Hoe stimuleer je autonomie van bewoners en versterk je mantelzorg in het verpleeg­huis? (Blog)

Geplaatst op 7 augustus 2019
Elly van der Wijk is coördinator Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg bij Woonlandschap De Leyhoeve. Ze plaatste onderstaande blog over onderzoeksresultaten, op het sociaal platform van Radicale vernieuwing. Op die plek kun je ook een reactie achterlaten.

Leven zoals je zelf graag wilt

Mensen leven graag het leven zoals ze dat zelf willen. Ook als ze ouder worden. Jogé Boumans (Academische Werkplaats Ouderen, Tranzo, Tilburg University) deed promotieonderzoek waarin de vraag centraal staat hoe je je leven kunt blijven leven zoals je dat zelf wilt, ook als je wegens dementie niet meer thuis kunt wonen.

In haar promotieonderzoek worden twee verschillende zorgconcepten bestudeerd (De Leyhoeve en de Wever beide in Tilburg) om te bepalen welke elementen een rol spelen bij autonomie en mantelzorg.

Stimuleren van Autonomie en mantelzorg 

In het eerste artikel is de wetenschappelijke literatuur doorzocht om te ontdekken wat bekend is over het stimuleren van autonomie en mantelzorg bij bewoners van intramurale zorginstellingen voor mensen met dementie (klik hier voor het artikel). Het doel van dit literatuuronderzoek was om te begrijpen hoe zorgconcepten, de fysieke omgeving of technologie kunnen bijdragen aan autonomie van bewoners en mantelzorg.

Onderlinge relaties en een sociale en flexibele open houding als succesfactoren

Na een brede zoektocht hebben we 49 artikelen in deze literatuurstudie meegenomen. Het bleek dat de relatie tussen bewoners en zorgverleners maar ook mantelzorgers belangrijk zijn. Een betere onderlinge relatie tussen de bewoner en de verzorgers zorgt voor meer kennis(deling) over de bewoner wat bijdraagt aan autonomie voor bewoners. Een sociale, flexibele en open houding van zorgverleners is ook van belang om mantelzorg te stimuleren.

De omgeving maakt het verschil

Tot slot bleek dat de inrichting van verpleeghuizen belangrijk is. Zo kunnen speciaal ingericht ruimten (zoals een tuin) zorgen dat bewoners actiever worden en het kan ook bijdragen aan meer autonomie voor bewoners. Gebruik maken van technologie zorgt dat zorgverleners minder tijd kwijt zijn aan het ‘zorgen’ waardoor zij meer tijd hebben voor een echt gesprek met bewoners.

Deze literatuurstudie biedt inzichten hoe verpleeghuizen autonomie van bewoners kunnen stimuleren en hoe zij mantelzorg kunnen stimuleren en dat hierbij veel aspecten van het leven in een verpleeghuis van belang zijn.

Wil je op de hoogte blijven van onderzoeken en evenementen van de academische werkplaats Ouderen van Tranzo? Volg ons op LinkedIn of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Nieuwsgierig naar meer onderzoek naar Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg ook bij andere organisaties in de vernieuwingsbeweging? Bekijk de onderzoek thema-pagina.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Trefwoorden: Communicatie

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese