Zor­gorganisatie zet eerste stap naar bezoek ín verpleeg­huis

Geplaatst op 23 april 2020

Mensen in organisaties die meedoen aan Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg verkennen mogelijkheden om weer bezoek mogelijk te maken in het verpleeghuis. Als het gaat om de mate waarin bewoners en bezoekers dicht bij elkaar kunnen komen, variëren hun wensen en ideeën. In Limburg zijn al concrete stappen gezet richting meer nabijheid in het verpleeghuis, door zorgorganisatie Envida. Gisteren plaatste De Limburger hierover het artikel dat je hieronder kunt lezen. Vanuit onze vernieuwingsbeweging is er een verbinding met Envida, het voorbeeld kan anderen op ideeën brengen.

Limburgse zorgkoepel laat bezoek in verpleeghuizen toch binnen, met dikke laag folie als scheidslijn

Bezoek in verpleeghuizen is en blijft voorlopig taboe. Zorgkoepel Envida wacht niet langer af en laat bezoek toch binnen, in speciaal daarvoor ingerichte ruimtes. Met een dikke laag doorzichtige folie als scheidslijn, dat wel.

Heel strikt genomen is het tegen de voorschriften, erkent Roger Ruijters, bestuursvoorzitter van Envida in Maastricht. Dat voorschrift luidt: geen bezoekers in het verpleeghuis. Met de inrichting van ‘veilige’ huiskamers op alle vijftien locaties waar familie en bewoners elkaar toch kunnen ontmoeten en samen koffie kunnen drinken, komen er toch mensen ‘van buiten’ het verpleeghuis binnen. „Maar op een volledig afgeschermde plek, met aparte toegang voor bezoekers. En met inachtneming van alle voorschriften die er zijn.”

Voor de zekerheid heeft Envida het plan vooraf afgestemd met de inspectie en de GGD, zegt Ruijters. „Die verwijzen naar de voorschriften en daar voldoen we aan.”

Al ruim een maand mag er geen bezoek meer komen in de verpleeghuizen. „Zeker in het begin was daar enorm veel begrip voor. Iedereen paste zich snel aan. En er ontstonden al snel andere manieren om elkaar toch even te spreken of zien. Beeldbellen natuurlijk. Soms komt familie voor aan de gevel even een praatje maken met vader of moeder door het open raam. Hier en daar zijn er raambezoeken met geluidsverbinding. Allemaal heel creatief bedacht, maar nu het langer duurt, wordt het steeds zwaarder. Bewoners en familie missen elkaar enorm.”

Afspraak

Omdat de lockdown voorlopig nog wel even gaat duren, besloot Envida op alle vijftien locaties op zoek te gaan naar een ruimte die ingericht kon worden als huiskamer, en waarbij bezoek via een strikt gescheiden ingang naar binnen kan. Bewoner en familie zijn door een wand van dikke plastic folie of door glas van elkaar gescheiden. Er wordt koffie geserveerd, de ruimtes zijn sfeervol aangekleed. Eind deze week gaan de eerste proefdraaien. Vaste zorgmedewerkers begeleiden de bewoners (zowel mensen met als zonder coronabesmetting), ondersteunend personeel of vrijwilligers begeleiden de familie. Wie op bezoek wil komen, moet vooraf een afspraak inplannen. „We gaan op deze manier van een hermetische lockdown naar een slimme lockdown”, vat Ruijters samen.

Niet alle bewoners zullen op deze manier regelmatig hun dierbaren kunnen zien. „Zo’n bezoekmoment kan ook onrust veroorzaken bij de bewoner. Een groot deel van onze bewoners heeft dementie. Soms is het voor hen moeilijk te bevatten wat er allemaal gebeurt. Per bewoner zullen we moeten bekijken of het verstandig is, zo’n bezoek vanachter glas of folie.”

Laatste etappe

De nieuwe bezoekregeling levert de zorgkoepel behoorlijk wat extra werk op. Niet alleen in de planning en begeleiding, ook moeten beide zijden van de ruimtes na elk bezoek grondig worden schoongemaakt. Maar dat heeft de zorgaanbieder ervoor over, zegt Ruijters. „Onze bewoners zitten in de laatste etappe van hun leven. Ik voel het als onze plicht om na te denken hoe we hun leven zo aangenaam mogelijk kunnen maken zonder concessies te doen aan de veiligheid.”

Waarom niet meer aanbieders zulke afgeschermde bezoekruimtes inrichten in hun verpleeghuizen? Ruijters vermoedt dat dat te maken heeft met het strikte voorschrift dat bezoek ín een verpleeghuis nou eenmaal niet mag. „We hebben in de verpleeghuiszorg de afgelopen weken allemaal dezelfde, strikte lijn gevolgd. Dat was goed, want het was ook duidelijk voor de families. Maar we zullen nu echt een volgende stap moeten zetten. Dit virus is over een maand niet weg. Ook als, met de nadruk op als, er een situatie komt dat bijvoorbeeld een vaste bezoeker per bewoner met bescherming weer op de kamer van de bewoner mag, dan nog hebben we dit soort oplossingen nog lange tijd nodig. Denk eens aan kleinkinderen die dan op die manier toch even bij opa of oma langs kunnen gaan. Dat is nu nog niet aan de orde, maar dat is toch wat we het allerliefste willen? We moeten elkaar weer heel snel allemaal in de ogen kunnen kijken.”

Bron

Meer voorbeelden

Wat helpt, specifiek in tijden van Corona, om aandacht te creëren voor het welzijn van bewoners, medewerkers en naasten? Op dit platform bundelen we allerlei voorbeelden hiervan uit verpleeghuizen in onze vernieuwingsbeweging. Ondanks alle moeilijke situaties zien deze organisaties ook in crisistijd kans om andere organisaties te helpen/inspireren met hun vondsten en het gesprek over de dilemma’s en vraagstukken in deze tijd. Bekijk hier de Corona-themapagina met meer voorbeelden.

Heb jij ook een mooi praktijkvoorbeeld, tool of document? Of een dilemma dat je graag wilt delen, of waar je over wilt sparren met andere vernieuwers? Plaats het direct op dit platform via de Praat mee pagina, of stuur het ons toe via radicalevernieuwing@loc.nl!

Download artikel als PDF

Praat mee! (2)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Douwe Dronkert 4 jaar geleden

In aanvulling op bovenstaande:

In Zuid-Holland wordt veel gebruik gemaakt van plexiglas dat geplaatst wordt voor tuinhekken – om meer nabijheid mogelijk te maken. Zie de bijgevoegde afbeelding of dit bericht op Twitter: twitter.com/…9445391360

Reageer op dit bericht
Douwe Dronkert 4 jaar geleden

En nog twee voorbeelden:

1. Bij Aafje in Rotterdam hebben ze ontmoetingshuisjes gecreëerd:
‘Een ontmoetingshuis is een fysieke ruimte van drie bij vijf meter. In het midden is de ruimte afgescheiden door een plexiglaswand. De ruimte is voorzien van een spreekluisterverbinding en twee ingangen. Bewoners komen via een ingang binnen en het bezoek door de andere. Familie kan intekenen voor een ontmoeting met hun dierbare en eindelijk weer even echt dicht bij elkaar zijn.’ Lees verder op hun website: www.aafje.nl/…r-mogelijk

2. Bij Cordaan in Amsterdam en Huizen maken een quarantainer en een bezoekershuisje bezoek van dierbaren mogelijk. Ook hier nog met een wand, van glas. Maar door deze mogelijkheden kunnen naasten alweer dichterbij elkaar komen. Meer hierover (ook een filmpje): www.cordaan.nl/…n-mogelijk

Reageer op dit bericht
Radicale vernieuwing in gouden letters vastgehouden door deelnemers

‘Bewegingen Radicale ver­nieuwing bundelen krachten’
> Lees hier meer

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese