Kwaliteitsdag “Wie bekommert zich nog om de soep?”

 • 6 oktober 2022
 • 12:30 - 17:00
 • Live in Amersfoort

Al lange tijd gaat een verhaal rond op Linkedin: ‘wie bekommert zich nog om de soep?’ (zie onderaan deze tekst). Een mooie metafoor hoe we in onze poging tot het meten van kwaliteit soms stappen te ver gaan. Een mooie onderstreping van de noodzaak om van regels naar relaties te gaan, juist ook op gebied van kwaliteit.

Doelen van de bijeenkomst

Maar makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe weet je of het goed gaat in je organisatie? Hoe krijg je daar zicht op én zorg je dat systemen en meetinstrumenten geen doel op zich worden? En als je op het punt komt om van de geijkte instrumenten afscheid te nemen, hoe zorg je dan dat je het kind niet met het badwater weg gooit? Het zijn vragen die velen van ons bezig blijken te houden. Op deze dag willen we ons hierin onderdompelen. Allemaal met als doel om inspiratie op te doen voor onze eigen zoektocht naar zinnigheid op dit gebied, niet om een antwoord te geven.

Programma

 • Inloop met soep
 • Introductie op het thema (Simone Slootmaker, Driezorg en Eva van Zelm, Topaz)
 • 3 sprekers over hun zoektocht naar een passende KMS; Viattence, Mijzo en Topaz
 • Reflectierondes
 • Napraten en borrel

Deelnemen

 • Datum: 6 oktober 2022
 • Plaats: live in Amersfoort
 • Duur: van 12.30 tot 17.00
 • Genodigden: geïnteresseerden vanuit ons netwerk (allerlei pluimage is welkom!)
 • Aanmelden: neem contact op met radicalevernieuwing@loc.nl

De soep…

Al jarenlang kook ik soep. Lekkere groentesoep. Niks mis mee. Een paar jaren geleden kwam er een kennis die zei: “Schrijf het eens op, hoe je die soep maakt”. Ik vond het een goed idee, en ik noemde het “protocol voor soep”. Als ik soep ging koken, deed ik dat precies volgens mijn protocol. Toen kwam er iemand die zei: “als je nou eens precies opschrijft wat je erin doet, dan kun je de ingrediënten afvinken op een lijst”. Zo gezegd, zo gedaan. Ik noemde de lijst “Huffels”, en vergat niets toe te voegen. Het kostte wel meer tijd, maar dat nam ik maar voor lief. Als ik eens van huis moest, vroeg ik één van de kinderen in de soep te roeren. Dat ging prima. Toen zei mijn dochter: “Mam, je moet opschrijven wanneer je precies roert, hoelang, en hoe vaak”. “Dat is goed”, zei ik, en ik noemde het de “soep-rapportage”.

Voortaan schreef ik eerst een overdracht voordat ik de deur uitging. Mijn buurman, die bij de vrijwillige brandweer is, kwam langs. Hij vroeg of ik wel dacht aan de veiligheid. “Houd je wel aan de voorschriften, voor je het weet heb je de vlam in de pan”. Daar had ik wel van gehoord, dus ging ik op cursus brandveiligheid, en, om het meteen maar goed te doen, leerde ik ook EHBO en reanimatie. We hadden die week geen tijd voor de soep. Na de scholing, waarvoor wij een certificaat kregen, hoorde ik dat niet iedereen zomaar mee mocht helpen met mijn soep. Men moest bevoegd en bekwaam zijn. Ik noemde de nieuwe regels de BIG registratie: Bijzondere Instructies Groentesoep. Voortaan werd eerst bekeken of men een certificaat had voor er geroerd mocht worden. Helaas mochten mijn kinderen niet meer helpen. Maar we vormden een gespreksgroep, we evalueerden, controleerden, en hielden teamoverleg. En als er tijd over was, maakte ik gauw nog wat soep. Toen kwam mijn tante eens langs. Ze was op vakantie geweest, en had iets nieuws geleerd: JCI. “Dat betekent: Je Controleert Intensief”, zei ze. “Er zijn lijsten over hoe groot de pan moet zijn, hoe lang de pollepel, de potjes voor de ingrediënten, en richtlijnen voor de inrichting van de keuken”. “Ook mag je niet je keukenschort meer aan, maar moet je in je eigen kleding soep maken, dat is huiselijker”. “En hier heb ik lijsten voor de rapportage, het links- of rechtsom roeren, het vetpercentage, de calorieën, en natuurlijk de protocollen, de BIG-registratie, de
observatielijsten, en de veiligheid- certificaten.” “En al deze lijsten worden periodiek gecontroleerd en ge-update”. “En we hebben een accreditatieplan, dat wil zeggen dat we bij elkaar in de pan gaan kijken”. “We houden evaluaties, en interviews, kortom, aan álles wordt gedacht!” U begrijpt, dit is allemaal erg handig, en er is veel voor te zeggen.

Maar ik denk wel tijdens het invullen van al die lijsten: “Wie bekommert zich nog om de soep?”

Radicale vernieuwing in gouden letters vastgehouden door deelnemers

‘Bewegingen Radicale ver­nieuwing bundelen krachten’
> Lees hier meer

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

 • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese