Home / Trefwoorden / ervaringskennis
ervaringskennis
Hoe lukt het mensen ondanks tegenslagen of andere hobbels waarde aan hun leven te geven? En wat drijft en motiveert hen van waarde en betekenis te zijn voor anderen? In deze aflevering van de rubriek 'Waardevol leven' in tijdschrift Zorg & Zeggenschap, vertelt Noa van Hagen over hoe haar ervaring als jongere in de jeugdzorg leidde tot de oprichting van Steunpunt Avalon.
lees verder
Half november is een tweede groep deelnemers van start gegaan. Onder wie professionals van een aantal nieuwe zorgorganisaties in de jeugdzorg, jeugdbescherming en jeugdreclassering. De deelnemers kwamen voor het eerst samen tijdens een informeel ‘Kampvuurgesprek’. Waar willen zij aan werken?
lees verder
13 februari 2025
In navolging op hoopvolle eerste 'Kampvuurgesprekken' met deze tweede groep deelnemers aan de beweging Radicale vernieuwing jeugdzorg.
lees verder
20 februari 2025
In navolging op hoopvolle eerste 'Kampvuurgesprekken' met deze eerste groep deelnemers aan de beweging Radicale vernieuwing jeugdzorg.
lees verder
13 november 2024
Zeven zorgorganisaties die actief zijn in de jeugdzorg, jeugdbescherming en jeugdreclassering doen al mee met Radicale vernieuwing jeugdzorg. Voor de zomer kwamen de deelnemers voor het eerst samen tijdens een informeel ‘Kampvuurgesprek’. Welke stip zien zij op de horizon en wat is er nodig om daar te komen?
lees verder
Zeven zorgorganisaties die actief zijn in de jeugdzorg, jeugdbescherming en jeugdreclassering doen al mee met Radicale vernieuwing jeugdzorg. Voor de zomer kwamen de deelnemers voor het eerst samen tijdens een informeel ‘Kampvuurgesprek’. Welke stip zien zij op de horizon en wat is er nodig om daar te komen?
lees verder (2)
9 september 2024
Op maandag 9 september organiseert LOC Waardevolle zorg weer een Landelijk event Jeugd: 'Over zeggenschap gesproken'. Het thema is 'Bouwen aan medezeggenschap in de Jeugdzorg'. We hebben elkaar echt nodig om van medezeggenschap een succes te maken.
lees verder
Dat wat belangrijk is voor cliënten, naasten en hulpverleners steeds weer het uitgangspunt laten zijn – en niet de regels, protocollen, of gewoontes. Dat is waar de beweging Radicale vernieuwing ook in de langdurige ggz om draait. Om dat mogelijk te maken, richt de landelijke beweging zich op het maken van ruimte voor relaties. Er is in de langdurige ggz uitgebreid onderzoek gedaan naar de vernieuwing, de inzichten kunnen ook voor de jeugdzorg interessant zijn.
lees verder
Mede op basis van ervaringen, bevindingen en adviezen van mensen binnen de beweging Radicale vernieuwing jeugdzorg heeft LOC Waardevolle zorg nieuwe politici, beleidsmakers en jeugdzorgorganisaties opgeroepen. Hieronder lees je het hele bericht: Maak werk van (mede)zeggenschap.
lees verder
Jeugdhulpaanbieders zijn verantwoordelijk voor het inrichten van medezeggenschap. Het is essentieel dat juist de stem van ouders, de kinderen en jongeren die zorg en ondersteuning krijgen, een duidelijke plek krijgt…
lees verder
13 oktober 2023
In 2022 en 2023 organiseerden we actiedagen: mensen uit het netwerk Radicale vernieuwing jeugdzorg bundelen de krachten en werken zelf aan alternatieven. Tijdens deze actiedagen komt naar voren dat er…
lees verder
Jonathan: “Eerst zat ik veel in therapietrajecten. Ik heb heel veel verschillende therapeuten gehad. Voor mij werkte dat niet echt, omdat het gewoon zo… zakelijk voelde. Als je dingen doét met elkaar, heb je ook al goede gesprekken met elkaar en voelt het eigenlijk als mens tot mens. Bijvoorbeeld dingen zoals koken, maar ook dingen zoals klussen.
lees verder
In 2021 verkennen we vanuit LOC mogelijkheden voor Radicale vernieuwing in de jeugdzorg. In 2022 bundelen kinderen, jongeren, ouders en professionals krachten op basis van het ‘Manifest Radicale vernieuwing jeugdzorg’. Intussen constateren steeds meer partijen dat er iets fundamenteel mis is met de omstandigheden waarbinnen kinderen en jongeren opgroeien. Hoe nu verder?
lees verder (1)
Marlene van Steensel groeit deels op in de jeugdzorg. Later is ze werkzaam in de (jeugd)zorg en het onderwijs. En richt ze een organisatie op voor en door mensen die met jeugdzorg te maken hebben gehad. Haar persoonlijke en professionele ervaring en kennis heeft ze nu ook gebundeld in een roman.
"Het Manifest van Radicale vernieuwing jeugdzorg en de visie van Be4you2 hangen heel erg tegen elkaar aan. Ik zie dat individuen en initiatieven die kijken naar kwaliteiten en het bieden van kansen meer samenwerken. Ik hoop dat die beweging veel meer ruimte krijgt."
lees verder
“De mensen aan wie je iets hebt, zijn de mensen die buiten hun boekje kunnen werken, die zich ook buiten de regels om inzetten voor een kind.” Aldus Max van Dreumel (20). Hij heeft nu niet meer met jeugdzorg te maken, maar was tien jaar lang depressief. Max kon op zijn veertiende niet meer naar school omdat hij depressief was. Tot zijn verbazing leidde dit tot een rechtszaak en zelfs een taakstraf. Maar het kan ook anders, en in deze video vertelt hij hoe.
lees verder
20 juni 2023
De dagen in januari, februari, maart en mei waren vruchtbare dagen: we hebben een eerste inventarisatie gemaakt van wat er nodig is voor fundamenteel andere vormen van jeugdbescherming en zorg voor kinderen, jongeren en ouders. Bij deze de aankondiging dat 20 juni de eerstvolgende bijeenkomst gepland is om hier verder mee aan de slag te gaan.
lees verder
Ik was namens Radicale vernieuwing jeugdzorg bij een bijeenkomst met de staatssecretaris die over jeugdzorg gaat. En stuurde hem daarna een brief met een uitnodiging. Om met ons in gesprek te gaan over oplossingen van kinderen, jongeren en ouders voor zijn jeugdzorgvragen.
lees verder
15 mei 2023
De dagen in januari, februari en maart waren vruchtbare dagen: we hebben een eerste inventarisatie gemaakt van wat er nodig is voor fundamenteel andere vormen van jeugdbescherming en zorg voor kinderen, jongeren en ouders. Bij deze de aankondiging dat 15 mei de eerstvolgende bijeenkomst gepland is om hier verder mee aan de slag te gaan.
lees verder
13 maart 2023
De dagen in januari en februari waren vruchtbare dagen: we hebben een eerste inventarisatie gemaakt van wat er nodig is voor fundamenteel andere vormen van jeugdbescherming en zorg voor kinderen, jongeren en ouders. Bij deze de aankondiging dat 13 maart de eerstvolgende bijeenkomst gepland is om hier verder mee aan de slag te gaan.
lees verder
Nog steeds zijn er geen crisisoplossingen en structurele oplossingen in de jeugdbescherming. Daarom schreven we al eerder over onze actiedagen: mensen in de beweging Radicale vernieuwing jeugdzorg bundelen krachten en gaan zelf werken aan alternatieven. Hoe staat het er nu voor?
Over doorgeslagen veiligheidsdenken in onze samenleving, het stimuleren van mogelijkheden van mensen en wat als... iedereen gewoon om hulp kan vragen?
lees verder
13 februari 2023
19 en 30 januari waren vruchtbare dagen, we hebben een eerste inventarisatie gemaakt van wat er nodig is voor fundamenteel andere vormen van jeugdbescherming en zorg voor kinderen, jongeren en…
lees verder
30 januari 2023
19 januari was een vruchtbare dag, we hebben een eerste inventarisatie gemaakt van wat er nodig is voor fundamenteel andere vormen van jeugdbescherming en zorg voor kinderen, jongeren en ouders.…
lees verder
Nog steeds loop ik verwonderd rond in ‘jeugdzorgland’. Hoe kan het dat het zo slecht met onze jeugd gaat? Hoe kan het dat onze maatschappij hierop geen antwoorden heeft? Hoe…
lees verder (1)
Deze video geeft je in 12 minuten een inkijkje in de Week van de Radicale vernieuwing 2022. Met aandacht voor: Voor het zeggen De gezamenlijke droom van alle betrokkenen bij…
lees verder
Uit het nieuws wordt wel duidelijk: kinderen en jongeren moéten vooral van alles en nog wat, en komen er bijna niet meer aan toe om zichzelf te kunnen zijn. Wat hebben zij nu nodig en hoe maken we dat mogelijk? De derde dag tijdens de Week van de Radicale vernieuwing begin november geven we het podium vooral aan jonge mensen, zodat hun stem gehoord kan worden. Wat hebben zij nodig om zichzelf te kunnen zijn? Wat gaat er goed? Wat niet? Een terugblik.
lees verder
19 januari 2023
Gepubliceerd op 24 november 2022 Deze week debatteert de Tweede Kamer opnieuw met het kabinet over toekomstplannen voor de jeugdzorg. Tot teleurstelling van velen, blijven echt structurele oplossingen nog achterwege.…
lees verder
Woensdag verscheen een onderzoeksrapport van de Universiteit Leiden, waarin wetenschappers opnieuw constateren dat de jeugdbescherming vaak meer schade aanricht in gezinnen dan problemen oplost. Rapport na rapport blijft het bij praten en verandert er in de praktijk niks. Gezinnen voelen zich niet gehoord en hulpverleners staan machteloos. LOC Waardevolle zorg kaart al jaren aan dat de jeugdbescherming in ons land niet doet wat zij zou moeten doen. En dat ze dat ook niet kán doen door de huidige focus op kostenbeheersing, regels en systemen.
lees verder (12)
Binnen de bewegingen radicale vernieuwing hebben bestuurders en LOC elkaar opgezocht om andere oplossingen te zoeken dan de huidige manier van organiseren en financieren van zorg. Het leven van mensen en…
lees verder
Sinds januari 2022 werk ik als adviseur belangenbehartiging voor LOC Waardevolle zorg, de initiatiefnemer en ondersteuner van Radicale vernieuwing jeugdzorg. Eerder was ik al bij het LOC-netwerk betrokken als adviseur…
lees verder (2)
De jeugdzorg is dagelijks in het nieuws. Ondanks veel goede bedoelingen geven jongeren, kinderen en ouders massaal aan dat zij zich niet gehoord, gezien en geholpen voelen. Jeugdwerkers lopen weg. Gemeenten klagen over tekorten. Het moet anders. En er zijn ook al veel mensen die aan alternatieven werken. Daarom is er vanuit de beweging Radicale vernieuwing jeugdzorg nu een Manifest met de titel: Geef kinderen hun vrijheid terug. Laat ieder kind zichzelf zijn. Met het Manifest willen de opstellers mensen in het land inspireren om te kiezen voor een radicaal nieuw verhaal. Teken ook en doe mee!
lees verder (4)
Mooi voorbeeld uit ons netwerk van hoe er hard gewerkt wordt aan uitgangspunten van ons Manifest! “‘Door de hoge prestatiedruk en geluksnorm zijn gewone obstakels in het opgroeien en opvoeden…
lees verder
Veel mensen die in de psychiatrie werken of er hulp zoeken, concluderen dat het anders kan. DSM-diagnoses voelen beperkend, maar hoe dan wel? Jim van Os en Myrrhe van Spronsen schreven er een boek over. De hulpverlener heeft de waarheid niet in pacht maar kan hem wel vinden: samen met de hulpvrager.
We gingen er met hen over in gesprek, lieten ons inspireren en verkennen nu hoe we elkaar verder kunnen versterken.
lees verder
Gisteren ben ik in Haarlem naar BIRDS (12+) – Powered by DOX geweest, de indrukwekkende theater/dansvoorstelling van Dalton Jansen die hij maakte op basis van zijn eigen ervaringen in een jeugdzorginstelling, en…
lees verder (3)