dierenbuddy’s kunnen bieden zijn bijvoorbeeld het maken van lange wandelingen, het schoonmaken van de kattenbak/knaagdierkooi/vogelkooi of vissenkom, het borstelen van de vacht, knippen van de nagels en het brengen van bezoekjes aan de dierenarts. Een dierenbuddy heeft ook een signalerende functie. Bij situaties waarbij het dierenwelzijn in gevaar komt kan hij/zij advies geven, maar ook aan de bel trekken wanneer een zorgvrager de zorg van het dier (ook met de hulp van dierenbuddy’s) écht niet meer aankan.

Dierenbuddy wordt, omdat hier vrijwilligers voor nodig zijn en de kwaliteit van de dienst gewaarborgd moet blijven, per gemeente opgezet. Dierenbuddy is op dit moment in 17 gemeenten actief: Amersfoort, Amsterdam, Barneveld, De Bilt, Delft, Den Haag, Enschede, Gooische Meren, Gouda, Groningen, Haarlem, Purmerend, Ridderkerk, Rotterdam, Utrecht, Zaanstad en Zwolle. U kunt iemand aanmelden voor de diensten van Dierenbuddy via www.dierenbescherming.nl/dierenbuddy.  Voor vragen kunt u mailen naar dierenbuddy@dierenbescherming.nl.

Download artikel als PDF

Praat mee! (1)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Francis Meijners 1 jaar geleden

Dank voor de tip Elvira!
Mocht je nog vrijwilligers zoeken, op clientenraad.nl/vacatures kan je kosteloos een vacature delen.

Reageer op dit bericht

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s staan allerlei blogs, vlogs, vragen, antwoorden, tips en oproepen van mensen die betrokken zijn bij Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg en Waarde-vol Onderwijs. Of van mensen met interesse daarvoor. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die Radicale vernieuwing en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat deelnemers uit de vernieuwingsbeweging vanuit hun gedeelde visie vinden.

Praat ook mee >

Vragen? Mail radicalevernieuwing@loc.nl of bel 030 207 4067.

Platform deelnemers

Alle deelnemers
Radicale vernieuwing in gouden letters vastgehouden door deelnemers

‘Bewegingen Radicale ver­nieuwing bundelen krachten’
> Lees hier meer

Deelnemende organisaties

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese