Zinvolle en herstel­gerichte dagin­vulling (programma werkbezoek bekend)

  • 21 juni 2022
  • 13:00 - 16:00
  • Roads Mentrum (Amsterdam)

Voorafgaand vanaf 12:30 is inloop met lunch mogelijk.

Tijdens de eerste ontmoeting op 7 maart 2022 was veel herkenning en waren er veel gedeelde vragen en uitdagingen over het onderwerp dagbesteding in de langdurige ggz (lees er hier meer over). Er was behoefte aan meer uitwisseling waarbij meer op specifieke thema’s wordt ingezoomd. Er was ook animo voor werkbezoeken om van elkaar te leren en ervaringen uit te wisselen. Op 28 maart deden we een oproep welke subthema’s jullie de diepte in zouden willen gaan. Hier zijn mooie reacties op gekomen, deze onderwerpen nemen we mee in de vervolgbijeenkomsten.

Werkbezoek

Op basis van jullie behoeften en de situatie van Simone Bonfrer bij Roads (Arkin), staat tijdens het werkbezoek in juni centraal: Hoe ga je om met situaties waarbij mensen al jaren ergens verblijven, vaak complexe problemen ervaren en niet aan activiteiten deel willen of kunnen nemen. Wat betekent ‘aansluiten bij wat van betekenis is’ dan? Prikkel je iemand, of laat je het zo? Wat verwacht de organisatie of financierder dat je doet? En ook: wat doet het met je als je ziet dat iemand geen doel heeft of lijkt te hebben? 

Andere gerelateerde vragen die aan de orde kunnen komen zijn: Hoe neem je het individuele herstelproces mee in het groepswerken? Wie bepaalt of iemand buiten de deur van de instelling deel kan nemen, of alleen binnen de muren van de instelling? Wat als iemand van alles wil, maar dit niet te realiseren valt? Bijvoorbeeld door gebrek aan geld/mogelijkheden/begeleiding of door perspectief verschil.

Programma

Download hier het programma, dat ontwikkeld is door vernieuwers bij MindUp (GGZ Friesland) en bij Roads (Arkin).

Wetenschappelijke ontwikkelingen

Het thema ‘zinvolle daginvulling’ raakt verschillende onderwerpen: het gaat onder andere om participatie, werk (betaald en onbetaald), dagbesteding, dagactiviteitencentra, sociale relaties en zingeving.

Een stap kan zijn om samen te verkennen waar het vooral over gaat, binnen de context van Radicale vernieuwing. Waarbij het gaat om dat wat van waarde is het in het leven van de persoon die zorg ontvangt, in relatie met zijn naasten en de hulpverleners.
Wordt zinvolle daginvulling opgevat als activiteiten ter vervanging van school en/of werk of is een bredere opvatting passender? Ter voorbereiding is een overzicht gemaakt met een selectie van relevante literatuur en berichten.

Download hier het overzicht.

Deelnemers: Waarom Radicale vernieuwing ertoe doet
> Video & verslag

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese